"Hopelijk nu geen 'meisjes kunnen niet voetballen' meer"

7 augustus 2017, 08:00

Het is gelukt. Het vrouwenelftal van Nederland heeft, voor de eerste keer in de geschiedenis, het EK voetbal op haar naam geschreven. Met een keurige 4-2 overwinning op Denemarken werd de droom waargemaakt in Enschede. De Oranje Leeuwinnen zijn door het dolle heen door het grote succes in eigen land en hopen dat de triomf veel teweegbrengt.

Tijdens de groepsfase werd het vrouwenvoetbal in Nederland al min of meer op de kaart gezet door de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, maar na de EK-winst heeft het vrouwenvoetbal alleen nog maar meer respect en waardering gegenereerd. Natuurlijk moet je het nog steeds niet met mannenvoetbal vergelijken – dat [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/318977/waarom-zou-je-ons-met-de-mannen-moeten-vergelijken/,_blank,vinden] ze zelf ook – maar de Leeuwinnen hebben het zonder meer afgedwongen om als topsporters beschouwd te worden. Bovendien moet men er niet raar van opkijken als tal van jonge meiden zich na het EK in eigen land inschrijven bij een voetbalvereniging.

Belangrijke taak volbracht

Sterspeelster Lieke Martens, door de UEFA verkozen tot Player of the Tournament, noemt het EK 'heel mooi' voor het vrouwenvoetbal. "Ik ben heel trots op het team en wat we allemaal hebben bereikt. We hebben de buitenwacht laten zien dat we goed kunnen voetballen en dat is belangrijk", aldus Martens. "Veel mensen zeiden vroeger tegen mij dat meisjes niet konden voetballen. Ik krijg gelukkig al veel berichtjes met dat ze hun woorden willen terugnemen, maar zo was het vroeger nou eenmaal. Het is nu hopen dat de meisjes die met voetbal beginnen dat nooit meer te horen krijgen."

Met z'n allen

Daniëlle van de Donk vindt de eindoverwinning voor de Leeuwinnen ook zeer verdiend, maar vindt het succes wel lastig te beseffen. "We hebben er zo hard voor gewerkt en dan komt het gewoon uit. We hebben gewoon goud gewonnen... echt ongelofelijk. Ik vind het echt supervet", aldus de aanvallende middenveldster.

Ook linksback Kika van Es kan het amper bevatten. "Ik heb er geen woorden voor. Het is zó geweldig wat ons nu overkomt. Hier hadden we van gedroomd en nu is het gewoon echt gebeurd. Die gouden plak zit om onze nek en we hebben een geweldige beker gewonnen. Echt super, we hebben het met z'n allen voor elkaar gekregen. We hebben er zo lang naartoe gewerkt en dan gebeurt het. 4-2 in de finale en dat zo vieren met alle supporters, geweldig", sluit Van Es af.

Videointerviews na gewonnen finale

Lieke Martens kust medaille: "Gewoon Europees kampioen!"

Groenen is al beetje dronken: "Wiegman onder douche gezet"

Vd Donk: "Viev was aan het huilen

Van Es: "Fred

Door: Koen Jans

[photo,107902,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen