Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Negen unieke bekerwinnaars op een rij, Baker topschutter

Negen unieke bekerwinnaars op een rij, Baker topschutter

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

1 mei 2017 – De 99ste editie van het KNVB Bekertoernooi zit erop en kent met Vitesse een nog niet eerder gehuldigde winnaar. Het is in totaal de 39ste club die de nationale cup omhoog mag hijsen. En het is bovendien de derde nieuwe naam op de erelijst in de voorbije vier jaar. Ook PEC Zwolle (2013/14) en FC Groningen (2014/15) wonnen de beker voor het eerst.

De KNVB Beker bewijst doordat Vitesse van AZ won bovendien een zeer onvoorspelbaar toernooi te zijn. De voorbije negen edities werden door allemaal verschillende clubs gewonnen. sc Heerenveen, Ajax, FC Twente, PSV, AZ, PEC Zwolle, FC Groningen, Feyenoord en Vitesse mochten achtereenvolgens de Dennenappel in de lucht heffen. Een groot verschil als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de laatste negen edities van de FA Cup (zes unieke winnaars), DFB-Pokal (vijf) en Copa del Rey (vijf). 


Lewis Baker kroonde zich niet alleen tot bekerwinnaar, maar ook tot topscorer van het toernooi. Hij wist er vijf te maken en is daardoor de eerste Engelsman die de eretitel wint. Ook is het voor het eerst sinds 2012/13 weer zo dat de topschutter bij de winnaar van de beker actief is, destijds was het Jozy Altidore bij AZ.

Ricky van Wolfswinkel scoorde tijdens AZ - Vitesse beide doelpunten. Zijn eerste goal viel pas na 81 minuten voetballen. Het is de meest late openingstreffer sinds de finale van 1985. Destijds maakte John van Loen in de 90ste minuut gelijk de winnende namens FC Utrecht tegen Helmond Sport. In 2001 werd er overigens helemaal niet gescoord tussen FC Twente en PSV. Na 120 minuten wonnen de Tukkers uiteindelijk na strafschoppen.

Vitesse moest 125 jaar wachten op haar allereerste prijs. Internationaal zijn er slechts twee clubs die er langer op moesten wachten, namelijk St. Johnstone (130 alvorens het de beker won) en Middlesbrough (dat na 128 jaar de League Cup won). In Nederland is nu uitgerekend aartsrivaal NEC de langst bestaande profclub zonder prijs. De Nijmegenaren wachten nu al 117 jaar.

Overigens moest Vitesse niet alleen heel lang wachten op haar eerste prijs, maar ook op de KNVB Beker in algemene zin. Het is namelijk 105 jaar geleden dat de club al eens in de finale stond. In 1912 werd er met 2-0 verloren van Haarlem. Daarna werd de eindstrijd nog twee keer bereikt, maar VUC (1927) en PSV (1990) waren te sterk. Nu, meer dan een eeuw na de eerste finale, is de prijs dan eindelijk binnen. Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd