AZ bekert verder na late zege op bezoek bij MVV

19 september 2017, 22:47   Bijgewerkt: 19 september 2017, 23:52

AZ heeft de tweede ronde van de KNVB Beker bereikt na een 2-3 overwinning op bezoek bij MVV. De nummer twee van de Eredivisie had het niet bepaald makkelijk tegen de runner-up van de Jupiler League. AZ gaf in Maastricht tot twee keer toe een voorsprong uit handen en de winnende goal van Wout Weghorst viel pas vijf minuten voor tijd. Op basis van het veldspel in de gehele wedstrijd was de zege echter verdiend.

AZ begon nonchalant en had een gelukje nodig om al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Na een onterecht toegekende corner kopte Weghorst teug op Pantelis Hatzidiakos en de vervanger van Ron Vlaar schoot knap binnen uit de draai: 0-1. Joris van Overeem kreeg snel daarna een kans op de 0-2, maar zijn kopbal ging over het doel van Michael Verrips.

De Alkmaarders hadden het echter lastig met het energieke MVV, dat zich snel weer in de wedstrijd wist te spelen. Dean Koolhof liet nog na om binnen te schieten na een flitsende counter, maar na een half uur spelen kopte Sammy Mmae de verdiende 1-1 binnen: de Belgische centrale verdediger ging vol overtuiging een kopduel met Stijn Wuytens aan en wist de bovenhoek te vinden.

In de loop van de eerste helft schrok AZ wakker en schakelde het een tandje bij. Op slag van rust kwam het wederom op voorsprong. Alireza Jahanbakhsh leverde uit stand een schitterende voorzet af op Weghorst, die de bal vervolgens tegen de touwen werkte: 1-2.

AZ begon een stuk scherper aan de tweede helft en nam het heft resoluut in handen. Het kreeg voldoende kansen om de wedstrijd te beslissen, maar die waren niet aan Wuytens, Guus Til, Thomas Ouwejan en Jahanbakhsh besteed. MVV had weinig in te brengen, maar kwam een kwartier voor tijd plotseling op 2-2. Mmae won zijn duel van Hatzidiakos en de bal eindigde pardoes tegen het net.

De onverwachte gelijkmaker gaf MVV nieuwe energie en Marvin Ogunjimi had De Sterrendragers zelfs op voorsprong kunnen zetten. De zevenvoudig Belgisch international faalde echter oog in oog met doelman Marco Bizot. AZ strafte dit genadeloos af met dank aan het gouden duo Jahanbakhsh-Weghorst. De Iraniër haalde de achterlijn, gaf voor vanaf rechts en Weghorst kopte de beslissende 2-3 binnen.