Overzicht: de amateursensaties van de eerste bekerronde

22 september 2017, 08:13

De eerste ronde van de KNVB Beker stond deze week garant voor een aantal grote verrassingen. Meerdere profclubs uit zowel de Eredivisie als de Jupiler League verslikten zich in stuntende amateurs en moesten, iedereen op hun eigen manier, een pijnlijke uitschakeling ondergaan. 

{image[321156][right-half][]}Swift - Vitesse

Bij het Amsterdamse Swift zijn ze nog dronken van geluk, en wellicht ook van de drank. De hoofdklasser was verantwoordelijke voor de uitschakeling van Vitesse, dat een paar maanden geleden de dennenappel nog omhoog hield in De Kuip. Dat er na een 0-0 stand een verlenging en een penaltyserie aan te pas moest komen, was al een prestatie op zich voor Swift. Ook bij het nemen van de strafschoppen zakten de profs door het ijs, met Alexander Büttner als schlemiel. Hij miste de enige strafschop, met de enorme feestvreugde op Sportpark Olympiaplein tot gevolg.

{image[321191][left-half][]}Achilles '29 - NAC Breda

NAC Breda is de andere eredivisionist die zich lelijk verslikte in het bekertoernooi. De amateurs van Achilles '29, tegenwoordig spelend in de Tweede Divisie, zetten de Bredanaars in Groesbeek te kijk. In de eerste helft leek NAC een scenario à la Vitesse bespaard te blijven. De Brabanders kwamen twee keer op voorsprong, maar zagen na rust de wedstrijd uit hun handen glippen. Achilles boog een 1-2 achterstand om tot een 4-2 voorsprong. Een aansluitingstreffer van Thomas Enevoldsen kwam te laat. De rode kaart van Rai Vloet kon er ook nog wel bij voor NAC. Volgens Stijn Vreven was het 'de grootste ontgoocheling uit zijn carrière'.

{image[321192][right-half][]}GVVV - FC Dordrecht

FC Dordrecht moet zich flink achter de oren krabben. Gezien het spelbeeld was de uitschakeling van De Schapenkoppen niet eens een verrassing. GVVV was beter, en won met 1-0 dankzij een doelpunt van Soufiane Laghmouchi. Het verschil tussen een club uit de Tweede Divisie en een uit de Jupiler League was dinsdag in Veenendaal nauwelijks waarneembaar. Geen moment kwam GVVV in de problemen tegen Dordrecht. Enig puntje van kritiek: de thuisploeg had het duel eerder kunnen beslissen. De amateurs uit Veenendaal flikten het kunstje overigens al eerder: in 2011/2012 werden Excelsior én Sparta verslagen op weg naar de kwartfinale, waarin GVVV zelfs nog knap met 2-1 verloor bij AZ.

{image[321134][left-half][]}Kozakken Boys - De Graafschap

De Graafschap speelde beter dan Kozakken Boys, maar vergat het bekerduel in Werkendam naar zich toe te trekken. Allereerst moest het in de achtervolging na een mooie vrije trap van Mahmut Sönmez. Sjoerd Ars leek een debacle te voorkomen voor De Superboeren, door een half uur voor het eindsignaal de gelijkmaker binnen te koppen. Maar in de resterende speeltijd, inclusief verlenging, kreeg De Graafschap de bal niet in het doel. In de beslissende strafschoppenserie beschikten de Kozakken Boys, geleid door coach Danny Buijs, over de beste zenuwen.

VVSBTelstar

VVSB heeft patent op bekerstunts. Twee seizoenen geleden bereikte de tweede divisionist zelfs de halve finale van het toernooi. De club uit Noordwijkerhout beleefde woensdag een nieuw sprookje. Niets wees aanvankelijk in die richting. Telstar kwam op 0-1, en Peet van der Slot van VVSB kreeg na twintig minuten al een rode kaart. Een wonder openbaarde zich vervolgens op sportpark De Boekhorst. Met een man minder haalde VVSB dankzij een hattrick van Mohamed El Osrouti en Tim de Rijk met 4-1 uit en zien we de stuntploeg terug in de tweede ronde.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen