Oranje moet gezicht laten zien: "Zij mogen favoriet zijn"

30 augustus 2017, 17:42

Met nog vier speelronden te gaan zijn de WK-papieren van het Nederlands elftal niet al te best. Sterker nog: wordt er donderdagavond in en tegen Frankrijk verloren, dan is de hoop op plaatsing al bijna vervlogen. Zeker als Zweden minimaal een punt pakt in Bulgarije. Dick Advocaat oogt koeltjes onder de belangen, maar hult zich over elke zaak die het resultaat kan beïnvloeden.

Terwijl Nederland in juni Luxemburg simpel aan de kant zette in De Kuip (5-0), boekte Zweden dankzij een fout van Hugo Lloris en een goal van Ola Toivonen een verrassende 2-1 overwinning op Frankrijk. Het is een beetje gek: hoewel de kansen om eerste te worden nu zijn gestegen voor Oranje, is de kans om tweede te worden juist meer geslonken. Frankrijk heeft een relatief eenvoudig programma, terwijl Zweden nog langskomt in Nederland. Dan, op dinsdag 10 oktober, moet Oranje hopen dat het WK nog te halen valt.

{image[320634][right-half][]}Als Advocaat op woensdagmiddag de grote perszaal van het Stade de France binnenwandelt, heeft de massaal toegestroomde Nederlandse pers net het album 'Random Access Memories' van Daft Punk te horen gekregen. Dit Franse house- en elekctroduo schult steevast achter robotmaskers. De anonimiteit prevaleert, de muziekmakers laten hun gezicht liever niet zien. Dat moet Oranje donderdag wél doen. Na matige tot rampzalige resultaten tegen Zweden (1-1), Frankrijk (0-1 verlies) en Bulgarije (2-0 verlies) moet het nu gebeuren, anders is het te laat.

Mooi weer

Onder grote belangstelling van de Nederlandse pers nam Advocaat plaats, nadat aanvoerder Arjen Robben aan het woord is geweest. Alle vragen waarin de verboden woorden 'opstelling' of 'systeem' in voorkwamen, werden weggelacht of niet beantwoord. "Hoe we het gaan doen, dat zien jullie morgen wel. Misschien kan ik wat over het mooie weer in Frankrijk zeggen", sprak Advocaat op den duur. Het enige wat hij zei over de speelwijze is dat hij het niet ziet zitten om van systeem te veranderen. "Zeker niet in één wedstrijd."

Robben deed in het benauwde Parijs hetzelfde als Advocaat: korte antwoorden geven. "We gaan niets prijsgeven. Waarom zou je een tegenstander wijzer maken dan dat ze al zijn. We maken ons eigen plan en streven ernaar om dat perfect uit te voeren", aldus de aanvoerder van Oranje, die naar eigen zeggen nog niet topfit is.

{image[320636][right-half][]}Als het over de tegenstander van donderdag gaat, komt Advocaat wat losjes. "Frankrijk heeft een heel goed en georganiseerd team, met heel sterke spelers", aldus de 69-jarige trainer. "Maar goed, je hoeft niet altijd goed te spelen om te winnen. Wij hebben absoluut de intentie om een goed resultaat te behalen in Frankrijk, al heb je altijd met een tegenstander te maken", stelt de bondscoach van Oranje. Als er (ogenschijnlijk een Zweedse) journaliste opstaat met een vraag over de pot van Zweden, reageert Advocaat zoals verwacht. "We hebben alle respect voor Zweden, maar wij focussen ons alleen op onze eigen wedstrijd. Daarna zien we wel hoe het zit.

Frankrijk: meer kwaliteit, hetzelfde probleem

Advocaat ziet een raakvlak tussen Frankrijk en Nederland, als hem gevraagd wordt of Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie de volle negentig minuten kunnen spelen. "Normaal gesproken kan dat als je bij de selectie zit, maar we moeten wel even zien hoe lang ze kunnen spelen. Het is een moeilijke vraag", bromt Advocaat. "Frankrijk heeft overigens wel hetzelfde probleem. Ze hebben een aantal spelers dat net begonnen is of nog niet eens gespeeld heeft. Daardoor wordt het heel belangrijk om onze taken goed uit te voeren."

Tot slot ging het op de persbijeenkomst in de Franse hoofdstad ook nog over de status van beide ploegen op dit moment. Wie is de favoriet? "Ik denk dat het niet belangrijk is wie favoriet is", aldus Robben. "Van mij mogen zij wel favoriet zijn. Er is genoeg gezegd over beide elftallen. Zij hebben misschien kwalitatief betere spelers, maar dat neemt niet weg dat wij morgen met z'n allen voor een goed resultaat gaan", besluit Robben.

Het is duidelijk: het is, vier speelronden voor het einde, al het moment van de waarheid voor Oranje. Nederland moet zijn gezicht laten zien in het Stade de France, zoals Advocaat en Robben niet echt deden tijdens het persmoment.

[photo,108420,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen