Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop

Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop

13 oktober 2017 – Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de vijftiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Christian Pulisic, die te boek staat als groot talent bij Borussia Dortmund en als de hoop van de natie in de Verenigde Staten.

Landon Donovan en Tim Howard worden algemeen beschouwd als de twee beste spelers ooit in de VS, een land waar voetbal niet tot de grote vier sporten (honkbal, basketbal, ijshockey en American Football) behoort. Los daarvan is de discussie niet of Pulisic in de toekomst de beste Amerikaanse voetballer aller tijd zal worden, maar of hij dat niet nu al is, op negentienjarige leeftijd.

Die discussie is niet verwonderlijk, gezien zijn spel bij Dortmund én het nationale team. Met zeven goals in de kwalificatiereeks neemt hij zijn land bij de hand, al blijkt het niet genoeg voor kwalificatie voor het WK 2018. Dat betekent dat de VS voor het eerst sinds 1986, toen Diego Maradona Argentinië naar de wereldtitel leidde, afwezig is op de mondiale titelstrijd.

Het laat Pulisic in tranen achter, na de onverwachte nederlaag (2-1) tegen het al uitgeschakelde Trinidad & Tobago. Al zal zijn tijd nog wel komen. Tijdens het WK 2022 in Qatar is hij pas 23 jaar oud en daarna kan hij de WK's van 2026, 2030 en misschien zelfs wel 2034 nog meemaken. Om te illustreren dat Pulisic onderdeel uitmaakt van een nieuwe generatie: Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn tegen die tijd respectievelijk 49 en 47 (tijdens toernooi waarschijnlijk) jaar oud.

Roots

Zoals veel huidige (potentiële) wereldsterren dribbelde en scoorde Pulisic er als kind al lustig op los. Op beeldmateriaal uit een treffende documentaire van VICE Sports is bijvoorbeeld te zien hoe hij op jonge leeftijd, in een shirt van het Nederlands elftal, een tennisbal hooghoudt.

Wat ook opvalt is zijn tweebenigheid, nu ook wekelijks te zien is bij Borussia Dortmund. Ter illustratie: van zijn 46 schoten in de Bundesliga zijn er twintig met zijn 'mindere' linkerbeen. Zijn vader Mark legt uit hoe Pulisic dit in zijn jonge jaren ontwikkelt: "Al vanaf zijn derde maakte Christian er een sport van alles wat hij met rechts kon ook met links aan te leren. Daar heeft hij nu veel profijt van."

Andere kwaliteiten van Pulisic zijn z'n snelheid, lichtvoetigheid en vermogen om op hoge snelheid toch het overzicht te bewaren. Twee voorbeelden daarvan komen terug in de samenvatting van de interland tegen Panama, waarin hij zijn land binnen twintig minuten met een goal en een assist aan een comfortabele voorsprong helpt.

Europa

Voor het grote publiek komt de snelle opkomst van Pulisic wellicht als een verrassing, maar dat hij op een dag tot de grootste talenten van de wereld zou behoren, zit er al langere tijd aan te komen. Eind 2013 speelt Pulisic met USA onder 17 de leeftijdsgenoten van Brazilië compleet van de mat, voor het oog van scouts van topclubs uit heel Europa.

"Toen wisten we pas echt dat hij daar zou belanden, al was die wens er al sinds hij nog klein was", vertelt zijn moeder daarover. "Dan zat hij voor de televisie, naar beelden uit Europa te kijken, en wist hij me al te vertellen dat hij daar later wilde spelen. Al kwam dat moment natuurlijk veel eerder dan verwacht."

Spaß

De clubs staan in de rij, maar Pulisic maakt met Dortmund een weloverwogen keuze. Een club van formaat, maar wel van een niveau waar een debuut eerder te verwachten is dan bij pak 'm beet Real Madrid. Hoe weloverwogen ook, het is wel even slikken als jongen van vijftien in Duitsland, een land met een andere cultuur en vreemde taal. "Na mijn eerste schooldag belde ik mijn moeder op om te vertellen dat ik geen idee had welke les ik had bijgewoond, wiskunde of natuurkunde."

Maar Pulisic geeft al snel aan niet bij de pakken neer te gaan zitten en zijn plek in Duitsland te willen vinden. Kort na zijn debuut en eerste goals in het shirt van Dortmund, waarmee hij verschillende records breekt in de Bundesliga, geeft hij in zijn eerste grote televisie-interview, in zeer goed verstaanbaar Duits, aan hoeveel Spaß hij al heeft tijdens wedstrijden bij het eerste elftal.

De vraag is niet langer of Pulisic de beste speler uit de Verenigde Staten ooit wordt, nu hij op zijn negentiende door veel kenners al zo wordt bestempeld. Veel interessanter is hoe ver hij kan komen in het Europese topvoetbal. Wordt hij 'slechts' een belangrijke speler voor Borussia Dortmund of kan hij ooit meedingen voor een Gouden Bal? Alle ingrediënten zijn in elk geval aanwezig, nu is het aan Pulisic om te laten zien waar zijn plafond ligt.

Door: Marco van der Heide


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 december 2017

  2. vrijdag 15 december 2017