De poule van de Oranje-dames: wie zijn de tegenstanders?

De poule van de Oranje-dames: wie zijn de tegenstanders?

16 juli 2017 – Als organisator van het EK is Nederland als groepshoofd ingedeeld in poule A. In deze groep krijgen de Oranje Leeuwinnen te maken met Noorwegen, Denemarken en België. Op papier moet deze poule te doen zijn voor Oranje, dat in uitverkochte stadions tegen deze landen aantreedt. Maar hoe goed zijn de tegenstanders en voor welke speelsters moet Nederland oppassen? Dat lees je in onze voorbeschouwing op de groep waarin de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zit.

Noorwegen

Het Scandinavische land is de eerste tegenstander van Oranje op zondag 16 juli en ook meteen het hoogstgeplaatste land (11) in deze groep. Noorwegen staat niet voor niets op de elfde plek op de ranking, want het komt bijna elk eindtoernooi de groepsfase wel door. Tijdens de laatste vier EK's zaten de Noren standaard bij de laatste vier. Twee keer werd de finale gehaald, maar ook verloren. Rond de jaren negentig werd Noorwegen tweemaal Europees kampioen (1987 en 1995) en één keer wereldkampioen (1993).

Voor Nederland is Noorwegen geen onbekende. Op het EK van 2013 werden de twee landen ook in dezelfde groep ingedeeld. Noorwegen ging als groepswinnaar door naar de volgende ronde, Nederland eindigde als vierde in de poule. Oranje speelde gelijk tegen Duitsland (0-0) en verloor van IJsland en Noorwegen (beide keren 0-1), waardoor het EK uitliep op een grote deceptie. Voor de Noorse dames eindigde het toernooi pas later in een bittere teleurstelling. In de finale legde Noorwegen het met 0-1 af tegen Duitsland, door een goal van Anja Mittag.

De Nederlandse verdediging mag tijdens de openingswedstrijd vooral Ada Hegerberg niet uit het oog verliezen. De 22-jarige spits vormt met de Franse Eugény Le Sommer het spitsenduo van Olympique Lyon en prolongeerde afgelopen seizoen met haar Zuid-Franse ploeg de Champions League. Daarin kwam ze tot vier doelpunten, in de Franse competitie was ze twintig keer trefzeker in 22 optredens. Ook bij de Noorse ploeg deed ze het goed: in de zes kwalificatiewedstrijden maakte ze er tien. Bovendien zag bondscoach Martin Sjögren dat Noorwegen in elke wedstrijd de nul hield en zich zo overtuigend plaatste voor dit EK. Nederland is gewaarschuwd.

Denemarken

Net als Noorwegen is Denemarken, vijftiende op de wereldranglijst, een defensief sterke ploeg. In totaal kreeg het tijdens de EK-kwalificatie slechts één doelpunt tegen. Als beste nummer twee plaatsten de Denen zich achter Zweden voor dit EK. Opmerkelijk is dat ze net als Nederland ook weer Noorwegen tegenkomen. De Noren schakelden tijdens het vorige EK Denemarken na strafschoppen uit in de halve finale. Denemarken had de halve finale gehaald door derde te worden in een groep met Zweden, Italië en Finland en vervolgens Frankrijk te verslaan in een penaltyserie.

In het elftal van Denemarken heeft bondscoach Nils Nielsen de aanvoerdersband aan zijn beste speelster gegeven, Pernille Harder. De aanvalster van VfL Wolfsburg is nog maar 24 jaar, maar heeft al ruim tachtig interlands achter haar naam staan en loopt daarin één op twee. Ze is tweede op de all-time topscorerslijst van Denemarken, alleen de gestopte Merete Pedersen (65 goals) staat nog boven haar. Ook middenveldster Sanne Nielsen (28) is een van de belangrijke gezichten van het Deense elftal. Ze was teamgenoot van Lieke Martens bij FC Rosengard en droeg al meer dan honderd keer het Deense tricot.

België

Onze zuiderburen maken hun debuut op een eindtoernooi, want nog nooit deed België (de nummer 22 op de FIFA-ranking) mee aan een wereld- of Europees kampioenschap. België eindigde in de kwalificatiegroep achter Engeland als tweede, bij winst op Engeland in de laatste wedstrijd had het team van bondscoach Ives Serneels nog eerste kunnen worden. Tessa Wullaert droeg de grootste steen bij aan de plaatsing voor het EK, de topscoorster van de Belgen maakte vier doelpunten en leverde acht assists af.

In de selectie van de Belgen zitten twee speelsters die actief zijn in de Nederlandse Eredivisie Vrouwen. Verdedigster Davina Philtjens komt uit voor Ajax en heeft al meer dan vijftig interlands voor The Belgian Red Flames gespeeld. Haar zullen we dan ook vast en zeker terugzien in de wedstrijd tegen Oranje (24 juli). Ook middenveldster Lenie Onzia is een bekende voor een aantal Oranje-internationals, zij is actief bij FC Twente.

Door: Alex Devilee

gerelateerd