ErediVisie: stunts, handenspel, voetsporen van Romário

25 september 2017, 12:40   Bijgewerkt: 26 september 2017, 21:50

Speelronde zes in de Eredivisie leverde tal van verrassingen op. Feyenoord verloor thuis van NAC Breda, Ajax deed in eigen huis hetzelfde tegen Vitesse en AZ moest toestaan dat Excelsior de punten meenam uit Alkmaar. PSV imponeerde juist met een zevenklapper in de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Er is, kortom, weer genoeg om over na te praten.

Van blamage naar stunt

{image[321249][right-half][]}Ajax kon zondag profiteren van de uitglijder van Feyenoord, maar het incasseerde zelf ook een nederlaag voor eigen publiek. Vitesse maakte binnen een week twee keer de reis naar Amsterdam. Eén nederlaag en één overwinning in de hoofdstad is op zich een prima balans, alleen was het omgekeerde logischer geweest. Het is echter crisis bij Ajax. Na zes duels heeft het pas tien punten, wat voor de club de slechtste seizoensstart sinds 2008/2009 is. Ajax eindigde die jaargang als derde.

Historische penalty's Bruins

[img,109050,left,]Feyenoord en Ajax waren niet de enige clubs die zich dit weekend in eigen stadion lieten verrassen. AZ, dat uit de laatste vier duels de maximale twaalf punten had gehaald en bovendien lof kreeg voor haar manier van voetballen, ging in het AFAS Stadion met 0-2 ten onder tegen Excelsior. De eindstand was al binnen acht minuten bereikt door een unieke prestatie van Luigi Bruins. De routinier benutte in de eerste acht minuten twee penalty's, wat zo snel na de aftrap nooit eerder een speler is gelukt in de Eredivisie-historie. Bruins verdiende de eerste strafschop zelf, maar was dat wel een penalty? "Voor mijn gevoel wel. Ik hoorde hier van niet, maar moet het zelf terugzien. Ik heb nog nooit een schwalbe gemaakt", zei hij in een eerste reactie bij de NOS.