Groningen en Heerenveen remiseren in bizarre derby

13 augustus 2017, 18:42

De meest spectaculaire wedstrijd van de openingsronde van de Eredivisie bleef bewaard tot het laatst. In een fenomenale Derby van het Noorden delen SC Heerenveen en FC Groningen de punten: 3-3. De wedstrijd ontplofte volledig in de laatste tien minuten, met drie doelpunten, twee penalty's en een hoop spanning voor de supporters. Op basis van de verhoudingen was het spectaculaire resultaat voor beide ploegen verdiend.

In een vermakelijke eerste helft golfde het spel op een hoog tempo op en neer. Beide ploegen wilden aanvallen, maar waren ook regelmatig te slordig. Het was Heerenveen dat al in de zesde minuut op voorsprong kwam. Na een lange aanval over beide flanken kreeg Denzel Dumfries de bal bij Thorsby, die simpel kon inkoppen. Erg lang duurde de feestvreugde niet bij de bezoekers, die al drie minuten later debutant Warner Hahn zagen uitvallen met een blessure.

Groningen probeerde in het vervolg van de eerste helft dominanter te spelen, maar kreeg de wedstrijd niet echt in de greep. Lars Veldwijk en Mimoun Mahi kregen beiden mogelijkheden op de gelijkmaker, maar tot doelpunten leidde het niet. Aan de andere kant kreeg Thorsby een goede kans op zijn tweede, maar de Noor kreeg de bal niet opnieuw achter Padt. Dat lukte Ghoochannejhad wel vijf minuten voor rust, al rook zijn knappe doelpunt sterk naar buitenspel.

De tweede helft ging op dezelfde vermakelijke wijze verder. Groningen kwam gemotiveerd uit de kleedkamer met Mahi, maar ook Heerenveen bleef op zoek naar een derde treffer. Het was debutant Veldwijk die de aansluitingstreffer mocht maken na matig verdedigen van de Friezen. Dit wekte de wedstrijd nog verder tot leven, en Groningen zette nog agressiever aan. Het had niet veel later een penalty moeten krijgen na een overtreding van Van Aken op Mahi, maar Pol van Boekel zag het anders.

Groningen liet zich niet ontmoedigen en bleef aandringen, met een spectaculair schot van Bacuna als belangrijkste wapenfeit. De thuisploeg gooide alle manschappen naar voren, waardoor er op de omschakeling ruimte ontstond. Dit resulteerde in een knappe kans van Ödegaard, waarna Thorsby de rebound onbegrijpelijk op de paal wist te krijgen. Vervolgens barstte het echte spektakel los. Groningen maakte de verdiende gelijkmaker via een penalty van Mahi, die gegeven werd na een overtreding van Lucas Woudenberg.

De feestvreugde in de Euroborg werd verstoord door Thorsby, die met zijn tweede treffer een hoop Groningse harten dacht te breken. Een minuut na de late voorsprong gaf Van Boekel echter opnieuw een penalty aan de thuisploeg. Mahi faalde van elf meter opnieuw niet en wist op deze manier toch een verdiend punt te redden in een geweldige Derby van het Noorden.