AZ wint aan hand van uitblinker Weghorst van Willem II

4 november 2017, 20:36   Bijgewerkt: 4 november 2017, 20:45

Hij kreeg een penalty mee, gaf een schitterende assist, scoorde én pakte twee gele, en daarmee een rode kaart. AZWillem II was zonder twijfel het duel van Wout Weghorst. De aanvoerder moest de laatste vijf minuten vanaf de zijlijn toezien, en zag zijn ploeg de eerder zo zeker lijkende drie punten in een ontzettend levendig duel met hangen en wurgen over de streep trekken: 3-2.

AZ en Willem II steken de laatste weken in een prima vorm. Willem II won, na een stroeve seizoensstart, in de afgelopen weken drie keer op rij en ook AZ draait prima, met een -voorafgaand aan deze wedstrijd- vierde plek als resultaat. Bij de Tilburgers lopen aardig wat spelers met een AZ-verleden rond. Zo werd er voor de wedstrijd afscheid genomen van Fernando Lewis, die net als Ben Rienstra (op huurbasis) afgelopen zomer de overstap maakte van Willem II naar AZ.

Diezelfde Rienstra eiste in de zeer vermakelijke eerste helft een hoofdrol op namens de uitploeg. Na een klein half uur kopte de middenvelder knap raak op aangeven van Freek Heerkens. Het zal als een persoonlijke revanche hebben gevoeld voor Rienstra, in het verleden nog aanvoerder van AZ. Wat volgde was een prachtig moment: een juichende Fran Sol in het uitvak van de Tilburgers, het doelpunt van zijn goede vriend Rienstra vierend.

De Alkmaarse storm werd daarna alleen maar woester. De thuisploeg deed veel moeite om met een voorsprong de kleedkamers op te zoeken, maar succes bracht dat niet. De rust kwam voor Willem II op een goed moment. Coach Erwin van de Looi had voor die tijd al twee keer noodgedwongen moeten wisselen. Zowel Etien Velikonja als Peters moesten nog in de eerste helft met blessures het veld verlaten.

De eerste kans na de rust was voor de uitploeg. Heerkens kwam nét te laat om een corner bij de tweede paal in te tikken. Aan de andere kant was het even later wel raak. Weghorst zette Guus Til, vorige week ook al twee keer trefzeker, met een prachtig hakje vrij voor Branderhorst. De jonge middenvelder faalde niet en schoot AZ op voorsprong: 2-1. AZ bleef ook daarna de betere ploeg. Willem II wilde zichzelf in de wedstrijd houden en gokte op één spaarzame uitbraak om de gelijkmaker alsnog te forceren.

Nadat AZ een levensgrote kans had gemist, Dabney Dos Santos had de bal na een voorzet van Mats Seuntjens vrij voor het intikken, maar miste overtuiging, waardoor de bal op de lat belandde. Ismail Azzaoui maakte het vijf minuten voor tijd weer écht spannend. Na slordig balverlies van Til dribbelde Azzaoui het halve veld over, om vervolgens droog raak te schieten: 3-2. Het slotoffensief van Willem II wierp zijn vruchten vervolgens niet meer af. AZ hangde de eindstreep met hangen en wurgen, al had Seuntjens zelfs nog voor 4-2 kunnen zorgen.