De rapportcijfers van Nederland tegen Roemenië

15 november 2017, 08:14   Bijgewerkt: 15 november 2017, 08:33

Het afscheid van Dick Advocaat en Hans Jorritsma werd door Oranje kracht bijgezet door een 0-3 overwinning op een zeer armoedig Roemenië. Wel was de zege even terecht als duidelijk, waarbij het Nederlands elftal (gelukkig) een veel betere indruk maakte dan in Schotland. FCUpdate.nl maakt de balans op en legt de spelers tegen de meetlat.

Jasper Cillessen: 6,5

Nadat hij tegen Schotland een paar keer in de problemen kwam nadat hij (te) veel tijd nam voor het voetballend oplossen van penibele situaties, besloot hij tegen Roemenië minder risico te nemen in zijn spelhervattingen. Die waren dan ook iets minder nauwkeurig dan normaal, maar onrustig of onzeker oogde het daarentegen ditmaal niet. Tegen dit Roemenië viel er als keeper weinig fout te doen: de ballen die hij moest pakken, pakte hij. En bijna allemaal klem.

{image[321498][right-half][]}Joël Veltman: 6

Werd gepasseerd voor Kenny Tete en ook door de pas later opgeroepen Timothy Fosu-Mensah. "Maar al word ik fysio, ik bedank niet voor Oranje", sprak de Ajacied. Die instelling werd door Dick Advocaat beloond met een basisplaats tegen Roemenië. Dat heeft de rechtsback geweten. Hij kreeg tik na tik te verwerken van de agressieve Roemenen. Dat leverde Eric Bicfalvi terecht de gele kaart op. Verder was hij op weinig fouten te betrappen, maar de aanvallende acties waren weer beperkt. De schaarse voorzetten die hij gaf, waren dan wel weer aardig. 

Matthijs de Ligt: 6

Er waren interlands dat De Ligt een hoofdrol vervulde, zonder dat de Ajacied dat graag wilde. Daar was tegen Roemenië geen sprake van. De eerste keer in zijn loopbaan dat hij negentig minuten volmaakte in het Nederlands elftal ging zonder grote slippertjes of geniale acties. En waarschijnlijk vindt de Ajacied, die speelde bij afwezigheid van Karim Rekik, dat ditmaal niet zo erg.

Virgil van Dijk: 6,5

Van Dijk vormde een baken van rust achterin bij Oranje, steunde zijn maatje De Ligt waar nodig en kwam tegen Roemenië niet in de problemen. Met zijn imposante postuur gaat hij in de toekomst een van de sterkhouders van het Nederlands elftal worden. Zonder twijfel. Hier en daar mag het tempo aan de bal overigens nog wel iets omhoog. Dinsdagavond werd hij weliswaar niet serieus getest, maar toonde hij bij vlagen toch zijn klasse. 

{image[322386][right-half][]}Nathan Ake: 7

Vormde bij tijd en wijle een prima tandem op links met Memphis, met wie hij in het veld duidelijk een goede band heeft. Was aanvallend met een kopbal voor de pauze gevaarlijk en zette een paar keer prima druk bij balverlies. Verdedigend was het degelijkheid troef en liep hij een paar keer te hard naar voren, waardoor het in zijn rug gevaarlijk werd. Al met al biedt zijn optreden perspectief voor de toekomst: houdt hij dit niveau tegen sterkere tegenstanders ook vol?

{image[322393][right-half][]}Davy Pröpper: 7

Speelde uitstekend als loper op het middenveld. In de eerste helft was hij betrokken bij een prima aanval over rechts met een schuiver naar Veltman. Hij zette een paar keer een goede combinatie met Memphis op, wat voor gevaar zorgde. Bij de tweede Oranje-goal maakte hij een knappe vooractie, waarmee hij Berghuis helemaal vrijspeelde. Een prima pot dus. In de eindfase zou hij nog iets rustiger kunnen worden. Vlak voor zijn wissel veroverde hij knap de bal, maar verzuimde hij om rustig Berghuis diep te sturen. 

Daley Blind: 7

Vormde de vleesgeworden maïzena in de tweede helft van Oranje tegen Roemenië. Zuiver in zijn passing, weinig balverlies. Verdedigend een extra slot op de deur waar nodig, aanvallend gaf hij het signaal om druk te zetten op bepaalde momenten. Het was dan weliswaar niet tegen het beste Roemenië aller tijden. Maar op het middenveld gedijt hij zeker beter dan links in de achterhoede. Een goede reden voor de bondscoach om dat voorlopig te laten staan.

{image[322394][right-half][]}Kevin Strootman: 5

Toonde beterschap ten opzichte van het duel in Schotland, waar de nieuwe captain van Oranje werkelijk dramatisch speelde. Maar echt een leider toonde Strootman zich verre van. Hij leed wederom veel vaker balverlies dan hij iets geniaals deed met de bal. De wissel voor Vilhena leek voor iedereen daarom dan ook beter. Strootman oogt als de veteraan tussen jonge honden, maar niet op de goede manier...

Steven Berghuis: 7,5

Wie na de pauze Berghuis het veld op zag komen, had zomaar kunnen denken dat hij door Advocaat was ingebracht in de rust. In de eerste helft was de Feyenoord-aanvaller totaal onzichtbaar bij het Nederlands elftal. Dat maakte hij in het tweede bedrijf echter meer dan goed: met drie prima assists brak hij de wedstrijd eigenhandig open en liet hij collega-aanvallers Memphis en Babel scoren. Verdedigend stond hij ook zijn mannetje. De volgende keer graag vanaf het beginsignaal!

Ryan Babel: 6,5

Was als diepe spits prima in de combinatie met andere spelers en zorgde voor veel beweeglijkheid voorin bij Oranje. Maar een goede kopper is hij niet, anders had Oranje voor de rust al voorgestaan. De enige bal die hij in de eerste helft wel prima raak knikte, was uit een voorzet van Memphis. Toen stond hij echter buitenspel. Van de twee grote kansen die hij kreeg was er één raak, de andere werd knap uit het doel gehaald door keeper Pantilimon.

{image[322395][right-half][]}Memphis Depay: 7,5

Zorgde voor bijna al het gevaar in de eerste helft, was zeer gebrand, maakte de openingsgoal en was met zijn vrije trappen gevaarlijk. Memphis speelde een prima wedstrijd, al leed hij wel regelmatig balverlies. Al is dat natuurlijk ook inherent aan het gevaar dat hij in zijn spel legt. De keren dat hij balverlies leed op momenten dat het eigenlijk niet mocht, ging hij wel vol in de sprint om zijn fout te herstellen. Dat hebben we bij de voormalig PSV'er weleens anders gezien. Zijn optreden was goed, alleen het rendement kan hoger.

Invallers

Luuk de Jong: 6

Scoren! Dat is wat bij PSV zo lang niet lukte, maar dit jaar is hij bij Oranje beduidend trefzekerder dan in Eindhoven. Twee interlands, één goal (en dat hadden er dinsdagavond twee moeten zijn!). Ook is er zeker wat te verbeteren: zijn sprintsnelheid. Toen de PSV'er vlak na zijn invalbeurt diep werd gestuurd, werd het verschil met Babel pijnlijk duidelijk. Bij een diepe bal leek De Jong te worden tegengehouden toen hij de diepte zocht. Maar hij was gewoon niet snel genoeg...

Marco van Ginkel 5,5

Bij PSV scoort hij vaak en is hij met grote regelmaat een van de gevaarlijkste middenvelders. In het half uur dat hij in Oranje kreeg, kon hij echter niet zo imponeren als Pröpper. Dat Van Ginkel in Engeland niet aan de bak komt en Pröpper wel, heeft misschien niet alleen met het verschil in club te maken.

{image[322396][right-half][]}Wesley Sneijder 5,5

Laten we hopen dat dit niet zijn laatste interland voor Oranje blijkt te zijn, want kleurlozer en met minder geniale dingen dan hij tegen Roemenië deed, zijn er van Sneijder bijna geen interlands te vinden. Mooi dat hij als recordinternational minuten mocht maken van Advocaat, maar invloed had hij geen seconde in Roemenië.

Donny van de Beek

Speelde te kort voor een beoordeling

Tonny Vilhena

Speelde te kort voor een beoordeling

Quincy Promes

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen