Interview: zelfbewuste Hoogma op dromenjacht in Bundesliga

9 november 2017, 10:58   Bijgewerkt: 9 november 2017, 19:13

Veel speelminuten maakte Justin Hoogma nog niet sinds zijn droomtransfer naar 1899 Hoffenheim, maar toch is hij meer dan op zijn plaats bij de Duitse subtopper. De pas negentienjarige centrumverdediger liet Heracles Almelo en zijn familie afgelopen zomer achter zich om zijn droom in het Europese topvoetbal na te jagen. Vastberaden gaat hij verder. "Het verschil met de Eredivisie is écht groot."

Een puike trap

De training van Jong Oranje is net afgelopen als een handjevol spelers aanlegt voor wat vrije trappen op een leeg doel. Oussama Idrissi, Sam Lammers en Frenkie de Jong nemen de goal onder vuur en ook Justin Hoogma is van de partij. De lange centrale verdediger blijkt over een gave traptechniek te beschikken: twee keer raakt hij de lat en drie keer vliegt de bal schitterend in de kruising. Hoogma, pas voor de tweede maal opgeroepen voor Jong Oranje, geeft zijn visitekaartje af.

Als het speelkwartier voorbij is, kan Hoogma wel lachen om zijn puike doelpunten. "Ik kan een aardige vrije trap nemen. Ik heb wel een redelijk goede trap", zegt de linkspoot tegen FCUpdate.nl. "In de jeugd schoot ik wel een paar vrije trappen binnen, in de senioren is dat helaas nog niet gelukt. Vorig seizoen hadden we ook niet de minste vrije trappen-nemers in de ploeg, met onder meer Brandley Kuwas en Samuel Armenteros."

justin hoogma

justin hoogma

De rookie van Jong Oranje

Nu is hij dus even terug in Nederland. Met Jong Oranje maakt zich deze week op voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra van aanstaande vrijdag. "Het is leuk om weer in Nederland te zijn, elke keer weer. Het is fijn om weer even Nederlands te praten en mijn familie weer te zien. Het is ook altijd leuk om bij de nationale ploegen te zijn", zegt Hoogma, die een redelijk nieuw gezicht is in het keurkorps van Art Langeler. "Vorige maand was ik er voor het eerst bij en dat was hartstikke mooi. Het is voor mij toch weer een stap omhoog."

Nuchter onder rol op tweede plan

Dat hij weinig speelminuten maakt in het eerste, is in zijn ogen volkomen logisch. "Ik wist van tevoren dat veel duels in het eerste in mijn beginperiode hier niet realistisch is. Dat was ook niet mijn intentie. Ik ging hier met name heen om me te ontwikkelen en om een betere voetballer te worden. Ik speel nu met veel betere en oudere spelers, het niveau is hoger en ik werk met goede trainers. Ik merk aan mezelf dat ik echt een betere speler ben geworden. Het doel is nog niet bereikt, want ik wil nog beter worden, maar ik voel dat ik beter word. Met die intentie ben ik naar Duitsland gegaan. Uiteindelijk moet het resulteren in een basisplek. Ik ben nog maar negentien en weet dat ik genoeg tijd heb, maar natuurlijk wil ik spelen. Ik doe er alles aan om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen", zegt hij vastberaden.

Schreuder als vertrouwenspersoon

Om dat te realiseren krijgt het talent hulp van Alfred Schreuder, de Nederlandse rechterhand van Nagelsmann. "Videobeelden bekijk ik altijd met Alfred en dan praten we ook Nederlands", legt Hoogma uit. "Hij geeft me aanwijzingen en Alfred is echt belangrijk voor mij. Het is ook fijn om een Nederlander bij de club te hebben. Ik kende Alfred al een beetje van FC Twente, waar ik jeugdspeler was toen hij de trainer van het eerste was."

"Verschil met Eredivisie echt groot"

[photo,110102,left,]

Wat voor de Nederlander nieuw is, is het niveau van de Bundesliga. "Het verschil met de Eredivisie is echt groot", zegt Hoogma, die ook de Eredivisie nauwlettend blijft volgen. "Hier spelen vaak oudere jongens, die fysiek, tactisch en voetballend verder zijn. Dit is echt een ander niveau. Toch is dat helemaal niet erg, want de Bundesliga-clubs hebben veel meer geld en zijn veel groter. Daar hoeft de Eredivisie niet mee te concurreren en dat kan ook niet."

Aan het niveau in Duitsland moet Hoogma wennen, toch heeft hij zijn draai gevonden. Hij woont in Heidelberg, een stad die op 25 minuten rijden ligt van het dorpje Hoffenheim. "Dat bevalt heel goed. Ik woon op mezelf, maar wel in een gebouw waar ook twee teamgenoten wonen. Heel vaak komen er ook vrienden of familieleden langs, dus het is niet zo dat ik me eenzaam voel. Ik heb genoeg mensen over de vloer en anders ga ik met teamgenoten wat doen", zegt Hoogma, die in de HSV-periode van zijn vader Nico-Jan als kleine jongen ook al in Duitsland woonde.

Voordat hij terugkeert naar Duitsland, staat de EK-kwalificatiewedstrijd met Jong Oranje tegen Andorra op het programma. De kans dat Hoogma vrijdag aan de aftrap verschijnt is echter niet al te groot. "De vorige keer stond ik er niet in, dus ik zie het wel. Als de coach mij opstelt dan is dat mooi, maar als dat niet gebeurt, begrijp ik dat ook wel. Ik vind het al mooi om hierbij te zijn. Hier leer ik ook weer van."

Leren is momenteel het toverwoord voor Hoogma, later moeten de vruchten worden geplukt. Als de leergierige Tukker zo door blijft zaaien, dan zou de oogst weleens groot kunnen zijn. "Het komt goed, hoop ik", besluit hij glimlachend. Aan zijn vrije trappen ligt het in elk geval niet.

Door: Remco Jacobi

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen