Bekerdroom Swift komt uit ondanks ruime zege Feyenoord

25 oktober 2017, 22:42   Bijgewerkt: 25 oktober 2017, 22:47

AVV Swift heeft op bewonderingswaardige partij gegeven in het bekerduel met Feyenoord. De Rotterdammers gaan dankzij een 4-1 zege door naar de volgende ronde, mede dankzij drie goals van Sam Larsson. De Amsterdamse bezoekers veroverden echter de harten van het Nederlands publiek door grotendeels met tien man uitstekend partij te bieden. Max van Wakeren scoorde bovendien een heerlijke goal in De Kuip.

Voor de tweede keer binnen een week stond er kwam er een Amsterdamse club naar de Rotterdamse Kuip. Na de vijandigheden en de rivaliteit van De Klassieker was het nu echter een duel met een vriendelijker en vrolijker karakter. De gasten van AVV Swift, die in de vorige ronde nog stunten door Vitesse uit te schakelen, vierden vooraf al feest in de bus en leken met een schoolreisje bezig te zijn. Op het veld ging de knop echter om en streed de Zaterdaghoofdklasser voor elke meter. De spelers moesten ook wel alles geven, zeker nadat Nik Gabel al na dertien minuten moest vertrekken. De verdediger had Sam Larsson naar de grond getrokken binnen het strafschopgebied. Naast de penalty was de rode kaart ook een gepaste straf omdat Larsson een doorgebroken speler was.

De Zweedse linksbuiten gaf voor rust als enige Feyenoorder de wedstrijd kleur. Voorafgaand aan de rode kaart van Gabel had Larsson met een fraaie vrije trap voor 1-0 gezorgd. De bal ging met hoge snelheid en strak over de muur in het doel. Doelman Bogdan Constantin, de bekerheld van de vorige ronde, was volstrekt kansloos. Het was nagenoeg het enige moment waarop de Roemeense doelman het antwoord schuldig moest blijven. In de openingsfase creëerde Feyenoord weinig, daarna hield Constantin zijn ploeg op de been met een aantal fraaie reddingen. Zo ook na de strafschop die werd veroorzaakt door Gabel. Michiel Kramer stuitte vanaf elf meter op de Swift-goalie. Pas vlak voor rust moest Constantin opnieuw capituleren na een gemeen afstandsschot van Larsson: 2-0.

Door de tweede treffer ging Feyenoord na een slechte eerste helft toch onder begeleiding van een voorzichtig applaus de kleedkamer in. Het chagrijn over het functioneren van een aantal spelers en ongeloof over de stand op het scorebord tegen een ploeg met tien amateurvoetballers keerde echter terug. Max van Wakeren schreef zijn eigen jongensboek door met een sublieme uithaal De Kuip versteld te doen staan. Hij troefde eerst Bart Nieuwkoop af en joeg vervolgens vanaf de linkerkant en nog buiten het strafschopgebied de bal in de verre hoek. De teruggekeerde doelman Kenneth Vermeer liet zich net als Nieuwkoop compleet verrassen en dook tevergeefs naar de hoek. De club die actief is op het vijfde niveau in Nederland kwam zo met tien man terug tot 2-1.

Van Wakeren herhaalde zijn kunststukje even later bijna door de bal kiezelhard richting de kruising te schieten uit een vrije trap. Nu was Vermeer echter zeer alert en tikte hij de bal net onder de lat weg. De 2-2 was ook wat te veel van het goede geweest, al oogde de verdediging van Feyenoord ondanks het enorme krachtsverschil wel af en toe kwetsbaar. Het echte probleem zat echter voorin waar de aanvallers en middenvelders een grote hoeveelheid kansen onbenut lieten. Constantin was bovendien ook na rust een grote sta-in-de-weg. De tegenvallende Kramer zorgde toch voor de onvermijdelijke beslissing door een gechipte voorzet van Bilal Basacikoglu met het hoofd tot doelpunt te promoveren: 3-1. Larsson bekroonde daarna nog zijn avond met een derde treffer, tot stand gekomen na een combinatie met de 19-jarige invaller Emil Hansson: 4-1.