Oranje met wat geluk in extremis langs stug Noorwegen

24 oktober 2017, 21:01   Bijgewerkt: 24 oktober 2017, 21:52

Mooi was het niet, maar het Nederlands vrouwenelftal heeft het eerste WK-kwalificatieduel winnend afgesloten door Noorwegen te verslaan met 1-0. Tot diep in de blessuretijd vond Nederland geen gaatje in de Noorse verdediging, tot een pass van Vivianne Miedema richting Jackie Groenen door niemand werd aangeraakt en in het doel zeilde. Na afloop rende iedereen meteen naar Sari van Veenendaal, die halverwege de tweede helft een penalty van Maren Mjelde had gestopt.

Dat Nederland als Europees kampioen het veld op kwam, bracht de nodige verwachtingen met zich mee. Zeker omdat Noorwegen tijdens het EK met 1-0 was verslagen in de poulefase en puntloos naar huis ging, werd er uitgegaan van een overwinning. Maar als torenhoge favoriet het veld betreden heeft ook een keerzijde, Noorwegen groef zich in en hielde de hele wedstrijd de linies kort op elkaar.

Oranje, dat in nagenoeg dezelfde opstelling speelde als tijdens de EK-finale, kwam door het compacte spel van Noorwegen nauwelijks door die Noorse verdediging heen. Daarom was de ploeg van 's werelds beste vrouwelijke bondscoach alleen gevaarlijk via afstandsschoten. Miedema zag haar schot worden gepakt door Ingrid Hjelmseth, Groenen stuitte bij een grotere mogelijkheid ook op de Noorse doelvrouw.

De stugge Noren waren duidelijk niet gekomen om lekker te voetballen, maar hoopten met een punt of een geniepige overwinning er vandoor te gaan. In de eerste helft was het alleen gevaarlijk via kopballetjes, in de tweede helft kwam de uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Shanice van de Sanden maakte ongelukkig hands in de eigen zestien en gaf zo een strafschop weg. De penalty werd echter niet benut, keepster Sari van Veenendaal dook de goede hoek in en keerde de strafschop van Maren Mjelde.

Hier had Nederland geluk, terwijl het bij de afronding kort na rust pech had gehad. Van de Sanden frommelde zich door de verdediging van Noorwegen en legde af op Miedema. De spits schoot in één keer en zag de bal via de lat over het doel gaan. Vlak na de gemiste penalty kon Miedema opnieuw de score openen, dit keer bracht Hjelmseth redding bij de grond.

Het duel stevende op een 0-0 gelijkspel af, Nederland kreeg het niet meer voor elkaar om een slotoffensief eruit te persen. Lieke Martens, maandag verkozen tot beste speelster van de wereld, was het hele duel nauwelijks te zien. Een knal van afstand ging net naast, verder kwam ze niet. Toch werd het nog 1-0. Miedema zag Groenen zich aanbieden op de rand van de zestien en gaf een goede pass. Niemand raakte de hoge pass aan, waardoor die doorstuiterde richting de goal. Even leek scheidsrechter Jana Adamkova de goal af te keuren, maar dat deed ze niet. De Oranje Leeuwinnen pakten zo op het nippertje de drie punten en begonnen prima aan de WK-kwalificatie.