De rapportcijfers van Nederland tegen Bulgarije

De rapportcijfers van Nederland tegen Bulgarije

4 september 2017 – Het Nederlands elftal herpakte zich zondag met een 3-1 winst op Bulgarije van de vernederende 4-0 nederlaag in Frankrijk, maar het WK bereiken blijft door de riante winst van Zweden in Wit-Rusland (0-4) een zeer lastige missie voor de brigade van Dick Advocaat. We sluiten deze interlandperiode af met ons gebruikelijke spelersrapport, dat we na elke interland opstellen.

Jasper Cillessen: 5,0

Nee, een geweldige wedstrijd keepte Cillessen niet. De goalie, die dit seizoen nog geen minuut onder de lat stond bij FC Barcelona, kreeg niet heel veel te doen tegen de Bulgaren. Toch liet hij geen sterke indruk achter met zijn hervattingen en viel hem het doelpunt misschien ook wel aan te rekenen. De indraaiende vrije trap van Ivelin Popov leek licht getoucheerd te worden door Georgi Kostadinov, maar als keeper moet je wel rekening houden met zo'n bal. Daar komt natuurlijk wel bij dat er drie Bulgaren helemaal vrij stonden.

Kenny Tete: 6,0

Was tegen Frankrijk nog niet fit genoeg voor een basisplek, maar kon wel weer zijn opwachting maken tegen de Bulgaren. Tete is eigenlijk altijd vrij 'steady', ook tegen Bulgarije. Aan de bal doet de rechtsback weinig gekke dingen, waardoor hij aanvallend niet zo bepalend was als Daley Blind. En als Tete dan toch in de positie komt om een voorzet te geven, is deze niet altijd even zuiver. Na een kwartier zat de rechtsachter mis bij de kopbal van Kostadinov op de paal en vlak daarna leed hij balverlies met een slechte pass door het midden. Dat maakt zijn beoordeling niet hoog, ondanks het feit dat hij veel (kop)duels won.

Stefan de Vrij: 6,0

Begon meteen met een matige crosspass, iets wat tegen Frankrijk ook een paar keer misging. Was tijdens zijn 33ste interland wel sterk in de duels. Voor De Vrij is het zaak om dit jaar uit te groeien tot een vaste waarde in Oranje. De Lazio-stopper heeft de potentie om een rots in de branding te worden in de defensie en liet dat tegen Bulgarije af en toe zien.

Wesley Hoedt: 6,5

Maakte een zeer onzekere indruk in de kansloze wedstrijd tegen Frankrijk en nam dat aanvankelijk mee tegen Bulgarije. Een slechte pass werd opgevolgd door een bal vanaf de helft van de tegenstander terug naar Cillessen, iets wat niet handig was met het oog op de goals die Oranje nodig had. In zijn zesde 'cap' voor het Nederlands elftal rechtte Hoedt zijn rug echter goed. Verdedigend had hij een paar aardige ingrepen en opbouwend gezien zorgde hij voor een aantal goede inspeelpasses.

Daley Blind: 8,5

Was de man van de wedstrijd. Waar Blind tegen Frankrijk gelaten oogde, was hij nu gretig en belangrijk. Tekende voor twee assists en is daarom de speler met de meeste assists in Oranje sinds 2014: acht stuks. Eerst gaf hij na een fraaie combinatie met Vincent Janssen de assist bij de 1-0, zijn tweede assist kwam voort uit een pass van Quincy Promes. Na Blinds lage voorzet werkte Arjen Robben de 2-0 binnen.

Georginio Wijnaldum: 6,0

Startte met slordig balverlies en een foutieve pass, waarmee hij de lijn van zijn matige spel tegen Frankrijk aanvankelijk doortrok. Wijnaldum nam na de moeizame beginfase niet veel risico meer. Dat zorgde ervoor dat hij weinig balverlies had, maar dat hij ook niet echt een opening forceerde. Met Blind is Wijnaldum de enige speler die bij elke WK-kwalificatiewedstrijd in de basis begon, maar de middenvelder is in Oranje nog niet altijd de Wijnaldum van Liverpool.

Tonny Vilhena: 6,0

Kreeg door de schorsing van Kevin Strootman zijn kans in de basis, nadat hij tegen Frankrijk al een helft mee mocht doen. Speelde zoals van hem verwacht mag worden, fel en gedreven, maar kon zich in balbezit niet echt onderscheiden. Aan Vilhena de taak om de komende tijd steeds meer speelminuten in het Nederlands elftal te forceren.

Davy Pröpper: 8,0

Het was een droomavond voor Pröpper, zoals hij zelf ook aangaf voor de camera van FCUpdate.nl. De middenvelder van Brighton & Hove Albion verving de gepasseerde Wesley Sneijder verrassend in de startopstelling en liet zich meteen gelden. Nadat hij al twee goede momenten had, maakte hij er binnen tien minuten 1-0 van met een tip-in uit een voorzet van Blind. Alsof dat nog niet genoeg was, maakte hij ook nog zijn tweede interlandgoal in zijn zesde wedstrijd in Oranje, met een prima kopbal uit een voorzet van Quincy Promes.

Arjen Robben: 6,5

Robben speelde een wedstrijd met goede en slechte momenten. De aanvoerder van Oranje had Pröpper bijvoorbeeld in stelling moeten brengen in de eerste vijf minuten. Mist nog wat ritme en dat is ook niet gek, omdat hij dit seizoen pas 119 minuten meegespeeld heeft bij Bayern München. Robben was wel verantwoordelijk voor de 2-0, uit een goede pass van Blind. Bewonderenswaardig was dat Robben veel energie steekt in het opzwepen van publiek en medespelers en dat de captain na afloop als enige het publiek uitgebreid bedankte.

Vincent Janssen: 5,5

Kreeg weer veel kritiek na de wedstrijd tegen Frankrijk, iets waar hij zich behoorlijk aan stoorde. Was belangrijk bij de 1-0, toen hij de 'voorassist' gaf aan Blind. Had verder nog wat goede acties en was bedrijvig, maar Janssen kreeg het publiek niet op de banken. Hoewel hij de bal ook aardig vasthield, was hij in de eindfase weer ongelukkig. Hoe lang gaat het nog duren voordat Bas Dost weer een kans krijgt?

Quincy Promes: 6,5

Heeft de meeste minuten in de benen bij zijn club (Spartak Moskou) en dat is te zien op het veld. De linksbuiten was al het 'minst slecht' tegen Frankrijk en leverde tegen Bulgarije opnieuw een prima wedstrijd af. Promes stond met een geweldige schijnbeweging aan de basis van de 1-0 en noteerde met zijn uitstekende voorzet op het hoofd van Pröpper een assist.


Marco van Ginkel speelde te kort voor een beoordeling.


  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 2 december 2020

  2. dinsdag 1 december 2020