MVV en Roda JC niets wijzer na doelpuntloos gelijkspel

25 mei 2017, 22:07

Het eerste duel van het Limburgse tweeluik tussen MVV en Roda JC, met als inzet een plaats in de Eredivisie, is geëindigd in een doelpuntloos gelijkspel. Meer nog dan over het eerste (tegenvallende) of tweede (met name in het eerste kwartier amusante) bedrijf zal worden nagepraat over de wanordelijkheden in de rust, waardoor het duel zo'n 40 minuten stillag. Desondanks staat één ding buiten kijf: Roda zal zondag wederom alle zeilen bij moeten zetten om zich te handhaven.

In Maastricht werd deze week gesproken over de wedstrijd van de eeuw. Logisch, want sinds de degradatie uit de Eredivisie in 2000 waren de Maastrichtenaren nog nooit zó dicht bij een terugkeer als dit jaar. Dat het in de finale van de play-offs provinciegenoot Roda JC treft zorgt natuurlijk alleen maar voor extra emoties in het zuiden des lands. Thomas Verheydt, die de Maastrichtenaren in Leeuwarden in extremis hoogstpersoonlijk naar de finale van de play-offs kopte, sprak al van 'dubbel feest' als MVV ten koste van Roda JC promoveert.

In Kerkrade was het ondertussen, zoals wel vaker overigens, allerminst een rustige week. Trainer Yannis Anastasiou kon wegens een gebrek aan vertrouwen vanuit de spelersgroep zijn biezen pakken; Huub Stevens werd binnengehaald als de verlosser. Stevens nam in de heenwedstrijd van de play-offs niet plaats in de dug-out. De Limburger predikte voor aanvang dan ook alleen te adviseren, en niet te beslissen. Rick Plum en René Trost namen de honneurs waar.

Toch was de hand van Stevens de eerste minuten zichtbaar. Roda JC speelde precies naar het karakter van achttienvoudig international: vol branie. Gedurende de eerste tien minuten kwam de thuisploeg er nauwelijks aan te pas en nam Roda het heft in handen, zij het zonder succes. MVV kwam nadien beter in de wedstrijd, wat zorgde voor een gelijkopgaande eerste helft. Beide teams zochten de aanval veelvuldig, maar zonder succes.

De beste mogelijkheden in het eerste bedrijf kwamen uit standaardsituaties. Zowel MVV (Alessandro Ciranni) als Roda JC (Adil Auassar) kreeg een vrije trap, net buiten de zestien, maar beide inzetten gingen nét over het doel. Aan MVV-zijde verscheen Patrick N'Koyi vrij voor Benjamin van Leer, maar de dit seizoen uitblinkende Roda JC-goalie kwam als winnaar uit de bus. Het zorgde ervoor dat beide teams met een 0-0-ruststand de kleedkamers opzochten. Wat ze toen nog niet wisten is dat ze daar voorlopig ook niet meer uit kwamen…

In de theepauze gebeurde er namelijk van alles wat niet in de buurt van een voetbalveld thuishoort. Enkele 'supporters' betraden, in de hoek van het uitvak, het veld en reageerden in woord en gebaar op provoceringen van de Roda-supporters. Voorwerpen werden over en weer gegooid en pogingen om elkaar fysiek te bejegenen werden allerminst achterwege gelaten.. Dat laatste lukte niet, maar het duurde een hele tijd voordat de rust terugkeerde in De Geusselt.

Veertig minuten om precies te zijn. Nadat diverse spelers, stewards en stafleden de 'supporters' tot kalmeren hadden gebracht en het scenario 'staken' zelfs voortvluchtig voorbij was gekomen kon het duel weer worden hervat. Het vuurwerk buiten het veld zette zich onmiddellijk binnen de krijtlijnen voort. MVV kreeg binnen vijf minuten twee grote kansen via Patrick N'Koyi. Diens eerste inzet ging nét naast het doel van Van Leer, die een schot van diezelfde N'Koyi enkele fracties later fraai pareerde.

Nog binnen het uur hadden ook de gasten op voorsprong kunnen komen. Dat gebeurde niet. De oorzaken: rusteloosheid bij Abdul Ajagun en pech voor aanvoerder Tom van Hyfte. Ajagun kreeg vlak na de kans van N'Koyi de bal in de zestien op een presenteerblaadje van Van Hyfte, maar in plaats van het leer rustig aan te nemen en in te schieten, doelman Bo Geens was immers al gezien, schoot de Nigeriaan gehaast en onnauwkeurig; Shermaine Martina kon de bal zodoende gemakkelijk van de lijn halen.

Even later kreeg Van Hyfte zélf de kans op de openingstreffer. Na een lange inworp van Henk Dijkhuizen, die na een jaar blessureleed zijn rentree bij de Kerkradenaren maakte, kwam de bal terecht bij de aanvoerder, die zijn schot ietwat ongelukkig geblokt zag worden. Buiten het veld bleef het de gehele tweede helft gelukkig rustig, na een uur gebeurde dat ook binnen de krijtlijnen.

Opnieuw was het Ciranni die uit een vrije trap dicht bij de openingstreffer was. De thuisploeg nam, richting de slotfase, het heft in handen en zocht veelvuldig de aanval. De grootste mogelijkheden kwamen uit een kopbal van Cambuur-beul Thomas Verheydt en een schot van Martina, maar beide inzetten belandden naast het doel van Van Leer, waardoor het eindigde zoals het begon en het zondagmiddag, zoals op voorhand eigenlijk al verwacht, niet alleen qua temperatuur een ontzettend heet middagje belooft te worden in het Parkstad Limburg Stadion.

[photo,106710,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen