Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Van Wolfswinkel schenkt Vitesse eerste hoofdprijs ooit

Van Wolfswinkel schenkt Vitesse eerste hoofdprijs ooit

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

30 april 2017 – Vitesse heeft zichzelf op het mooist denkbare cadeau getrakteerd voor haar 125-jarige bestaan, dat over twee weken gevierd wordt. In een spannende bekerfinale wisten de Arnhemmers een gelijkwaardig AZ van zich af te schudden, dankzij twee late en puike goals van goudhaantje Ricky van Wolfswinkel: 2-0. Het is de eerste hoofdprijs voor Vitesse in de clubhistorie.

Al bijna 125 jaar stroomt er geel-zwart bloed door de aderen van menig Arnhemmer, maar ondanks jarenlang bivakkeren in de subtop van Nederland stond er nog geen enkele hoofdprijs in de vitrinekast van het Gelredome. Daar komt nu verandering in. Na de verloren finales in 1912 (Haarlem, 2-0), 1927 (VUC, 2-1) en 1990 (PSV, 1-0) bleek viermaal scheepsrecht te zijn voor Vitesse. In een meer spannende dan hoogstaande finale werd AZ pas laat opzij geschoven.

De bekerfinale wordt steeds meer een happening in Nederland, iets wat beide coaches in aanloop naar de eindstrijd ook beaamden. Dat de eindstrijd enorm leeft bleek wel aan de fans van AZ en Vitesse, die in totaal met 400 bussen naar Rotterdam-Zuid vervoerd waren en er een heerlijk feestje van maakten in De Kuip. De sfeer en de belangen zorgden er echter wel voor dat de volledige wedstrijd wat nerveus was.

Met name Vitesse had in de openingsfase last van zenuwen, waardoor AZ het heft in handen kon nemen. De ploeg van John van den Brom, die in 1990 een cruciale pingel miste in de laatste finale van Vitesse, was tot twee keer toe dicht bij de 1-0. Eerst schoot Derrick Luckassen op de lat uit een vrije trap die hij zelf versierd had, daarna schoot Wout Weghorst nipt voorlangs na een fraaie aanval met Alireza Jahanbakhsh als aangever. Hoewel Vitesse na een half uur spelen de zenuwen van zich af speelde, creëerden de geel-zwarten los van een kopballetje van Nathan niet veel voor rust.

Na een weinig verheffende eerste helft ging iedereen er weer goed voor zitten, maar zo goed als het weer in Rotterdam werd de finale absoluut niet. De wedstrijd waarover al weken gesproken werd, leek te veel spanning met zich mee te brengen. AZ-keeper Tim Krul hoefde alleen maar een schotje van Nathan te klemmen, terwijl Eloy Room aan de andere kant alleen met wat gevaar te maken kreeg bij een aantal corners, waarbij Rens van Eijden en Luckassen dicht bij succes waren. Het was rustig voor de doelen.

Daar kwam na ruim tachtig minuten spelen verandering op. Na een schermutseling pikte Milot Rashica de bal op. De Albanese Kosovaar keek naar de bezetting voor het doel en slingerde de bal met gevoel op de kruin van Van Wolfswinkel, die Vitesse de leiding bezorgde in de finale. Krul zag er niet goed uit bij deze goal. De spelers en fans werden helemaal gek, met de schreeuwende captain Guram Kashia als absolute aanjager.

De eerste hoofdprijs ooit lag binnen handbereik voor Vitesse en dat voelden de Arnhemmers, waar Kelvin Leerdam in de slotfase per brancard het veld af werd gedragen. De spanning was enorm, maar in de 87ste minuut maakte het billenknijpen plaats voor feestgedruis in zijn puurste vorm. Van Wolfswinkel werd diep gestuurd, kapte Ron Vlaar behendig uit en schoot de bal fraai in de verre hoek achter Krul: 2-0. Daarmee was het helemaal compleet voor Vitesse, dat eindelijk het zilverwerk te pakken heeft waar het zo lang naar hunkerde.

Los van de eerste hoofdprijs voor Vitesse, levert de gewonnen eindstrijd tegen AZ nog veel meer op. Naast deelname aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal stroomt Vitesse rechtstreeks in de poulefase van de Europa League in. De ploeg van trainer Henk Fraser viert haar 125-jarig bestaan dus ook met miljoenen binnenstromende euro's. AZ verloor overigens haar tweede van in totaal zes finales. De Alkmaarders mochten feestvieren in 1978, 1981, 1982 en 2013.

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd