Knappe prestatie: Marokko voor eerst sinds 1998 naar WK

11 november 2017, 20:28   Bijgewerkt: 13 november 2017, 21:16

Het is Marokko gelukt: het Noord-Afrikaanse land heeft zich geplaatst voor het WK in Rusland van volgend jaar. Met basisklanten Karim El Ahmadi en Hakim Ziyech werd de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust afgesloten met een 0-2 zege. De Atlas Leeuwen zijn daardoor voor het eerst sinds 1998 present op een wereldkampioenschap voetbal.

Marokko had aan een remise in Abidjan genoeg om het WK te halen, maar heeft de kwalificatiecampagne in stijl afgesloten door met 0-2 te winnen. Ivoorkust stond tweede in Groep C, met voor vandaag een achterstand van één punt op Marokko. Dat land moest dus winnen in het laatste kwalificatieduel, maar bleek niet opgewassen tegen de ploeg van Hervé Renard. Marokko speelde zakelijk en won het treffen professioneel.

Dat hadden de Atlas Leeuwen voornamelijk te danken aan een goede start van de wedstrijd: al na dertig minuten stond er een 0-2 stand op het scorebord. Nabil Dirar opende na 25 minuten de score, omdat een voorzet van hem volledig verkeerd werd ingeschat door Ivoorkust-keeper Sylvain Gbohouo. Een hoge bal van de vleugelspeler van Fenerbahçe vloog ineens in het doel en hielp Marokko in het zadel. Toen Juventus-verdediger Medhi Benatia vijf minuten later de 0-2 tegen de touwen tikte uit een corner, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

In het restant van het duel kreeg Marokko geen doelpunt tegen en dat was geen verrassing. Het land heeft in de zes kwalificatieduels van de Afrikaanse groep namelijk niet één tegentreffer hoeven te incasseren. Het gaat daardoor ongeslagen naar het WK in Rusland, wat de eerste deelname wordt sinds 1998. Toen bleef het land in Frankrijk steken in de groepsfase.

Vanavond tegen Ivoorkust stonden Ziyech, El Ahmadi en Nordin Amrabat in de basis, maar in de slotfase mocht ook Sofyan Amrabat zijn officiële debuut maken. De middenvelder van Feyenoord kwam tien minuten voor tijd in het veld voor Ziyech.