"Mogen met trots zeggen dat we de beste van Nederland zijn"

15 mei 2017, 10:48   Bijgewerkt: 15 mei 2017, 13:33

Feyenoord stond vorige week nog met knikkende knietjes op het stroeve kunstgras van Excelsior, maar na de herkansing tegen Heracles kon de kampioensschaal wél worden uitgereikt door Jerzy Dudek. De spanning maakte plaats voor een eruptie van euforie in De Kuip. FCUpdate.nl sprak na afloop van de 3-1 zege met meerdere Feyenoorders over de belangrijkste elementen van het gouden seizoen.

Rust

Feyenoord leerde van de ketser op Woudestein, waar door de immense druk met 3-0 verloren werd. In aanloop naar dat duel was er te veel sprake van bombarie. Het ging net even iets te vaak over de huldiging en het grote feest dat zou losbarsten. Dat was ditmaal anders. Er werd geen woord meer gerept over de eventuele huldiging, er werd niet vooruitgelopen op de zaken. Zou Dudek nog wel de schaal uitreiken? Geen idee, eigenlijk. Bovendien arriveerde de spelersbus van Feyenoord zondag al zeer vroeg in De Kuip. Geen geschreeuw van supporters dus, maar een oase van rust. Ook tijdens de besloten trainingen was er louter ruimte voor focus.

Beslissing

Het kampioensduel met Heracles verliep precies zoals gehoopt. Binnen twaalf minuten maakte publiekslieveling Dirk Kuyt al twee puike goals in een kolkende Kuip. Eerst profiteerde de aanvaller met een pegel van een glijpartij van Mike te Wierik, daarna knikte de captain een perfecte voorzet van Eljero Elia tegen de touwen. "We zaten op rozen en wisten dat het niet meer mis zou gaan", aldus Toornstra.

Beloond geduld

En dus kon er, na achttien jaar, weer eens een kampioensfeest losbarsten in Rotterdam-Zuid. Dirk Kuyt: "Dit is een droom die uitkomt. Het is geweldig dat je een fantastisch jaar op zo'n manier kan afsluiten. Dat je zoveel mensen hiermee blij kan maken was een grote inspiratiebron. Na achttien jaar wachten is dit echt geweldig voor de fans. We hadden een doel, een missie. Deze hebben we samen met de spelers, Het Legioen en de staf volbracht."

Toornstra: "De mensen hebben zo lang moeten wachten, dit is echt top. Ik voel pure blijdschap. We zijn het hele jaar blijven vechten met zijn allen en dit is de beloning. Ik had voor de warming-up al kippenvel. Je merkte al tijden dat het heel erg leeft bij de club, fans en stad."

Het mooiste?

Toornstra: "Dit is het beste seizoen tot nu toe in mijn carrière. Daar ben ik hartstikke blij mee. Alles aan het seizoen was mooi. We hebben echt een goed jaar gedraaid. Natuurlijk speelden we af en toe wat minder, maar dan stonden we er de week erna wel weer. Dat vind ik mooi, die onoverwinnelijkheid. Ook dat iedereen zijn steentje heeft kunnen bijdragen vind ik mooi. Niemand in het bijzonder stak erbovenuit of stal alleen de show. Iedereen speelde een rol."

Berghuis: "Ik vond de hele rit naar de titel toe het mooiste. Ik had het al vaak van de buitenkant meegemaakt, maar zat er nu zelf in. De spanning, de druk die wordt opgevoerd, het is echt bizar om te voelen. Het was voor mij nieuw, maar het voelde wel als goede druk. Het was niet zo dat ik er niet van kon slapen of dat ik geblokkeerd werd. Ik kreeg er eerder energie van. Ik zou het wel vaker mee willen maken."

34 rondes bovenaan

Ook zéér knap: vanaf speeldag één was Feyenoord dit seizoen de baas in de Eredivisie. Dat lukte tot op heden alleen Ajax (1997/1998) een keer in de Eredivisie. Toornstra: "We stonden het hele jaar bovenaan, maar liefst 34 rondes lang. Dan mag je met trots zeggen dat je de beste van Nederland bent." Berghuis: "We hebben het gewoon geflikt. 34 speelrondes bovenaan, hè. Het is echt geweldig."

De toekomst

Door: Koen Jans

[photo,106446,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen