Hoe Ryan Babel uit beeld raakte en zich weer terugknokte

Hoe Ryan Babel uit beeld raakte en zich weer terugknokte

9 november 2017Ryan Babel begint donderdagavond in de spits bij Oranje, dat het opneemt tegen Schotland. De aanvaller kwam tijdens de vorige twee interlands ook in de basis, maar was daarvoor langere tijd uit beeld. In oktober schreven we deze special over de speler van Besiktas, die de laatste jaren een opmerkelijke weg heeft afgelegd.Het is een aardige quizvraag voor in de voetbalkantine: wanneer scoorde Ryan Babel zijn laatste doelpunt voor het Nederlands elftal? Het antwoord: op 25 mei 2008 tegen Oekraïne (3-0). Zijn meest recente optreden in Oranje dateert van 15 november 2011, waarna hij een kleine zes jaar uit beeld is geweest bij de nationale ploeg. Tot nu. FCUpdate.nl bekijkt hoe Ryan Babel uit beeld raakte bij Oranje en zich weer terug knokte.

"Ik denk dat iedereen mij over het algemeen vergeten was. Zes jaar is een lange tijd." De woorden die Ryan Babel maandag sprak waren treffend. Onderweg naar het spelershotel van Oranje liet de speler van Besiktas weten blij te zijn dat hij voor het eerst in zes jaar tijd weer bij het Oranje-keurkorps hoort. Hij was zelf verrast met zijn uitverkiezing, maar heeft de laatste jaren een bewonderenswaardige comeback gerealiseerd.

Voortvarend begin als toptalent

Hoewel Ryan Babel zes jaar lang niet werd geselecteerd, heeft hij 42 interlands en vijf goals achter zijn naam staan. Die speelde hij allemaal in hetzelfde tijdsbestek als hij nu afwezig was: zes jaar. Als achttienjarige aanvaller van Ajax debuteerde Babel in 2005 in Oranje. In de jaren daarna was hij een bekend gezicht in de nationale selectie, al viel zijn inbreng op de grote toernooien tegen. Zijn enige minuten op een eindtoernooi maakte hij op het WK van 2006, toen hij in de groepswedstrijd tegen Argentinië 34 minuten meedeed. Het wereldkampioenschap van 2010 maakte hij louter als bankzitter mee.

Het meest teleurstellend voor Babel was het mislopen van het EK in 2008. Na twaalf duels in de kwalificatie te hebben gespeeld sloeg het noodlot toe in de voorbereiding. Op een besloten training scheurde Babel zijn enkelbanden af. Jong Oranje-coach Foppe de Haan gunde hem daarna echter een mooie kans om alsnog in de zomer voor zijn land te spelen. De bondscoach nam de aanvaller van Liverpool op in de selectie voor de Olympische Spelen in Peking, waar hij alle vier duels van Jong Oranje van begin tot eind speelde. Dat had wat voeten in de aarde, omdat Liverpool-coach Rafael Benitez zijn deelname geen goed plan vond. "Ik ben opgeroepen, dus ik moet gaan. Ik heb er ook niet voor gekozen", counterde Babel destijds.

De jonge aanvaller had zijn loopbaan goed op de rit. Na zijn vertrek bij Ajax in 2007 was hij bij Liverpool aanvankelijk een belangrijke kracht. In drie jaar tijd speelde hij respectievelijk 30, 27 en 25 duels in de Premier League. Daarna kwam de klad erin: in het seizoen 2010/2011, zijn laatste voetbaljaar bij The Reds, bleef de teller haken op negen wedstrijden. Begin 2011 bereikte Liverpool een akkoord met 1899 Hoffenheim over een transfer, maar Babel opteerde voor een huurtransfer naar Ajax. Omdat verhuur voor Liverpool geen mogelijkheid was, tekende hij eind januari alsnog bij de Duitse club. De transfersom bedroeg zeven miljoen euro.

In zijn eerste halfjaar kwam Babel moeizaam op gang, maar vanaf de zomerstop ging het weer lopen bij de Amsterdammer. Vier goals in de maand november leverden hem een nieuwe uitnodiging voor Oranje op. Tegen Zwitserland en Duitsland was hij basisspeler. Die duels, in november 2011, zijn vooralsnog zijn laatste optredens in Oranje. "Ik heb dezelfde potentie als Arjen Robben", sprak hij destijds nog hoopvol.

Zwerftocht begint in Amsterdam

Zijn goede periode bij Hoffenheim leverde hem dus een oproep voor Oranje op, maar bij diezelfde club zou Babel de draad ook volledig kwijtraken. Na de winterstop groeide hij tot persona non grata. Trainer Markus Gabbel dirigeerde hem hardhandig naar de uitgang. "Wat hij laat zien is onvoldoende", zei de Duitser. Een terugkeer op het oude nest bij Ajax was volgens Babel in de zomer de beste optie. Om dat te realiseren moest hij zijn doorlopende contract in Duitsland wel afkopen.

Gretig ging de 25-jarige aanvaller in Amsterdam de concurrentie aan met Siem de Jong, maar ook de periode bij Ajax duurde niet lang. Na vier goals en zestien eredivisieduels verhuisde Babel naar Turkije voor een driejarig dienstverband met Kasimpasa. Enigszins opmerkelijk, aangezien Babel en Ajax zeiden toekomst in elkaar te zien.

Zijn stap naar Turkije bleek het begin van een opmerkelijke route door het mondiale voetbal. Bij de Turkse club was hij twee seizoenen lang bassispeler en scoorde hij in totaal veertien goals. Hij liet in die periode weten Oranje nog niet uit zijn hoofd te hebben gezet, maar maakte vervolgens een keuze die haaks stond op die ambitie. De 28-jarige aanvaller flirtte wederom openlijk op Ajax, maar zette koers naar Al Ain in de Emiraten. De stap naar 'de zandbak', waar hij een lucratieve verbintenis signeerde, maakte (voorlopig) een einde aan de serieuze loopbaan van Babel. In 2016 had hij echter genoeg van zijn periode bij de club. Na een jaar (acht duels en één goal) pakte hij zijn biezen. De transfer kwam niet uit het niets: Babel stond in het laatste halfjaar op slechte voet met het bestuur en kwam in het kalenderjaar 2016 niet één keer in actie.

Eerherstel in Spanje en Turkije

Achteraf kan gezegd worden dat Babel geluk heeft gehad dat zijn periode in het Midden-Oosten beperkt is gebleven tot één jaar. Daardoor besloot hij om terug te keren in Europa, een keuze die heeft bijgedragen aan zijn nieuwe selectie voor Oranje. Nadat hij in september 2016 een week zijn conditie op peil had gehouden bij Jong Ajax, hing Deportivo La Coruna aan de lijn. De Spaanse club gaf hem de kans om zich te laten zien, al moest Babel er door de contractduur van 3,5 maand meteen staan. Dat deed hij ook. In elf competitieduels maakte hij onder meer met vier goals grote indruk. Eind december zette Deportivo alles op alles om Babel langer te houden, maar kreeg toen met terugwerkende kracht spijt van de korte contractduur.

De Amsterdammer was weer in trek en kreeg aanbiedingen van drie verschillende clubs, waaronder Besiktas. Die aanbieding was, mede financieel, zo interessant dat de aanvaller niet twijfelde. Babel pakte zijn koffers en vertrok naar Istanbul. Familieomstandigheden gaf hij als reden op. Bij Besiktas speelde Babel zich na enkele moeizame jaren definitief terug in de kijker. In zijn eerste halfjaar maakte hij er in de competitie meteen vijf voor de kampioen, terwijl hij in de Europa League eveneens op schot was. De balans: drie goals in zes duels. Hij scoorde tegen Olympiakos (twee) en Olympique Lyon.

Ook dit seizoen is de aanvaller op dreef. Babel viel met name op door zijn twee goals in twee Champions League-duels. Hij scoorde uit tegen FC Porto (1-3 winst) en thuis tegen RB Leipzig (2-0). Begin oktober staat hij ook al op drie goals in zeven Süper Lig-duels, waardoor hij een belangrijke schakel is in Istanbul. En niet onbelangrijk: bondscoach Dick Advocaat ziet hem, na een tijdje, ook weer staan. 

Eind vorig seizoen hoopte Babel al op Oranje. "Jammer dat Oranje mij niet wilde gebruiken", sprak hij in mei. En in juni: "Een voorselectie was niet onverdiend geweest. Dit is mijn beste seizoen ooit." Hij moest even geduld hebben, maar vorige week vrijdag kwam voor hem alsnog het goede nieuws: Babel is terug bij Oranje. Twee dagen daarvoor was de aanvaller met een goal tegen RB Leipzig in de Champions League nog belangrijk geweest voor Besiktas.

Zijn rentree in de Oranje-selectie is een knappe prestatie van Babel, die laat zien dat enkele mindere periodes een hele loopbaan nog niet hoeven te verpesten. Het is voor de aanvaller nu hopen op een heldenrol tegen Wit-Rusland of Zweden om het verhaal compleet te maken. Niemand, en zeker Ryan Babel zelf niet, zal daar nog van opkijken.

Door: Remco Jacobi 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019