Terug naar 2002: toen Feyenoord de UEFA Cup won

24 mei 2017, 16:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Dit seizoen hadden we welgeteld één ploeg in de Europa League en Vitesse slaagde er niet in om de poulefase te overleven. Toch waren er ook andere tijden: bijvoorbeeld vandaag exact zestien jaar geleden, toen Feyenoord in de eigen Kuip de UEFA Cup won. De laatste Europese hoofdprijs van een Nederlandse club.

[photo,106648,left,]

Als afvaller uit de Champions League-groepsfase kwam Feyenoord in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, terecht. Via Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Internazionale drongen de Rotterdammers door tot de eindstrijd. Pierre van Hooijdonk, hier aan de zijde van coach Bert van Marwijk tijdens het perspraatje voor de finale, was op de route de uitblinker.

[photo,106643,left,]

Al ruim voordat Feyenoord de eindstrijd haalde, kreeg de Kuip de organisatie van de UEFA Cup-finale toegewezen. En dus genoten de Rotterdammers het thuisvoordeel tegen Dortmund. Voor de aftrap was de sfeer in het stadion al uitstekend, wat later op de avond zelfs nog beter zou worden.

[photo,106646,left,]

De basiself van Feyenoord. Achter: Bonaventure Kalou, Tomasz Rzasa, Pierre van Hooijdonk, Jon Dahl Tomasson, Robin van Persie en Edwin Zoetebier. Voor: Christian Gyan, Shinji Ono, Paul Bosvelt, Patrick Paauwe en Kees van Wonderen. Vanwege de moord op politicus Pim Fortuyn twee dagen eerder speelde Feyenoord met rouwbanden.

[photo,106649,left,]

Cruciaal moment was de 31ste minuut, toen Jürgen Kohler in het penaltygebied een overtreding maakte op Jon Dahl Tomasson. Het kwam de afzwaaiende Dortmund-verdediger op een directe rode kaart van scheidsrechter Vítor Melo Pereira te staan, bovendien kreeg Feyenoord een penalty toegekend.

[photo,106650,left,]

Pierre van Hooijdonk meldde zich bij de stip en faalde niet. De aanvaller, die een kwartier eerder met een vrije trap al de paal had geraakt, schoot de bal onberispelijk met rechts in de (voor hem) linkerhoek. Dortmund-keeper Jens Lehmann koos de goede hoek, maar de inzet van Van Hooijdonk was zo zuiver, dat hij de goalie passeerde.

[photo,106653,left,]

Vijf minuten voor rust had Van Hooijdonk ook succes uit een vrije trap, waarmee hij voor de 2-0 zorgde. Vlak na de pauze kwam Dortmund terug in de partij, nadat Márcio Amoroso een zelf verdiende penalty benutte. Lang duurde de spanning echter niet; Jon Dahl Tomasson (foto, links) bracht drie minuten na de aansluitingstreffer de marge weer op twee voor Feyenoord (3-1).

[photo,106647,left,]

Dankzij een weergaloze goal van Jan Koller - hij volleerde de bal van buiten het penaltygebied in de kruising - kwam Dortmund in de 58ste minuut voor de tweede keer terug in de partij (3-2). Daardoor werd het een boeiend laatste half uur, maar Feyenoord gaf de winst niet meer uit handen en dus kon het feest in de Kuip losbarsten.

[photo,106644,left,]

Jon Dahl Tomasson en Pierre van Hooijdonk poseren met een lach op het gezicht met de trofee, nog altijd de laatste bokaal van een Nederlandse club in Europees verband. Laatstgenoemde kroonde zich met acht goals tot topscorer van het toernooi. "Maar dit is een teamprestatie. Ik sta voorin en daarvan mag ik profiteren. Iedereen verdient evenveel credits. We hebben keihard geknokt en dit is het resultaat", bleef Van Hooijdonk na afloop bescheiden in gesprek met de NOS.

[photo,106652,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen