Ajax zegeviert in Amsterdams bekeronderonsje met De Dijk

25 oktober 2017, 20:26

Ajax heeft in Volendam een Amsterdams bekeronderonsje met ASV De Dijk eenvoudig in winst omgezet. Na krap een half uur spelen stond het al 0-3, helemaal beslist was het doen Vaclav Cerny direct na rust de 0-4 maakte. De Dijk, uit Amsterdam-Noord, zag het eigen spel zonder angst in de tweede helft beloond worden met de eretreffer: Nabil El Gourari kopte raak uit een corner: 1-4.

Ajax begon met negen andere namen aan het duel in het stadion van Volendam ten opzichte van de gewonnen Klassieker: Zo kregen Luis Orejuela, Daley Sinkgraven, Frenkie de Jong, Vaclav Cerny en Justin Kluivert weer eens een basisplaats. Bij De Dijk stond oud-Ajacied Jeroen Verhoeven op doel, maar hij keepte geen dijk van een wedstrijd om met zijn ploeg te zorgen voor een stunt.

Slechts één schrikmomentje kende Ajax voordat het begon met scoren: In de zevende minuut was het Chakib Tayep die na een corner de bal voor de voeten kreeg, uithaalde en zijn schot maar net voorlangs zag gaan. Ook invaller Adham El Idrissi was nog gevaarlijk met een schot op de vuisten van de debuterende Kostas Lamprou, maar toen stond het al 0-3.

Het waren De Jong en de Jong, oftewel Frenkie en Siem die Ajax voor rust op rozen brachten. Na een kwartier had Frenkie de Jong een vrije doortocht richting doel, waarna hij simpel afrondde. De jonge middenvelder leverde de assist voor de 0-2 van Siem, die met een bekeken wippertje over voormalig Ajax-doelman Jeroen Verhoeven doel trof. Siem de Jong scoorde na net iets meer na een half uur spelen nog eens, hij kon bij de tweede paal een voorzet van Carel Eiting ongehinderd binnen tikken.

Zo was het bij rust al gespeeld en helemaal toen Vaclav Cerny in de eerste minuut na de pauze ook zijn goaltje meepikte. De Tsjech brak door op rechts en schoot via Verhoeven en de lat raak. Daar had Cerny geluk, een minuut of vijftien later had hij enorme pech. Bij het neerkomen stond zijn enkel scheef, waardoor zijn knie wat doorzakte. Huilend per brancard ging hij van het veld met op het oog een ernstige knieblessure. Dennis Johnsen verving hem en maakte zo ook zijn debuut in het eerste van Ajax.

Op het moment van het uitvallen van Cerny stond het al 1-4, want De Dijk had een paar minuten na de goal van Cerny ook het net weten te vinden. Nabil El Gourari stond vrij bij een corner en kopte prachtig tegendraads binnen. Het deed Ajax niks, dat bij lange na niet meer zo fel was als in de eerste helft. Luis Orejuela raakte nog twee keer de paal, Kasper Dolberg kopte voorlangs in plaats van op doel en Justin Kluivert vond Verhoeven op zijn weg.

Op een procent of zeventig speelde de ploeg van Marcel Keizer het duel uit, zonder daarbij nog echt grote kansen weg te geven. Donderdag zit Ajax 'gewoon' bij de loting en hoort het wie in de achtste finales (half december) de tegenstander zal zijn.