Goede eerste helft leidt Willem II langs nog puntloos Roda JC

16 september 2017, 21:42

Willem II heeft op bezoek bij Roda JC de eerste zege van het seizoen geboekt: 1-3. De Tilburgers stonden na een half uur al op 0-3, het veegde in de eerste helft de vloer aan met een heel zwak Roda. Doordat Mikhail Rosheuvel in de blessuretijd  van de eerste helft nog wat terugdeed, werd het nog spannend. Roda probeerde het in de tweede helft en kreeg kansen, maar mede door een onterecht afgekeurd doelpunt van Gyliano van Velzen behield Willem II de marge van twee vast.

De inzet van deze wedstrijd waren de eerste drie punten van het seizoen, want Roda en Willem II hadden de eerste vier competitieduels allemaal verloren. De Tilburgers waren op basis van doelsaldo de hekkensluiter, Roda stond zeventiende. Een van de twee ploegen zou dus van de hatelijke nul af gaan, alleen winst zou tellen in Kerkrade.

Het duel was nog geen vijf minuten oud en Willem II had de eerste goal al te pakken. Etien Velikonja had in de eerste minuut al een grote kans gemist, maar nadat Fran Sol de bal behendig terug de doelmond had ingebracht, kon hij makkelijk raak knallen. Weer kwam Roda vroeg op achterstand, dat was het team van coach Robert Molenaar vorige week bij FC Utrecht ook al overkomen.

De goal van Velikonja leidde een treurige avond voor de thuisploeg in. Willem II was de baas op het veld en stond na een half uur spelen zelfs al op 0-3. Sol was bij de 0-2 de doelpuntenmaker en bij de 0-3 de aangever. Zijn treffer kwam voort uit geklungel achterin bij Roda, waarna hij keurig de bal in de lange hoek schoof. Aangever was de spits bij de tweede goal van Velikonja. Sol ontving een slimme steekpass van Thom Haye, legde de bal breed en Velikonja gleed de bal in het doel.

Het angstige en onzekere Roda had niks in de melk te brokkelen en werd door de eigen aanhang op striemende fluitconcerten getrakteerd. Toch brandde er in de rust weer een klein lichtje. Mikhail Rosheuvel strafte onoplettendheid van Willem II af bij een counter. De rappe flankspeler brak door op rechts en schoot via een been van een tegenstander raak. Doelman Timon Wellenreuther, die nog niks te doen had gehad, moest daarom zomaar de bal uit het netje halen.

In de tweede helft kreeg de Duitse doelman het een stuk drukker. Molenaar wisselde aanvallend, met als resultaat dat Roda de Brabanders meer en meer naar achteren dwong. Direct na rust lag de 2-3 al in het net, ware het niet dat scheidsrechter Pol van Boekel de goal afkeurde. Invaller Gyliano van Velzen schoot raak via Jordens Peter, maar volgens de grensrechter was de bal over de achterlijn geweest. Later bleek dat dit niet zo was.

De beslissingen van de scheidsrechter vielen dus niet de kant van Roda op, net als het houtwerk. Dani Schahin, ook ingevallen na de pauze, kreeg een perfecte lage voorzet vanaf de rechterkant, zijn inzet ging via de bovenkant van de lat over. De Duitse spits had eerder al een aardige mogelijkheid gemist, zijn kopbal was een prooi voor Wellenreuther.

Willem II vergat in de tussentijd het duel definitief op slot te gooien. Ben Rienstra stuitte met een hard schop op Hidde Jurjus, hetzelfde overkwam invaller Fernando Lewis tien minuten voor tijd. De ploeg van trainer Erwin van de Looi hield zo de marge van twee in stand, dat genoeg was voor de zege. Roda zullen we dus onderin terugvinden, Willem II klimt uit het dal.