Historische zege Oranje Leeuwinnen in zinderende EK-finale

6 augustus 2017, 19:02   Bijgewerkt: 6 augustus 2017, 19:26

Het is de Oranje Leeuwinnen gelukt. In de finale werd Denemarken met 4-2 verslagen en zo kroonde de ploeg van Sarina Wiegman zich tot Europees kampioen. Sherida Spitse liet de zolang gekoesterde EK-droom in vervulling gaan door in de tweede helft een vrije trap tegen de touwen te schieten. Denemarken probeerde nog een verlenging af te dwingen, maar Vivianne Miedema besliste vlak voor tijd het duel door de bevrijdende 4-2 te maken met een individuele actie.

Het EK in eigen land winnen was bij aanvang op 16 juli slechts een droom. De Oranje Leeuwinnen namen het woord 'finale' niet in de mond, heel zakelijk werd van wedstrijd tot wedstrijd gekeken. Pas nadat de groepsfase met Noorwegen, Denemarken en België op overtuigende wijze was overleefd, werd er voorzichtig gedacht aan Enschede. Bondscoach Wiegman temperde echter de euforie, ook nadat Oranje met een degelijke 2-0 Zweden in Doetinchem uit het toernooi knikkerde.

Revanche

Oranje mocht naar Enschede, het won er met 3-0 van Engeland en dus keerde Nederland vanmiddag terug in de grootste stad in Twente. Ook de supporters hadden massaal hun weg naar het stadion gevonden, van te voren werd en flink gefeest en daarna nam het maximale aantal supporters plaats in het stadion om deze historische wedstrijd te aanschouwen. Denemarken, dat in de poulefase met 1-0 ten onder was gegaan, was natuurlijk uit op een revanche.

Nederland toont veerkracht

Daarmee was het in de eerste helft qua doelpunten nog niet gedaan. Denemarken liet zien niet voor niets in de finale te staan. Pernille Harder, de ster van de Denen, had nog niet gescoord op het EK. Ze had blijkbaar gewacht tot de finale. Harder ontsnapte aan de buitenspelval, kon vanaf rechts naar binnen dribbelen en verraste Sari van Veenendaal in de korte hoek: 2-2.

Spitse

Er volgde een fase waarin Oranje door kon drukken en de marge had kunnen vergroten, dat gebeurde echter niet. Kika van Es schoot naast en Vivianne Miedema knalde de bal van dichtbij op keeper Petersen. Zo had Denemarken nog hoop op de 3-3 en het kreeg daarvoor ook kansen. Gelukkig hadden Katrine Veje en Sanne Troelsgaard het vizier niet op scherp staan, Nederland leek de slotfase te gaan overleven.

Het was over, iedereen wist het. Nederland ging Europees kampioen worden. De zes minuten blessuretijd deden er niet meer toe, die waren om des keizersbaard. Het laatste fluitsignaal klonk, alle speelsters renden het veld op en omarmden elkaar. Na de mannen in 1988, is het nu tijd voor de vrouwen. Ze zijn Europees kampioen! [photo,107891,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen