"Hopelijk nu geen 'meisjes kunnen niet voetballen' meer"

"Hopelijk nu geen 'meisjes kunnen niet voetballen' meer"

7 augustus 2017 – Het is gelukt. Het vrouwenelftal van Nederland heeft, voor de eerste keer in de geschiedenis, het EK voetbal op haar naam geschreven. Met een keurige 4-2 overwinning op Denemarken werd de droom waargemaakt in Enschede. De Oranje Leeuwinnen zijn door het dolle heen door het grote succes in eigen land en hopen dat de triomf veel teweegbrengt.Tijdens de groepsfase werd het vrouwenvoetbal in Nederland al min of meer op de kaart gezet door de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, maar na de EK-winst heeft het vrouwenvoetbal alleen nog maar meer respect en waardering gegenereerd. Natuurlijk moet je het nog steeds niet met mannenvoetbal vergelijken – dat vinden ze zelf ook – maar de Leeuwinnen hebben het zonder meer afgedwongen om als topsporters beschouwd te worden. Bovendien moet men er niet raar van opkijken als tal van jonge meiden zich na het EK in eigen land inschrijven bij een voetbalvereniging.

Belangrijke taak volbracht

Zo'n stormloop hopen de speelsters van Oranje in ieder geval wel geforceerd te hebben. Jackie Groenen: "Ik denk dat we een belangrijke taak hebben volbracht en dat we jonge meisjes hebben kunnen inspireren, zodat ze ook op voetbal gaan. Dit is gewoon iets wat je moet meemaken", zegt Groenen voor de camera van FCUpdate.nl. De middenveldster was de revelatie van het EK. "Ik ben echt hartstikke tevreden met mijn toernooi. En ik heb een gouden plak om m'n nek hangen, er kan niks meer stuk. Het hele toernooi was kicken, met als mooiste moment de eerste plek."

Sterspeelster Lieke Martens, door de UEFA verkozen tot Player of the Tournament, noemt het EK 'heel mooi' voor het vrouwenvoetbal. "Ik ben heel trots op het team en wat we allemaal hebben bereikt. We hebben de buitenwacht laten zien dat we goed kunnen voetballen en dat is belangrijk", aldus Martens. "Veel mensen zeiden vroeger tegen mij dat meisjes niet konden voetballen. Ik krijg gelukkig al veel berichtjes met dat ze hun woorden willen terugnemen, maar zo was het vroeger nou eenmaal. Het is nu hopen dat de meisjes die met voetbal beginnen dat nooit meer te horen krijgen."

Met z'n allen

FC Barcelona-aanwinst Martens was het hele toernooi goud waard voor Nederland, maar roemt continu het collectief van Oranje. "We hebben het met z'n allen gedaan, ook weer in de finale. We hadden het lastig in de eerste helft, maar als je dan ziet hoe we het rechtzetten... we hebben het verdiend", glimlacht Martens, die veel harten van voetbalfans veroverd heeft. "Ik heb een fijn toernooi gehad. Ik voelde me op voorhand al goed en ik ben heel blij dat ik dat kon doorzetten. Zonder m'n teamgenoten had ik de prijs echter niet kunnen behalen. Europees kampioen word je met z'n allen. Toch is de award heel mooi, ik ben er heel trots op en waardeer het echt. Die prijs krijgt een mooi plekje. De erehaag van mijn teamgenoten was ook een mooi moment voor mezelf."

Daniëlle van de Donk vindt de eindoverwinning voor de Leeuwinnen ook zeer verdiend, maar vindt het succes wel lastig te beseffen. "We hebben er zo hard voor gewerkt en dan komt het gewoon uit. We hebben gewoon goud gewonnen... echt ongelofelijk. Ik vind het echt supervet", aldus de aanvallende middenveldster.

Ook linksback Kika van Es kan het amper bevatten. "Ik heb er geen woorden voor. Het is zó geweldig wat ons nu overkomt. Hier hadden we van gedroomd en nu is het gewoon echt gebeurd. Die gouden plak zit om onze nek en we hebben een geweldige beker gewonnen. Echt super, we hebben het met z'n allen voor elkaar gekregen. We hebben er zo lang naartoe gewerkt en dan gebeurt het. 4-2 in de finale en dat zo vieren met alle supporters, geweldig", sluit Van Es af.

Videointerviews na gewonnen finale
Lieke Martens kust medaille: "Gewoon Europees kampioen!"
Groenen is al beetje dronken: "Wiegman onder douche gezet"
Vd Donk: "Viev was aan het huilen, Sarina liet ook een traantje"
Van Es: "Fred, ehh, Mark Rutte kreeg ook champagnedouche"

Door: Koen Jans


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 3 april 2020

  2. donderdag 2 april 2020

  3. woensdag 1 april 2020