Speleranalyse: Kimmich, veelzijdige uitblinker bij Bayern

6 oktober 2017, 13:15

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de veertiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Joshua Kimmich, die momenteel als rechtsback uitblinkt in de haperende Bayern München-machine.

Negen wedstrijden gespeeld, negen keer 90 minuten volgemaakt, één goal, vier assists en de meeste key passes (passes waarop een doelpoging van een teamgenoot volgt) van de gehele Bundesliga: het zijn statistieken die eigenlijk bij een aanvallend ingestelde speler passen. Maar ze horen bij Joshua Kimmich, en dat als rechtsback.

Hij passeert zelfs Franz Beckenbauer op weg naar een record, waarbij hij alleen nog Berti Vogts voor zich moet dulden: de meeste opeenvolgende volledige wedstrijden voor Duitsland. Vogts staat op 34, Kimmich nu op 22 in een reeks die nog loopt. Vanaf de laatste groepswedstrijd op het EK 2016, tegen Noord-Ierland, tot afgelopen donderdag, opnieuw tegen Noord-Ierland, mist Kimmich geen minuut voor Die Mannschaft.

Derde Bundesliga

Kimmich maakt zijn debuut in het betaalde voetbal zelfs een niveau lager, in de Derde Bundesliga, eveneens voor RB Leipzig, vorig seizoen nog de belangrijkste uitdager van Bayern in de strijd om de Duitse landstitel. "Het is mijn ontwikkeling enorm ten goede gekomen om daar te spelen. Ik moest voor het eerst opboksen tegen volwassen mannen, in wedstrijden op een veel hoger tempo. Het was de perfecte plek om te zijn voor mij als tussenstap van jeugdvoetbal naar de Bundesliga", aldus Kimmich over die periode.

Alexander Zorniger, die met Kimmich werkte bij RB Leipzig en in die zomer naar VfB Stuttgart vertrok, is woest als de club slechts zeven miljoen euro winst op hem maakt. "Ik zou het liefst iedereen die bij deze transfer betrokken is vermoorden. We zouden hem nooit moeten laten gaan, dit is een fatale fout."

Guardiola

Guardiola: "Begreep je de instructies van Medhi Benatia?"

Kimmich: "Sorry Pep, ik heb er niets van meegekregen."

Guardiola: "Fuck! Ik wilde dat je doorstapte naar het middenveld."

Kimmich: "Het spijt me echt, maar dat heb ik niet gehoord."

Guardiola: "Daardoor verloren we de controle, je moet luisteren als iemand instructies doorstuurt!"

Kimmich: "Het spijt me, ik zal er de volgende keer beter op letten."

Een kritische noot van Guardiola, die Kimmich ondanks zijn geringe lengte tot verbazing van velen als centrale verdediger opstelt. Maar na de kritiek komen de complimenten.

Guardiola: "Ondanks dat was je briljant vandaag, Josh. Heel erg goed. Ik zei al dat je het kan."

Kimmich: "Dank u, Pep. Het was een lastige wedstrijd, maar tegen het einde ging het oké."

Guardiola: "Oké? Ben je gek geworden? Je speelde sensationeel! Ik ben zo trots op je."

Veelzijdigheid

Op welke positie dat zal zijn, is nog zeer de vraag. Bij RB Leipzig speelt hij zich in de kijker als defensieve middenvelder, maar Kimmich behoort tot de meest multi-inzetbare spelers ter wereld. Sinds zijn komst naar Bayern speelt hij minimaal twintig wedstrijden als rechtsback, centrale verdediger, verdedigende middenvelder én centrale middenvelder.

"Het is niet zo dat het me niet uitmaakt waar ik speel, maar het is secundair. Ik ben blij om op iedere positie te spelen. Trainers moeten me niet in de spits neerzetten, maar dat gebeurt gelukkig ook niet. Verder kan ik overal spelen. Op iedere positie worden weer andere dingen van je gevraagd en dat is erg leerzaam. Ik ben nog jong, kan nog veel leren en mijn veelzijdigheid helpt me om een completere speler te worden."

Dat gaat tot op heden uitstekend. Kimmich kijkt continu over de bal heen, kan met zijn loopvermogen en timing de gehele rechterflank bestrijken, levert voor een rechtsback een ongekende aanvallende bijdrage en beschikt over een uitstekende balbehandeling en passing. Veel Duitse kenners zijn er dan ook zeker van: met Kimmich heeft Bayern voor slechts zeven miljoen euro de toekomstige aanvoerder van het Duitse nationale team in huis gehaald.

Door: Marco van der Heide

[photo,101111,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen