WK-deelname Oranje schier kansloos na Zweedse monsterzege

WK-deelname Oranje schier kansloos na Zweedse monsterzege

7 oktober 2017 – De kans voor het Nederlands elftal om het WK te halen is flink geslonken. Zweden boekte zaterdagavond in eigen huis een door vele Nederlanders vooraf al gevreesde monsterzege (8-0) op Luxemburg, waardoor de Scandinaviërs flink aan Nederlands' grootste vijand, het eigen doelsaldo, werkte. Zweden heeft na de gemakkelijke thuisoverwinning nu 26 keer gescoord, en kreeg er zeven tegen. Een totaal van plus negentien dus. Het Nederlands elftal, dat later in actie komt tegen Wit-Rusland, heeft een doelsaldo van plus vijf. Een hogere wiskundestudie is derhalve niet nodig om te beseffen dat er voor Oranje zelf vanavond maar één ding op zit om de thuiswedstrijd tegen Zweden van aanstaande dinsdag enigszins aantrekkelijk te maken: doelpunten tegen Wit-Rusland. Hoeveel? Veel. Heel veel.

Een gelijk aantal als dat Zweden vanavond tegen Luxemburg maakte bijvoorbeeld. De thuisploeg nam vanaf de eerste minuut het heft in handen en werd na een kleine tien minuten door de Turkse scheidsrechter Göçek aan de openingstreffer geholpen. De arbiter legde de bal wel erg gemakkelijk op de stip na een vermeende overtreding op Ola Toivonen. Geel voor de oud-PSV'er leek meer op zijn plek.

Andreas Granqvist pakte het cadeautje uit en luidde daarmee het begin van een, vanuit Zweeds perspectief, feestelijke avond in. De thuisploeg vond het net vóór het rustsignaal nog twee keer. Tweemaal was het Marcus Berg die scoorde. Zo waren het de oud-Eredivisie-spelers die Luxemburg in de eerste helft de das omdeden en Nederlandse WK-kwalificatie in een almaar brozer perspectief stelden.

Vlak na rust liet Luxemburg zich via twee oude bekenden twee keer gevaarlijk zien. Aurélien Joachim, die in ons land Willem II en RKC Waalwijk diende, vond allereerst Zweden-doelman Robin Olsen op zijn pad, even later schoot Telstar-speler Gerson Rodrigues net naast. Het bleek het laatste gevaar van de gasten, die in het vervolg kranig hun best moesten doen om ervoor te zorgen dat de grootste nederlaag ooit (9-0) niet uit de boeken verdween.

Berg (tweemaal), Mikael Lustig, Granqvist (wederom een penalty, ditmaal wel terecht) en Toivonen vonden ogenschijnlijk gemakkelijk het net, ongetwijfeld tot frustratie van iedere Oranje-supporter. Het scenario dat Frankrijk tweemaal punten laat liggen (vanavond op bezoek in Bulgarije, dinsdag thuis tegen Wit-Rusland) lijkt daardoor inmiddels nog bijna hoopvoller dan het scenario dat Oranje zowel vanavond als dinsdag uithaalt tegen respectievelijk Wit-Rusland en Zweden.

Wie logisch redeneert weet dat er momenteel geen een reden te bedenken is waarom een van beide scenario's in werking zou treden. Het Nederlands elftal is, op basis van de vorm in de afgelopen wedstrijden, momenteel absoluut niet bij machte om Wit-Rusland aan gort te tikken en hoop op een slippertje van Frankrijk tegen hetzelfde nietige Wit-Rusland lijkt al helemaal nergens op gebaseerd.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 januari 2021

  2. woensdag 27 januari 2021