De Kock ziet dat alles bij Oranje nu anders is dan in 1995

6 oktober 2017, 11:16   Bijgewerkt: 8 oktober 2017, 15:45

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond in Borisov de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. De allereerste editie tussen beide landen, in 1995, werd verloren door Oranje (1-0). "Dat was gewoon een slechte wedstrijd", erkent verdediger Johan de Kock, die destijds in de basis stond. 

Op 7 juni 1995 was de situatie nogal anders dan op dit moment. Ajax had even daarvoor de Champions League gewonnen. "En dat werkte niet in ons voordeel voor die wedstrijd", herinnert De Kock, die destijds bij Roda JC speelde, tegenover FCUpdate.nl. "Het was een lang en zwaar seizoen. Ajax speelde mee op alle fronten. Vervolgens kwamen we in het sombere Wit-Rusland. Dan moet je jezelf nog opladen. Dat lukte bij sommige jongens niet voor die wedstrijd. Er hing toch al een soort vakantiesfeer. En de tegenstander en omgeving inspireerden niet."

Over zijn eigen prestatie destijds was de verdediger wel gematigd tevreden. "Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, hoor. Maar het was wel een redelijke wedstrijd. Het doelpunt van Wit-Rusland viel uit een lange bal. Edwin van de Sar, die debuteerde in die wedstrijd, dacht dat ik Sergi Gerasimets niet kon terughalen en kwam heel snel uit. Daardoor konden zij scoren. We waren het niet gewend om samen te spelen. Ik denk dat Ruud Hesp, een mindere goalie dan Van der Sar, wel langer was blijven staan. Die kende mij beter."

Andere situatie

Anno 2017 is de situatie totaal anders. Een gebrek aan motivatie zal Oranje ditmaal niet hebben, omdat de nood hoog is voor het bereiken van het WK. "Destijds had Wit-Rusland ook nog wel een aardige ploeg, beter dan wat er nu staat", stelt De Kock. "Maar het Nederlands elftal was ook sterker. We hadden een elftal met veel spelers die een paar weken eerder nog de Champions League hadden gewonnen. Een internationaal gelouterde ploeg. Dat is nu anders. We hebben amper Champions League-winnaars in het team."

De Kock ziet de situatie voor het Nederlands elftal dan ook niet rooskleurig in. "De kwaliteit van de spelers is minder dan destijds. Toch zal Oranje ditmaal overtuigend moeten winnen. Anders is het helemaal kansloos. Ik zet in op een 0-3-overwinning. Veel meer zit er niet in. Als we dan met diezelfde cijfers van Zweden winnen, hebben we nog een kansje op het WK."

Advocaat

De voormalig verdediger van onder meer Schalke 04 haalt wel wat hoop en geloof uit de aanpak van bondscoach Dick Advocaat, de man onder wie De Kock debuteerde in Oranje tegen Turkije in 1993 (3-1 winst). "Hij geeft je veel vertrouwen. Hij zorgt dat je tactisch precies weet wat je moet doen. Dat geeft vastigheid. Toen ik debuteerde, tegen Turkije – met Hakan Sükür, die ook debuteerde, als directe opponent – durfde hij het ook aan. Met Ronald Koeman en Jan Wouters stond er genoeg ervaring om mij heen. Die vastigheid en zijn vertrouwen zorgen voor een goed gevoel bij de spelers."

Advocaat doet dat laatste volgens De Kock ook met de huidige spelersgroep. "Hij geeft ze vertrouwen en zij mogen het waar maken. De kans dat we het halen is zeer beperkt. Het is twee voor twaalf. Maar laten we positief blijven: het kan nog. Alleen dan moet je drie keer winnen, en ook nog met een ruim verschil."

Door: Nathan Sprey

[photo,109271,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen