Groep A: Blind helpt ManU op drempel achtste finales

31 oktober 2017, 22:54   Bijgewerkt: 1 november 2017, 00:09

Manchester United staat met één been in de knock-outfase van de Champions League. De ploeg van manager José Mourinho won dinsdag ook haar vierde duel in de poulefase en is daarmee zo goed als zeker van een plek in de top-twee van groep A. Manchester United versloeg Benfica mede door een rake penalty van Daley Blind met 2-0. In Zwitserland won CSKA Moskou met 1-2 bij FC Basel.

Blind kwam in de 78ste minuut op het scoreformulier op Old Trafford. De Nederlandse verdediger schoot raak uit een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Andreas Samaris op Marcus Rashford. Blind legde daarmee de eindscore vast op 2-0.

Na een kwartier, toen nog bij een 0-0 stand, had Manchester United ook al een penalty toegekend gekregen. Ditmaal was dat wegens een handsbal van Douglas na een actie van Anthony Martial, die de strafschop zelf nam. De inzet van de Franse aanvaller was niet heel overtuigend, waardoor Benfica-keeper Mile Svilar kon keren.

Op slag van rust maakte Svilar een knullig eigen doelpunt, waardoor Manchester United alsnog op een 1-0 voorsprong kwam. Voormalig Vitesse-speler Nemanja Matic raakte met een afstandsschot de paal, waarna de bal via het lichaam van Svilar toch nog in het doel belandde.

CSKA weer naast Basel

De winst brengt Manchester United op de maximale twaalf punten uit vier speeldagen. Het heeft nog één punt nodig om overwintering in de CL veilig te stellen. FC Basel, waar Ricky van Wolfswinkel ontbrak vanwege een blessure, en CSKA Moskou delen namelijk de tweede plaats met zes punten. De Russen kwamen naast de Zwitsers door in het Alpenland met 1-2 te winnen. Benfica staat puntloos laatste, maar heeft in theorie nog een kans op de tweede plaats en daarmee een ticket voor de achtste finales.

Had Basel thuis gewonnen van CSKA Moskou, dan waren de Zwitsers én Manchester United al zeker van een plek in de volgende ronde. Bij rust gingen ze nog wel aan de leiding, nadat Luca Zuffi van net buiten het penaltygebied prachtig raak had gevolleerd in de rebound na een geblokt schot van Mohamed Elyounoussi. In de tweede helft kwam CSKA Moskou echter beter voor de dag en dat resulteerde in een ommekeer. Alan Dzagoev maakte in de 65ste minuut gelijk, voormalig AZ-speler Pontus Wernbloom zorgde een kwartier later vanaf de rand van 'de zestien' voor de 1-2 eindstand.