NEC koploper na ontluisterend verlies Jong Ajax

3 november 2017, 23:37   Bijgewerkt: 4 november 2017, 08:40

NEC is de nieuwe koploper in de Jupiler League. De Nijmegenaren wonnen zelf van SC Cambuur (3-1) en zagen Jong Ajax verliezen. De Amsterdammers leden vrijdag een ontluisterende nederlaag tegen De Graafschap (0-5). Verrassingen Telstar en Fortuna Sittard blijven bovenin volop meedoen. Daarnaast boekte FC Volendam de eerste zege, ten koste van Jong PSV (1-0).

Jong Ajax - De Graafschap 0-5

De Graafschap maakte indruk op bezoek bij Jong Ajax. De Doetinchemmers legden een ijzersterke eerste helft op de mat, terwijl Jong Ajax teleurstelde. De Graafschap kwam dan ook verdiend op voorsprong. Een lange uittrap van doelman Filip Bednarek werd doorgekopt door Sjoerd Ars. Daryl van Mieghem behield het overzicht en bediende Youssef El Jebli. De Superboeren hadden vervolgens in de eerste helft kansen op een tweede doelpunt. Uiteindelijk viel die vlak na rust. Ars draaide knap, legde doelman Norbert Alblas behoorlijk in de luren en schoot raak. Jong Ajax werd in het vervolg van de tweede helft verder overklast. Anthony van de Hurk scoorde een penalty en Van Mieghem maaktd e de 0-4 met een lobje. Tot overmaat van ramp moest invaller Kaj Sierhuis er met zijn tweede gele kaar nog met rood af en maakte Tim Receveur de 0-5. Jong Ajax is door de nederlaag gezakt naar de tweede plaats, met een punt achterstand op NEC. De Graafschap staat vijfde met 21 punten.

NEC - SC Cambuur 3-1

NEC en SC Cambuur vermaakten het publiek in de eerste helft nauwelijks. Grootste kans was voor NEC'er Sven Braken, die de bal via een tegenstander net naast het doel kopte. Maar na rust kwam Cambuur vlot op voorsprong. Een pass van Bryan Smeets viel achter de Nijmeegse defensie en daar wist Kevin van Kippersluis wel raad mee. De 1-1 liet niet lang op zich wachten. De Leeuwarders kregen de bal niet weg, waarna Mohamed Rayhi de trekker over haalde. Diezelfde Rayhi hielp NEC aan een voorsprong. Hij stifte de bal in het doel. NEC kwam nog goed weg bij een bal op de lat van Cambuur en wist in de slotfase het duel te beslissen dankzij een enorme blunder van keeper Erik Cummins. Hij liet een schot van Steeven Langil door zijn benen glippen. Dankzij de overwinning gaat NEC met 27 punten aan kop, Cambuur zakt verder weg op de ranglijst en staat zeventiende.

Telstar - Go Ahead Eagles 3-1

In een goed gevuld Rabobank IJmond Stadion viel een van de mooiste doelpunten van deze speelronde. Telstar tikte Go Ahead Eagles weg en rondde Jerdy Schouten de fraaie combinatie in stijl af. Met de wreef drukte hij de bal in de hoek. Doelman Sonny Stevens van Go Ahead had in de eerste helft ook het nakijken op een poging van Mohammed Osman, die de sluitpost met een listige stuit in het schot verschalkte. Telstar kreeg veel kansen op een derde treffer. Melvin Platje raakte de lat. In de rebound leek Andrija Novakovich te scoren, maar zijn doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Even mocht Go Ahead hopen op een positief resultaat door een doelpunt van Sam Hendriks, maar Osman had snel een passend antwoord: 3-1. Telstar staat vierde met evenveel punten als nummer drie Fortuna Sittard (23).

Fortuna Sittard - FC Oss 4-0

Fortuna Sittard beleefde uiteindelijk een eenvoudige avond. De Limburgers kregen in de eerste helft kansen, maar scoorden niet. In de tweede helft wist Fortuna weg te lopen bij FC Oss, dat weer TOP Oss gaat heten. Lisandro Semedo, Stefan Askovski, Finn Stokkers en Djibril Dianessy scoorden voor de thuisploeg.

FC Volendam - Jong PSV 1-0

Een mat Jong PSV werkte mee aan de eerste competitiezege van Volendam. De hekkensluiter zorgde wederom niet voor een galavoorstelling, maar kwam in de tweede helft wel verdiend op voorsprong. Nick Doodeman bereidde voor, Henny Schilder rondde af. Razendsnel kreeg Volendam een grote mogelijkheid op de 2-0. Jong PSV startte nog wel een offensief voor de gelijkmaker, maar zonder resultaat.