Ajax: eerder investeren, geen verhuur aan 'kunstgrasclubs'

10 november 2017, 18:11

Ajax had vrijdag de jaarlijkse Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA), waarin plannen voor de toekomst besproken werden. Ondanks dat de Amsterdamse club niet door de Europese voorrondes kwam, blijft 'aanhaken bij Europa' haar doel. Om dat doel te verwezenlijken blijft Ajax vol inzetten op de jeugdopleiding, maar er zal ook vaker een diepte-investering worden gedaan.

"Opleiden is de rode lijn en zit in het DNA van Ajax. Onze opleiding is wereldberoemd, maar we willen ook meetellen", vertelde algemeen directeur Edwin van der Sar op de officiële website van Ajax. "Als er grote spelers vertrekken staat onze jeugd te popelen om hun plek in te nemen. Maar het duurt even voordat ze op datzelfde niveau zitten. Klaassen, Traoré, Sánchez vervang je niet zomaar. Als er iemand vertrekt, moeten we eerder een directe versterking terughalen. Daar moeten we scherper op zijn. We willen onze selectie ook sneller op orde hebben, het liefst al twee weken na het einde van de competitie. Zo willen we ons wapenen voor het seizoen 2018-2019."

Geen spelers meer verhuren aan clubs met kunstgras

Het ging niet alleen over inkomende transfers, maar ook over uitgaande transfers. Ajax wil geen spelers meer verhuren aan teams die op kunstgras spelen. "We hopen dat in de Eredivisie binnen twee jaar weer alleen op echt gras wordt gevoetbald. Als Ajax willen we nu al geen spelers meer verhuren aan clubs die op kunstgras spelen. Zo willen we een signaal afgeven", legde directeur spelersbeleid Marc Overmars uit.

De Nieuwe Toekomst met stadion voor 6.000 toeschouwers

Operationeel directeur Rutger Arisz presenteerde de plannen voor de Nieuwe Toekomst. Dat moet een topfaciliteit op Europees niveau worden. Hiervoor wordt 36,7 miljoen euro gereserveerd. "Het huidige sportcomplex moet worden uitgebreid naar vijftien velden, veel daarvan worden natuurgras. We willen de ArenA en de Toekomst dichter bij elkaar brengen. Waar nu P2 zit, moet een nieuw stadion komen met de capaciteit van 6.000 toeschouwers. We hopen dat het in 2022 klaar is, maar wellicht is dat net iets te ambitieus", aldus Arisz.

Financiële cijfers

Financieel gaat het uitstekend met Ajax. "Ik heb goed nieuws te brengen, dus ik kan niet wachten", begon financieel directeur Jeroen Slop. Hij doelde op de 49,5 miljoen euro nettowinst van Ajax in het boekjaar 2016/2017. "We hebben ook een recordomzet gedraaid van 118,2 miljoen euro. Natuurlijk heeft de finale in de Europa League voor een enorme boost gezorgd. Ook transfers van bijvoorbeeld Milik en Klaassen dragen bij aan dit mooie resultaat."

Ook voor komend seizoen verwacht Slop een nettowinst. "Het operationele resultaat zal negatief zijn, dat komt door de vroege Europese uitschakeling. Maar door transfers van onder andere Sánchez verwachten we wel opnieuw winst te boeken over 2017/2018. Het is financieel gezien een beetje een goednieuws-show, maar het is niet anders", besloot hij.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen