De rapportcijfers van Nederland tegen Frankrijk

De rapportcijfers van Nederland tegen Frankrijk

1 september 2017 – Over het optreden van het Nederlands elftal in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Frankrijk kunnen we vrij kort zijn: het was bedenkelijk slecht. Zoals na elke interland deelt FCUpdate.nl cijfers uit aan de internationals van Oranje en het zal niemand verrassen dat de beoordeling na de koude douche in Parijs (4-0) niet al te hoog zijn.

Jasper Cillessen: 5,0

Kreeg de hele tijd Franse aanvallers op zich af en werd flink onder vuur genomen. Hij maakte geen indruk, maar ook geen grote fouten. Bij de 1-0 had Cillessen wellicht zijn doel wat kleiner kunnen maken, om het Griezmann wat lastiger te maken. De 2-0, 3-0 en 4-0 waren de reservegoalie van FC Barcelona niet echt aan te rekenen op een voor hem drukke avond.

Timothy Fosu-Mensah: 5,0

Meerdere keren kramp en bleef op die momenten ook echt lang op de grond liggen met een van pijn vetrokken gezicht. Hield uiteindelijk wel de volle negentig minuten vol, maar kan niet echt terugkijken op een geslaagde vuurdoop. De back van Crystal Palace kon aanvallend geen rol spelen, had moeite om Thomas Lemar in bedwang te houden en zag deze persoonlijke tegenstanders zelfs tweemaal scoren.

Stefan de Vrij: 5,0

De Stefan de Vrij van Lazio Roma en het WK 2014 hebben we al een tijdje niet meer gezien bij het Nederlands elftal. Een typisch voorbeeld van 'delen in de malaise'. De centrumverdediger was zeker niet de minste en oogde zekerder dan zijn defensieve maatje Wesley Hoedt. De Vrij werkte nog aardig wat ballen weg, al kwamen deze (te) vaak in Franse voeten terecht.

Wesley Hoedt: 4,0

Zoveel potentie als Hoedt heeft, zo mager was het optreden van de Southampton-aanwinst in het Stade de France. Normaliter is zijn uitstraling ijzersterk, maar ditmaal was het onzeker. Hoedt stapte ongelukkig in bij de eerste tegentreffer, van Antoine Griezmann, en had zichtbaar moeite met de beweeglijkheid van Les Bleus. Ook in de slotminuut, toen hij zoek gespeeld werd door Kylian Mbappé, die de 4-0 aantekende.

Daley Blind: 4,5

Het felle oranje shirt maakte het optreden van Daley Blind niet minder kleurloos. De linksachter had geen vat op Kingsley Coman, die met zijn snelheid een plaag voor de Oranje-defensie was. Het slappe ingrijpen bij de 4-0 van Mbappé tekende zijn matige wedstrijd. Aan de bal kon Blind ook niet het verschil maken, al verstuurde hij wel een goede counterpass aan Quincy Promes. Blind is vaak niet de eerste speler die je als bondscoach op papier zet, maar ook zeker niet de laatste. Jammer is dat Blind na een verliespartij vaak stoïcijns doorloopt als de pers hem wat vragen wil stellen.

Kevin Strootman: 3,0

Met zijn uitstekende prestaties dwong Strootman in 2013 een transfer van PSV naar AS Roma af. Na meerdere zware knieblessures is de middenvelder al weer een tijdje fit, maar hij is eigenlijk de grote teleurstelling van Oranje in deze WK-kwalificatieserie. Tegen Zweden leidde zijn blunder een tegengoal in, terwijl de duels met Bulgarije en Frankrijk voetballend gezien dieptepunten in Strootmans carrière zijn. Hij speelde niet alleen alsof hij de dozen nog om de schoenen had, maar werd ook nog eens met rood van het veld gestuurd. Hij pakte in de 56ste minuut zijn eerste geel en binnen vijf minuten volgde de tweede, na het doorlopen op Griezmann. Er valt over te twisten, maar handig was het allerminst. Dick Advocaat had Strootman ook al bij rust moeten wisselen, het ging gewoon niet.

Georginio Wijnaldum: 5,0

Net als Strootman verloor ook Georginio Wijnaldum de strijd op het middenveld. Zowel in fysiek als voetballend oogpunt. De middenvelder van Liverpool kon niet zijn stempel drukken in balbezit en oogde minder dynamisch dan doorgaans het geval is. Wil Wijnaldum écht een volwaardige Oranje-basisklant worden, dan zal hij nog net even dat extra stapje moeten zetten. Het laten zien in de grote wedstrijden, daar draait het uiteindelijk om. Bij Liverpool doet hij dat overigens vaak zat.

Wesley Sneijder: 4,5

Sneeuwde ook onder op het dramatische middenveld van Oranje en werd na 45 minuten spelen al vervangen door Tonny Vilhena. Hoewel Strootman nóg minder was, was Sneijder geen schim van de speler die hij kan zijn. De routinier speelde ook een ongelukkige rol bij de 1-0. De verklaring is eenvoudig: hij moet bij OGC Nice nog toewerken naar volledige fitheid. Als Sneijder niet fit is, wordt het een lastig verhaal. Dan wordt je middenveld, zeker bij het ontbreken van een echte '6', overlopen. Het valt wel te prijzen dat Sneijder altijd zijn verantwoordelijkheid voelt. Na het verlies in Frankrijk stond hij uitgebreid de Nederlandse pers te woord, waaronder FCUpdate.nl.

Quincy Promes: 6,0

Voorafgaand aan de wedstrijd was het de vraag wie Advocaat als linksbuiten zou opstellen: Quincy Promes of Memphis Depay. Het werd Promes en eigenlijk heeft de deceptie in Parijs niet echt aan hem gelegen. Promes verdient als enige een voldoende, omdat hij er als enige in slaagde om de bal vast te houden, een tegenstander te passeren en een fraaie voorzet op Arjen Robben had. Toch kan je, in dit Oranje, niet in je ééntje het verschil maken. En zó goed was Promes ook weer niet.

Vincent Janssen: 3,5

Liep over het veld alsof hij geen noppen onder de schoenen had en dat was niet de eerste keer. Janssen speelt, zeker in de laatste interlands, nogal slapjes. De spits komt bij Tottenham Hotspur zelden aan spelen toe en dat is te zien. Hij is niet scherp en lijkt ook niet wedstrijdfit. Hij blijft de onbetwiste nummer één in de spits bij Oranje, maar het wordt steeds meer de vraag waarom dit zo is. Bas Dost en Robin van Persie zijn op dit moment de alternatieven, maar Dost heeft zijn kans nog niet gegrepen en bij Van Persie is het weer gokken op de fitheid.

Arjen Robben: 4

In moeilijke periodes bij het Nederlands elftal wordt er vaak gekeken naar Robben. Als hij aan de bal komt, dan kan er nog weleens wat gebeuren. Maar nee, tegen Frankrijk haalde de aanvoerder van Oranje bij lange na zijn niveau niet. Zijn dribbelavonturen waren ongelukkig en per slot van rekening hielp Robben de enige twee kansen van Nederland om zeep. Hij had de 1-1 op zijn voorhoofd, maar knikte slecht in, en pegelde in de slotfase nog op de lat.

Tonny Vilhena: 5,5

Kwam meteen na de eerste helft binnen de lijnen voor de teleurstellend spelende Sneijder en liet binnen twee minuten eigenlijk al meer goede dingen zien dan de drie middenvelders in de eerste helft tezamen hadden gedaan. Hij zette een goed blok en draaide een keer fraai weg. Het beloofde veel, maar het stokte. Vilhena kon niet voorkomen dat Oranje als een kaartenhuis omver geblazen werd door Frankrijk.


Robin van Persie speelde te kort voor een beoordeling.

Lees ook: Zélfs nu nog hoop: "Hoe gek het ook klinkt: we leven nog"

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 29 januari 2020

  2. dinsdag 28 januari 2020