Leemans schiet VVV met vrije trap terug naar Eredivisie

14 april 2017, 22:08   Bijgewerkt: 14 april 2017, 23:14

Na vier seizoenen keert VVV-Venlo terug op het hoogste niveau. De Limburgers wonnen vrijdag, in de 34ste van in totaal 38 speelronden, de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met 1-2 en verzekerden zich zodoende van promotie. Clint Leemans knalde VVV in de slotfase naar de Eredivisie.

Door de winst in Waalwijk komt koploper VVV op 75 punten. Nummer twee Jong Ajax won met 1-0 van FC Dordrecht en kwam daarmee op 67 punten. Met nog vier wedstrijden te gaan kunnen de Amsterdamse talenten VVV nog passeren, maar als beloftenploeg komen zij niet in aanmerking voor promotie. Derhalve vormde SC Cambuur de grootste bedreiging voor VVV. De club uit Leeuwarden won vanavond weliswaar voor eigen publiek met 5-1 van Telstar, maar kan de lijstaanvoerder desondanks niet meer passeren. Cambuur staat derde met 62 punten, dertien stuks minder dan VVV er heeft.

Leemans was de grote man bij VVV op bezoek bij RKC. De middenvelder benutte in de 38ste minuut een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Evander Sno op Vito van Crooij, en tekende daarmee voor de 0-1. Tien minuten na de pauze kreeg ook RKC een penalty. Jerold Promes haalde Kenny Anderson onderuit, waarna de bal op de stip ging. Johan Voskamp zette zich achter de bal en schoot de 1-1 tegen de touwen, wat op dat moment gezien de tussenstand bij Cambuur - Telstar niet voldoende was voor VVV om vanavond al te promoveren.

Het bleef lang 1-1 in het Mandemakers Stadion, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde Leemans toch voor groot feest in Venlo. De 21-jarige tekende uit een vrije trap voor de 1-2, waarmee hij VVV naar de Eredivisie schoot. Even later was Anderson nog wel dicht bij de 2-2, maar VVV-keeper Tamati Williams voorkwam een treffer met een mooie redding.

Heitinga leidt Jong Ajax

Bij Jong Ajax zat eenmalig niet Marcel Keizer maar John Heitinga in de dug-out als hoofdcoach, dit in het kader van zijn trainerscursus. De oud-verdediger zag zijn ploeg met 1-0 winnen van FC Dordrecht. Leon Bergsma maakte in de 83ste minuut het verschil voor Jong Ajax op Sportpark De Toekomst.

Rechtsreeks promoveren kan Cambuur niet meer, maar met de 5-1 zege op Telstar zette het nummer vier Jong PSV wel op drie punten achterstand. Sander van de Streek, Tarik Tissoudali, Erik Bakker (penalty), Xander Houtkoop en Martijn Barto maakten de goals voor Cambuur tegen Telstar, dat tussendoor iets terug deed via Naoyuki Yamazaki. Jong PSV verloor met 2-0 bij FC Oss, door tegengoals van Justin Mathieu en Tom Boere.

FC Volendam had plek vier kunnen overnemen van Jong PSV, maar speelde tegen De Graafschap met 2-2 gelijk. Enzo Stroo, die de ploeg ook al op 1-0 had gezet, redde een kwartier voor tijd het punt voor Volendam. Bart Straalman en Piotr Parzyszek (penalty) zorgden ervoor dat De Graafschap met een 1-2 voorsprong ging rusten in het Kras Stadion. In de extra tijd kreeg Volendam-speler Erik Schouten zijn tweede gele kaart. De Graafschap moet de koppositie in de vierde periode nu delen met Cambuur.

Hekkensluiter Achilles '29 wint

MVV knokte zich in de laatste twaalf minuten van de thuiswedstrijd tegen FC Emmen van een 0-2 achterstand terug tot een 2-2 gelijkspel. Patrick N'Koyi en Joeri Schroijen maakten de doelpunten voor MVV, dat Almere City FC langszij zag komen op de zesde plaats. Door twee doelpunten van Soufyan Ahannach wonnen de Flevolanders op eigen terrein met 2-1 van Jong FC Utrecht. NAC Breda, dat veel afwezigen had, ging met 2-1 ten onder bij Helmond Sport. Steven Edwards en Teije ten Den scoorden voor de thuisclub, Cyriel Dessers deed in de 79ste minuut iets terug namens de bezoekers.

Hekkensluiter Achilles '29 pakte op het eigen Sportpark De Heikant drie punten tegen FC Den Bosch, door een doelpunt van Niek Versteegen in de extra tijd (2-1). FC Eindhoven versloeg Fortuna Sittard met 3-1. Mart Lieder en Djibril Dianessy (penalty) maakten in de tweede helft het verschil voor de Brabanders.