Wie degradeert en wie promoveert in de grote competities?

10 mei 2017, 14:52

De meeste Europese competities naderen hun ontknoping. Niet alleen bovenin, maar ook onderin is het in de verschillende landen nog heel spannend. Met nog een paar weken te gaan maakt FCUpdate.nl een rondje langs de vier grote competities, om te kijken hoe het ervoor staat op het gebied van promotie en degradatie.

Premier League

In Engeland is er al het nodige beslist. Sunderland en Middlesbrough weten al dat ze volgend seizoen in de Championship worden verwacht. Voor laatstgenoemde is dat pas sinds maandag een feit, na de nederlaag bij Chelsea. Ondertussen zijn Newcastle United en Brighton Hove & Albion al zeker van promotie naar het hoogste niveau.

De spanning zit dus vooral rondom die laatste wisseling. Onderin de Premier League moet Hull City van die achttiende plaats af zien te komen. Deze kreeg het afgelopen weekend, omdat het verloor van Sunderland, terwijl Swansea City wel deed wat het moest doen. De Welshe ploeg is echter nog alles behalve veilig en ook Burnley, Crystal Palace en Watford zijn nog niet helemaal buiten schot.

Een niveau lager wordt er via een play-off bepaald, wie volgend jaar nog meer te zien is in de Premier League. Fulham en het Reading van Jaap Stam staan in de ene halve finale, terwijl ook Huddersfield Town en Sheffield Wednesday strijden om een ticket naar Wembley. Sheffield reikte vorig jaar al tot die finale, maar verloor toen van Hull.

Primera División  {image[318554][right-half][]}

Ook in de Spaanse competitie is het lot van twee clubs al bezegeld. Osasuna en Granada zien we komend jaar niet meer terug op het hoogste niveau. Sporting Gijón vecht nog altijd voor zijn laatste kans, maar doordat Leganés maandagavond ruim won van Real Betis, is het gat ineens zes punten met nog twee duels te gaan. Ook Deportivo La Coruña is nog altijd niet helemaal veilig, zij verdedigen een voorsprong van vijf punten.

Van promotie is alleen Levante al verzekerd. De koploper van de Segunda División moet nog wel een aantal punten pakken om zich ook tot kampioen te kronen. Girona is met nog vijf duels te gaan ook dicht bij promotie, het heeft momenteel zeven punten voorsprong op Getafe. De nummer drie heeft samen met Tenerife, Cadiz en Huesca de play-offplekken in het bezit.

Omdat er nog vijf wedstrijden te spelen zijn, kan er echter nog van alles veranderen. Mathematisch gezien heeft zelfs de huidige nummer twintig (van de 22) Alcorcón nog een kansje om de play-offs te halen en dus te promoveren. De club uit de regio van Madrid lijkt zich alleen beter bezig te kunnen houden met handhaving in de Segunda División.

Bundesliga {image[318553][right-half][]}

Darmstadt is de enige Bundesliga-ploeg die al zeker weet dat het in 2017/18 een stapje terug zal moeten doen. Ook voor Ingolstadt is degradatie al dichtbij, maar nog niet onafwendbaar. Wel zal het in de laatste twee speelronden minimaal vier punten moeten pakken. Mogelijk is het dan direct veilig, mogelijk volgt er dan een play-off.

Op de play-offplek vinden we vooralsnog het nog nooit gedegradeerde Hamburger SV. Die Rothosen maken vooralsnog alle kans om die dubbele ontmoeting met de nummer drie van de Tweede Bundesliga te ontlopen. FSV Mainz, FC Augsburg, VfL Wolfsburg en Bayer Leverkusen zijn momenteel alle vier nog niet in veilige haven. 

Doordat Eintracht Braunschweig maandag won van Union Berlin, is de laatste ploeg zo goed als kansloos om te promoveren. Braunschweig (doelsaldo +19) zal samen met VfB Stuttgart (+24) en Hannover 96 (+18) moeten uitmaken welke twee teams er direct promoveren en wie nog de play-off moet spelen. Stuttgart heeft op de andere twee drie punten voorsprong, maar die kunnen komend weekend zomaar verdwijnen als de ploeg op bezoek gaat bij Hannover. Als Braunschweig dan ook wint, komen de drie ploegen met nog een duel te gaan op hetzelfde puntenaantal en zal doelsaldo dus de doorslag kunnen gaan geven. Ook als het aankomt op de titel.

Serie A {image[318555][right-half][]}

Voor Pescara en Palermo is degradatie naar de Serie B al een voldongen feit, maar Crotone hoopt in de komende drie speelronden nog Empoli of Genoa voorbij te steken. Die clubs hebben momenteel wel een voorsprong van respectievelijk vier en vijf punten en er zijn nog maar drie speelronden in de Serie A.

Ondertussen is geen enkele ploeg in de Serie B is al zeker van promotie. SPAL 2013, Hellas Verona en Frosione strijden om de twee directe tickets. De ander zal het in de play-offs moeten zien af te dwingen. Daarin kan het in ieder geval Perugia en Cittadella treffen.

De andere drie play-offplekken (de strijd om het laatste promotiebewijs naar de Serie A wordt gestreden tussen zes teams) worden verdeeld onder Benevento, Carpi, Spezia, Novara, Bari, Entella en Salernitana. Benevento en Carpi zijn er bijna zeker van, terwijl Entella en Salernitana maar een hele kleine kans maken. 

Door: Kasper Hermans

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen