NEC klopt De Graafschap, Fortuna en Telstar onderuit

17 november 2017, 22:11   Bijgewerkt: 17 november 2017, 22:41

NEC heeft uitstekende zaken gedaan in de Jupiler League. De koploper boekte vrijdag zelf een 1-3 zege bij provinciegenoot De Graafschap, terwijl achtervolgers Fortuna Sittard en Telstar onderuit gingen. Fortuna verloor met 1-0 bij SC Cambuur, Telstar kreeg met 4-1 klop in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Door de resultaten tot dusver in de dertiende speelronde voert NEC de Jupiler League nu aan met dertig punten. Fortuna Sittard en Telstar delen met ieder 23 punten de derde plaats. Jong Ajax staat met een wedstrijd minder gespeeld met 26 punten op plek twee, maar komt niet in aanmerking voor promotie. De Amsterdamse talenten gaan komende maandag nog op bezoek bij Jong AZ.

Op De Vijverberg maakten Sven Braken en Wojciech Golla in de laatste 25 minuten het verschil voor NEC met De Graafschap. De bezoekers waren in de tiende minuut al op 0-1 gekomen via Arnaut Groeneveld, De Graafschap kwam acht minuten na de pauze langszij via Daryl van Mieghem.

Fortuna Sittard keek op visite bij Cambuur al na twee minuten tegen een achterstand aan. Marvin Peersman bracht de Leeuwarder thuisclub vroeg op voorsprong. Dat deed hij na voorbereidend werk van Bryan Smeets. Laatstgenoemde werd een half uur later met een directe rode kaart van het veld gestuurd omdat hij een kopstoot had gegeven aan Wessel Dammers. Met een man meer slaagde Fortuna er niet in gelijk te maken.

Gerson Rodrigues maakte voor Telstar in het uitduel met RKC Waalwijk een schitterend doelpunt. De Luxemburger knalde de bal in de 68ste minuut van een kleine veertig meter in het doel. Dat was echter niet meer dan een eretreffer voor Telstar, aangezien RKC daarvoor al met 3-0 leidde. Saïd Bakari, Hans Mulder en Rody de Boer (eigen doelpunt) hadden doel getroffen voor de gastheer, die via Serginho Greene nog uitliep naar een 4-1 zege.

FC Den Bosch nam de vijfde positie over van De Graafschap dankzij een 3-1 overwinning op hekkensluiter FC Volendam voor eigen publiek. Na een 1-1 ruststand bezorgden Jort van der Sande en Sven Blummel de Bosschenaren in het eerste kwartier van het tweede bedrijf de winst. Go Ahead Eagles verloor in de eigen Adelaarshorst met 0-3 van FC Dordrecht, door tegengoals van Julius Bliek, Mailson Lima en Gustavo Hamer.

Door een zuivere hattrick van Mart Lieder leidde FC Eindhoven tegen MVV binnen 23 minuten met 3-0. Door doelpunten van Jonathan Okita en Florian Loshaj in een tijdsbestek van vier minuten kwamen de bezoekers uit Maastricht in het eerste kwartier van de tweede helft terug tot 3-2, maar daar bleef het bij. FC Emmen gaf thuis tegen Almere City FC een 2-0 voorsprong uit handen: Cas Peters en Glenn Bijl zetten de Drentse equipe op 2-0, de Flevolanders kwamen in de laatste twintig minuten langszij via Damon Mirani en Silvester van der Water. Bij FC Oss - Helmond Sport bleef het 0-0.