Angstgegner FC Utrecht troeft zwak Ajax af in Arena

5 november 2017, 16:30

Ajax heeft opnieuw een gevoelige thuisnederlaag geleden in de Johan Cruijff Arena. Na Vitesse was ook FC Utrecht te sterk in Amsterdam met 1-2. Labyad strafte in de slotfase de machteloosheid van Ajax af met een geplaatst schot. Onverdiend was de zege niet eens te noemen, de bezoekers kregen de beste kansen in de hoofdstad.

De snelle tegentreffer kwam er alsnog toen Zakarya Labyad in twee instanties een counter wist af te ronden. De middenvelder trof eerst nog de paal na een voorzet van Kerk, maar benutte zelf de rebound: 0-1. Matthijs de Ligt had de treffer kunnen voorkomen door voor buitenspel te stappen, maar koos er voor om terug te sprinten. De verdediger kon de pass richting Gyrano Kerk niet onderscheppen en daarna de assist richting Labyad ook niet verhinderen. De Ligt mocht de assistent-scheidsrechter wel verwijten dat Kerk, die net aan buitenspel stond, niet werd afgevlagd.

De 0-1 stand had Utrecht in de kaart moeten spelen, maar de bezoekers kwamen nauwelijks meer tot een gevaarlijke tegenaanval in de restant van de eerste helft. Het spel van Ajax was echter te moeizaam om snel aansprak te maken op een gelijkmaker. Utrecht-goalie David Jensen hoefde tot de 42ste minuut zelfs nauwelijks in actie te komen, maar was daarna wel meteen geklopt. De thuisploeg kwam op zeer onorthodoxe wijze op gelijke hoogte. Rechtsback Joël Veltman trapte de bal hoog naar voren, De Ligt kopte door en linksback Nick Viergever prikte van dichtbij binnen: 1-1.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld ook niet, ondanks het inbrengen van Frenkie de Jong, Daley Sinkgraven en Donny van de Beek. Voor die wissels hadden Kerk en Amin Younes al nagelaten om hun team op voorsprong te zetten. Kerk stuitte met een volley op Onana na een fraaie aanval van Utrecht, Younes verzuimde om de daarop volgende counter doeltreffend af te ronden.

Utrecht hield echter zicht op een resultaat en was er twintig minuten voor tijd dicht bij een winnende treffer via Labyad. De middenvelder kopte de bal tegen de binnenkant van de paal na een voorzet van Urby Emanuelson. In de slotfase was het echter alsnog raak. Labyad stond eerst vrij bij de tweede paal na een voorzet van Sean Klaiber, kapte daarna Van de Beek uit en vond feilloos de verre hoek: 1-2. Zelfs Onana, de uitblinker van Ajax dit seizoen, was volledig kansloos.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!