Uit het archief: Pirlo schittert à la Panenka op EK 2012

24 juni 2017, 15:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Andrea Pirlo nam afgelopen weekend afscheid als profvoetballer. Ter gelegenheid daarvan publiceren we nogmaals dit verhaal van 24 juni 2017. Op die dag was het exact vijf jaar geleden dat de Italiaan op het EK zijn wereldberoemde Panenka-strafschop nam.

Voor iedere voetballiefhebber is Andrea Pirlo een lust voor het oog. Op deze dag, 24 juni, in 2012 deed de Italiaanse balvirtuoos de hele voetbalwereld genieten. In de penaltyreeks van de kwartfinale op het EK imponeerde Pirlo, toen nog zonder de baard die zijn uitstraling in de laatste jaren alleen maar magischer heeft gemaakt, met een Panenka-strafschop. FCUpdate.nl gaat terug in de tijd.

Mario Balotelli en Steven Gerrard zorgen ervoor dat beide landen hun eerste penalty benutten. Omdat Riccardo Montolivo vervolgens naast schiet, moeten de Italianen aan de bak, zeker als Wayne Rooney vol overtuiging de 2-1 tegen de touwen jaagt namens Engeland. De Azzurri kunnen normaal gesproken geen risico's meer nemen, maar voor Pirlo gelden andere wetten. De technicus, die AC Milan een jaar eerder heeft verruild voor Juventus, opteert 'gewoon even' voor een Panenka.

Pirlo voegt daad bij gedachte. De speler met rugnummer 21 legt de bal op de stip, kijkt twee keer kort en stoïcijns naar links, om vervolgens het speeltuig nog een keer goed te leggen. Een korte aanloop volgt, meer heeft hij ook niet nodig. Op het moment dat Pirlo het leder aanraakt, duikt de enthousiaste Hart al vol overtuiging naar de hoek waarnaar zijn tegenstander zo even nog twee keer kort had gekeken. Pirlo heeft echter een heel andere gedachte: met rechts chipt hij de bal inderdaad door het midden in het doel. De voetbalwereld staat versteld, Pirlo niet. Hijzelf loopt koel terug naar de middencirkel, waar zijn ploeggenoten voor hem applaudisseren.

Maar na afloop gaat het eigenlijk maar over één moment. "Toen Pirlo mocht aanleggen, was ik heel rustig", reageert bondscoach Prandelli. "Hij is een ster en wist wat hem te doen stond, wat hij ook heeft gedaan. Ongeveer tachtig procent van een strafschoppenserie komt aan op geluk, maar sommige spelers zijn gewend aan deze vorm van druk en sommigen blijven gewoon rustig onder deze omstandigheden." Ook de Engelse keuzeheer Roy Hodgson doet geen moeite om zijn respect voor Pirlo te verbergen: "Die koele, berekenende manier waarop Pirlo de bal chipte, is iets dat je hebt of niet hebt als voetballer".

In de halve finale rekent Italië ook af met Duitsland, ditmaal met Balotelli in de hoofdrol. Een tweede Europese titel (na 1968) zit er echter niet in voor de viervoudig wereldkampioen. La Squadra Azzurra is in de eindstrijd, eveneens in Kiev, kansloos tegen titelverdediger Spanje en gaat met 4-0 ten onder.

Maar de avond van 24 juni in Kiev zal voor altijd van Pirlo blijven. Of zoals zijn ploeggenoot Daniele De Rossi zegt: "Als ik één blijvende plaat van het duel met Engeland mag kiezen, dan is dat de penalty van Pirlo".

Door: Rahied Ishaak

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen