Speleranalyse: Ceballos, controversiële spelmaker met actie

14 juli 2017, 09:00

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft van zijn manier van spelen. Voor de tweede editie van deze rubriek bekeken we beelden van Dani Ceballos, de talentvolle middenvelder van Real Betis die op het punt staat om ingelijfd te worden door Real Madrid.

De contractueel vastgelegde afkoopsom van Cristiano Ronaldo en Gareth Bale? Rond de één miljard (!) euro. Die van Dani Ceballos in zijn contract bij Real Betis? Vijftien miljoen. Veel geld, maar een buitenkansje in de huidige tijd, waarin de magische grens van honderd miljoen euro al is overschreden door Manchester United.

Ceballos speelde zichzelf dan ook in de gelukkige positie te kunnen kiezen tussen de twee grootse clubs van Spanje: Real Madrid en FC Barcelona. Naar verluidt kiest Real Madrid daarbij voor een charmeoffensief door Real Betis achttien miljoen euro te betalen, waar ook vijftien miljoen volstond. Goodwill kweken bij de club om de kans op Ceballos' handtekening te vergroten: een bijzondere transferstrategie. Er wordt snel witte rook verwacht in Bernabéu.

Controversieel

Profvoetballers worden tijdens mediatrainingen geadviseerd erg gematigd om te gaan met het gebruik van sociale media. Als tiener had Ceballos deze mediatraining kennelijk nog niet gekregen. Naarmate zijn ster rees, doken gretige verslaggevers steeds dieper in zijn verleden, waarbij ze op enkele opmerkelijke tweets stuitten.

Ook Gérard Pique kreeg er al eens van langs nadat hij met de Catalaanse vlag liep na een overwinning van het Spaanse nationale elftal. Toch kan Ceballos het voetbal van FC Barcelona zeer goed waarderen, zo blijkt uit oude tweets, waarin hij onder meer Andrés Iniesta, Lionel Messi en het voetbal van de club bewierookt.

Als zestienjarige bekritiseerde hij het gedrag van Cristiano Ronaldo en José Mourinho in de Spaanse bekerfinale van 2013. Zij werden beiden van het veld gestuurd. Het ophalen van de oude tweets leverde in Spanje veel controverse op en wakkerde de vraag aan voor welke topclub hij zou gaan kiezen. Real Madrid lijkt Ceballos nu dus binnen te hengelen.

Kwaliteiten

Wat voor type speler gaan de Madrilenen met Ceballos in huis halen? De middenvelder is een typisch product van de Spaanse school, zoals er de laatste jaren veel zijn voortgebracht. Technisch zeer begaafd, secuur in de passing en een meester in het spelen van verzorgd positiespel. Aannemen, passen en doorbewegen, de hele wedstrijd door. Daarbij kijkt Ceballos continu om zich heen, op zoek naar ruimtes om in vrij te lopen en vrijstaande teamgenoten om te bedienen.

Ceballos voegt daar een bijzonder aantrekkelijke eigenschap aan toe. In La Liga 2016/2017 passeerden alleen Neymar en Messi vaker een directe tegenstander. Ook tijdens het EK onder 21 was hij in dat opzicht op stoom met enkele spectaculaire solo's. Ceballos gebruikt daarbij lichaamsschijnbewegingen om zijn tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Doen alsof hij passt, om dan ineens te versnellen.

Perspectieven

De rol van Kroos en Modric ligt ook Ceballos uitstekend. Op die positie kan hij tussen de linies spelen en het spel verdelen. Voor een echte nummer tien mist hij de diepgang en drang naar de goal, centraal op het middenveld komt hij beter tot zijn recht. Kroos en Modric zijn verder dan de pas 20-jarige Ceballos, maar speelminuten liggen er op die posities zeker in het verschiet gezien het drukke speelschema dat Real Madrid te wachten staat.

Het is de vraag of Ceballos kan leven met die rol. Kroos en Modric zal hij niet uit de basis spelen, dus is ook een verhuur een reële optie. Ceballos heeft er inmiddels drie volledige seizoenen opzitten bij Real Betis, maar zou een vierde jaar goed kunnen gebruiken om te werken aan zijn grootste ontwikkelpunt: rendement. Met twee goals en twee assists in het seizoen 2016/2017 zal hij de kleedkamer van Real Madrid nog niet als grote meneer binnen stappen.

Lees ook de eerste editie van deze rubriek: Kylian Mbappé

Door: Marco van der Heide

[photo,107382,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen