De selectie van Oranje: alle spelers langs de meetlat

3 oktober 2017, 07:56   Bijgewerkt: 7 oktober 2017, 14:01

Het is alles of niets de komende week voor het Nederlands elftal, dat zich vanuit een benauwde positie alsnog hoopt te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Rusland. De spelersgroep die Dick Advocaat heeft geformeerd voor de duels met Wit-Rusland en Zweden bestaat uit 25 spelers. Hoe staan zij ervoor? FCUpdate.nl legt het Oranje-keurkorps langs de meetlat.

Doel

Jasper Cillessen (FC Barcelona, 0 minuten)

Als wedstrijdritme een doorslaggevende factor zou zijn voor Dick Advocaat, dan was Jasper Cillessen niet opgeroepen voor Oranje. De tweede keeper van FC Barcelona stond dit seizoen nog geen minuut (!) op het veld tijdens een wedstrijd van zijn club. Alle elf wedstrijden van de Spaanse club bekeek hij vanaf de reservebank. De enige speelminuten die Cillessen tot dusver maakte in dit seizoen, waren tijdens de interlands tegen Frankrijk en Bulgarije.

Maarten Stekelenburg (Everton, 270 minuten)

Ook de optredens van Maarten Stekelenburg in het seizoen 2017/2018 houden niet over, al heeft hij wel meer op het veld gestaan dan Cillessen. In totaal speelde hij tot nu toe twee Europa League-wedstrijden en een bekerwedstrijd voor Everton. In de Premier League is Stekelenburg nog niet in actie gekomen. Jordan Pickford geniet bij The Toffees de voorkeur van Ronald Koeman.

Jeroen Zoet (PSV, 900 minuten)

Verdediging

Daryl Janmaat (Watford FC, 136 minuten)

Tijdens de eerste Premier League-wedstrijd van het seizoen viel Daryl Janmaat al na achttien minuten geblesseerd uit tegen Liverpool, waarna hij iets meer dan een maand buitenspel stond. Zijn enige volledige competitiewedstrijd speelde hij op 16 september tegen Manchester City. Opvallend is dat Janmaat afgelopen weekend negentig minuten op de bank zat bij Watford. Met de teller op 136 speelminuten in dit seizoen kunnen we niet zeggen dat Janmaat in topvorm arriveert bij Oranje.

Kenny Tete (Olympique Lyon, 502 minuten)

Rechtsback Kenny Tete is er sinds zijn stap van Ajax naar Olympique Lyon in speeltijd op vooruit gegaan. De nummer acht van Frankrijk speelde tot nu toe acht competitiewedstrijden, in zes daarvan was de Nederlander basisspeler. Daarnaast maakte hij ook nog de negentig minuten vol in de Europa League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo.

Joël Veltman (Ajax, 1073 minuten)

Joël Veltman spant wat betreft speelminuten de kroon in de verdediging én de selectie van Oranje. De rechtsachter heeft twee duels in de voorronde van de Champions League gespeeld, twee in de voorronde van de Europa League en miste nog geen minuut in de Eredivisie. De verdediger deed in alle zeven competitiewedstrijden van Ajax negentig minuten mee. Ook in het bekerduel met Scheveningen was hij basiskracht, al werd hij toen zeven minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Virgil van Dijk (Southampton, 93 minuten)

De naam van Virgil van Dijk viel vrijdag niet toen Dick Advocaat zijn selectie bekendmaakte, maar toch is de verdediger present. Hij werd maandag namelijk alsnog bij de groep gehaald. De centrumverdediger begon afgelopen weekend voor het eerst in negen maanden weer eens in de basis. Hij speelde negentig minuten tegen Stoke City en werd als vervanger van Stefan de Vrij door Advocaat aan de selectie toegevoegd. Toch staat de teller wat betreft speelminuten bij Van Dijk momenteel op pas 93 minuten, iets meer dan één hele wedstrijd.

Wesley Hoedt (Southampton, 270 minuten)

Matthijs de Ligt (Ajax, 929 minuten)

Doordat Matthijs de Ligt vorige week tegen Vitesse een zware hersenschudding opliep, leek zijn selectie voor Oranje even op de tocht te staan. Het viel echter mee: zondag tegen sc Heerenveen stond het talent alweer aan de aftrap bij Ajax. Over speelminuten mag de tweevoudig international sowieso niet klagen. Hij stond tijdens alle Eredivisie-wedstrijden en de vier Europese duels van Ajax in de basis. Na ploeggenoot Veltman heeft De Ligt van alle verdedigers van Oranje de meeste minuten in de benen.

Karim Rekik (Hertha BSC, 810 minuten)

Voor het Nederlandse publiek was het selecteren van Kerim Rekik misschien een verassing, maar de oud-speler van PSV en Olympique Marseille is dit seizoen gewoon basisspeler bij Hertha BSC. In alle zeven competitiewedstrijden van Hertha stond Rekik van begin tot eind op het veld bij de club uit Berlijn, die zondag nog gelijkspeelde tegen Bayern München. In dat duel nam Rekik zelfs een assist voor zijn rekening.

Nathan Aké (Bournemouth, 623 minuten)

Bij Premier League-laagvlieger Bournemouth heeft Nathan Aké zich dit seizoen ontpopt tot een belangrijke speler. Dat is getuige de transfersom van 22,5 miljoen euro die de club in de zomer betaalde, uiteraard ook niet heel vreemd. Trainer Eddy Howe stelde de Nederlander in alle zeven PL-duels op, en slechts eenmaal speelde de oud-speler van Chelsea de wedstrijd niet uit. Dat was vorige week tegen Everton. Aké stond toen 83 minuten binnen de lijnen.

Daley Blind (Manchester United, 540 minuten)

Het draait bij Manchester United momenteel als een tierelier, maar Daley Blind pendelt een beetje tussen wal en schip. Beide Champions League-wedstrijden speelde hij volledig, maar in de competitie kwam hij in de hele maand september slechts één minuut in actie. In augustus had hij nog drie hele wedstrijden voor United afgewerkt.

Middenveld

Donny van de Beek (Ajax, 899 minuten)

Marco van Ginkel (PSV, 810 minuten)

In de Eredivisie heeft Marco van Ginkel vooralsnog de perfecte score te pakken. Hij heeft in de eerste zeven speelronden altijd op het veld gestaan bij PSV. Bovendien was de 24-jarige captain van de koploper in die duels goed voor vier goals. Naast zijn optredens in de Eredivisie verscheen Van Ginkel ook tijdens de twee Europese duels van PSV binnen de lijnen.

Davy Klaassen (Everton, 565 minuten)

De transfer van Ajax naar Everton is voor Davy Klaassen nog geen doorslaand succes geworden. Steeds vaker houdt de middenvelder de bank warm bij de Engelse club, waarvoor hij tot nu toe 565 minuten heeft gespeeld. Slechts 190 daarvan waren Premier League-minuten, de andere speeltijd kreeg hij in de beker en de Europa League (inclusief voorronde).

Davy Pröpper (Brighton, 645 minuten)

In tegenstelling tot Klaassen is Davy Pröpper wel basisspeler in de Premier League. Bij promovendus Brighton & Albion Hove stond hij tijdens alle zeven Premier League-wedstrijden in de basis en werd hij niet één keer gewisseld. Dat in combinatie met zijn twee goals in de laatste interland tegen Bulgarije, maakt van de middenvelder een grote kanshebber op een basisplaats bij Oranje.

Kevin Strootman (AS Roma, 488 minuten)

Het minutenaantal van Kevin Strootman bij AS Roma in het seizoen 2017/2018 is prima te noemen. In vier van de vijf competitieduels van de topclub speelde Strootman negentig minuten, tegen AC Milan moest hij zich zondag door een blessure al na een halfuur laten wisselen. In de Champions League speelde Strootman één hele wedstrijd en een beetje (acht minuten tegen Qarabag).

Tonny Vilhena (Feyenoord, 900 minuten)

Aan ritme geen gebrek bij de 22-jarige Tonny Vilhena. Alle zeven competitieduels (twee goals) van Feyenoord speelde hij volledig, net als beide Champions League-duels van de club. Daarnaast heeft Vilhena nog een optreden in de strijd om de Johan Cruijff Schaal achter zijn naam staan. Met het wedstrijdritme van Vilhena, die in de vorige interland nog basisspeler was, zit het wel snor.

Georginio Wijnaldum (Liverpool, 849 minuten)

Aanval

Ryan Babel (Besiktas, 895 minuten)

Jarenlang was Ryan Babel volledig uit beeld bij Oranje, maar de dertigjarige Amsterdammer is terug. Dat heeft hij te danken aan zijn goede spel bij Besiktas. De zeven competitieduels van de club uit Istanbul maakte hij op één na helemaal vol, terwijl hij ook al in de beker en de Champions League speelde. Zijn doelpuntenbalans is met drie competitiegoals en twee CL-doelpunten bovendien prima te noemen.

Memphis Depay, (Olympique Lyon, 624 minuten)

Memphis Depay staat na acht speelronden in Frankrijk op 514 minuten, uitgesmeerd over zeven optredens. Hij scoorde daarin twee keer. In de Europa League deed hij in anderhalve wedstrijd mee. Tegen Apollon Limassol speelde hij negentig minuten en kwam de aanvaller tot scoren, tegen Atalanta Bergamo verscheen hij twintig minuten voor tijd in het veld.

Bas Dost (Sporting Portugal, 914 minuten)

Vincent Janssen (Fenerbahçe, 273 minuten)

Door zijn late zomertransfer naar Fenerbahçe heeft Vincent Janssen nog maar weinig gespeeld in dit seizoen. Hij heeft pas 273 minuten voor Fenerbahçe in de benen. In de vier competitieduels waarin Janssen acte de présence gaf was hij wel goed voor twee goals. Toch is slechts één volle wedstrijd in anderhalve maand tijd wat karig voor een (mogelijke) basisspeler van Oranje.

Jürgen Locadia (PSV, 872 minuten)

Debutant Jürgen Locadia heeft al aardig wat minuten in de benen in het seizoen 2017/2018. Hij speelde in de voorronde van de Europa League, de KNVB Beker en de Eredivisie. In de competitie maakte hij in alle zeven duels de negentig minuten vol en scoorde hij vijf keer. Zijn vier goals tegen FC Utrecht sprongen daarbij het meest in het oog.

Arjen Robben (Bayern München, 443 minuten)

Wat betreft de speelminuten houdt het nog niet over bij Oranje-aanvoerder Arjen Robben. In de Champions League speelde hij negentig minuten tegen Anderlecht en 21 minuten tegen PSG. Zijn speeltijd in de Bundesliga is met 332 minuten in zeven wedstrijden aan de karige kant. Daarbij moet worden aangemerkt dat Robben nog niet één volle competitiewedstrijd heef gespeeld in dit seizoen.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen