FIFA maakt alle stemmen toewijzing WK 2026 openbaar

7 november 2017, 21:57

Transparantie staat voorop bij de FIFA als het gaat om de toewijzing van de organisatie van het WK 2026. Alle 211 de FIFA-lidstaten mogen stemmen over de locatie van de mondiale titelstrijd. De voorkeur van elk land wordt openbaar gemaakt.

De FIFA wil met deze procedure omkoping en corruptie voorkomen. Er was veel te doen over de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Destijds stond de wereldvoetbalbond nog onder leiding van Sepp Blatter, maar de Zwitser is inmiddels vertrokken met tal van andere bestuursleden in zijn kielzog. Gianni Infantino zwaait nu de scepter bij de FIFA.

Canada, de Verenigde Staten en Mexico hebben een gezamenlijk bid voor het WK 2026 ingediend. Ook Marokko heeft interesse in de huisvesting van het toernooi, dat het eerste WK voetbal met 48 deelnemers zal zijn. Als deze bids volgens een eerste stemming tijdens het FIFA-congres in juni 2018 onvoldoende blijken, dan mogen in een tweede ronde ook Europese en Aziatische landen hun kandidatuur indienen. Europa en Azië zijn nog uitgesloten voor de eerste ronde vanwege de komende WK's in Rusland en Qatar.

Uiterlijk in mei 2020 wordt bekend waar het WK 2026 wordt gehouden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen