Wie zijn of waren de beste supersubs in de Eredivisie?

Wie zijn of waren de beste supersubs in de Eredivisie?

30 maart 2017 – De elf spelers die samen het beste team vormen, starten in de basis. Maar ook als invaller kan een speler een grote invloed uitoefenen op het verloop van de wedstrijd. De meest recente EK én WK-finale werden beslist door een invaller en ook in twee van de drie laatste Champions League-finales scoorde een speler die tijdens de wedstrijd binnen de lijnen kwam. Wie zijn de afgelopen jaren de meest opvallende supersubs in de Eredivisie? FCUpdate.nl zette ze voor je op een rijtje.

Henk Veerman


De onbetwiste supersub van dit moment is natuurlijk Henk Veerman. De slungelige spits van sc Heerenveen begon dit seizoen nog geen wedstrijd in de basis, maar scoorde al wel vijf keer in de 326 minuten die hem werden toebedeeld. Ook in de KNVB Beker was Veerman belangrijk vanaf de bank. Heerenveen kwakkelde tegen De Graafschap en trainer Jurgen Streppel bracht de geboren Volendammer in het veld. Die tekende voor de gelijkmaker en zette Heerenveen in de verlenging op voorsprong. Heerenveen won uiteindelijk met 5-1.

Melvin Platje


De stereotype pinch-hitter is een boomlange aanvaller met een grote draaicirkel en een ietwat houterige motoriek. Toch sloot de kleine en behendige Melvin Platje in 2009 het seizoen af als dé supersub van de Eredivisie. Hij scoorde namens FC Volendam vijf keer als invaller, allemaal kort nadat hij binnen de lijnen kwam. Dat seizoen maakte hij overigens als basisspeler tweemaal in één week een doelpunt na een handsbal. Het leidde zelfs tot een uitnodiging van de plaatselijke handbalvereniging.

Robert Mühren


Pas halverwege oktober kreeg Robert Mühren dit seizoen voor het eerst meer dan tien minuten om zich te bewijzen. Daarin slaagde hij met vlag en wimpel. Tegen Vitesse had hij aan een half uur genoeg om AZ met twee goals een punt te bezorgen. Twee weken later maakte hij als pinchhitter zelfde de winnende, op bezoek bij ADO Den Haag. Had hij als invaller slechts 85 minuten nodig voor drie goals, als basisspeler waren dat er maar liefst 595. Na zijn transfer naar Zulte Waregem begon hij in de basis, maar ook daar wordt hij nu voornamelijk gebruikt als invaller. In die rol maakte hij onlangs ook zijn eerste doelpunt, op bezoek bij KAS Eupen.

Carlo de Reuver


Een bijzondere vermelding in deze lijst is voor Carlo de Reuver. De aanvaller speelde in zijn carrière slechts 59 minuten in de Eredivisie. Daarin was hij maar liefst driemaal trefzeker. In een tijdsbestek van zes dagen bezorgde hij Excelsior tweemaal een punt, eerst op bezoek bij AZ (3-3), toen thuis tegen FC Utrecht (2-2). Ook in Almelo (0-3) wist De Reuver het net te vinden. Opvallend genoeg bleek het niet de opmaat tot een mooie carrière in het betaalde voetbal, want De Reuver speelt inmiddels voor VV Capelle in de Derde Divisie.

Georgios Samaras


De meeste spelers die vanuit Nederland voor veel geld een transfer maken naar een buitenlandse club, doen dat als basisspeler bij een club uit de top. Dat gaat niet op voor Georgios Samaras. Bij sc Heerenveen was hij meerdere seizoenen op rij vooral invaller achter spits Klaas-Jan Huntelaar. Ook in die rol maakte hij indruk, met als uitschieter het seizoen 2004/2005. Samaras scoorde, kort nadat zijn land (zonder hem) het EK in Portugal won, maar liefst acht keer als supersub. Erik Meijer is de enige speler die dat aantal ook haalde.

Stef Nijland


Een belangrijke bijdrage als invaller duurt vaak niet langer dan één seizoen. Daarna knokt een speler zich in de basis of kan hij niet langer leven met zijn rol als reserve. Dat geldt niet voor Stef Nijland. Bij PEC Zwolle was hij op die manier drie seizoenen op rij erg trefzeker. Tussen medio 2013 en 2016 scoorde hij elf keer als invaller in slechts 955 speelminuten. Zijn huzarenstukje vond plaats in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Nijland viel in toen de wedstrijd bij de stand van 3-0 al beslist was, maar scoorde nog driemaal. De laatste was bovendien een beauty: van grote afstand vond Nijland de kruising.

Thom Haye


Mathias Pogba wordt vaak genoemd als gouden wissel in de Eredivisie, maar wij kiezen in deze lijst voor Thom Haye. Hij scoorde, net als Pogba, driemaal vanaf de bank, maar had daar minder minuten voor nodig. Bovendien waren Hayes doelpunten belangrijker: drie goals als invaller, drie zeges. Vooral zijn treffer tegen Sparta Rotterdam was cruciaal voor Willem II. Haye viel drie minuten voor tijd in en wist het duel nog te beslissen (3-2). Ook FC Groningen en PEC Zwolle kunnen dit seizoen een woordje meepraten over de kwaliteiten van Haye als invaller.

Maecky Ngombo


Het eredivisieseizoen 2015/2016 was voor Maecky Ngombo een bijzondere. Hij startte geen enkele wedstrijd in de basis, maar had wel zijn waarde als invaller. Vier goals in 281 speelminuten is een gemiddelde om mee thuis te komen. Bovendien waren zijn treffers van grote waarde. In De Kuip bezorgde Ngombo Roda JC een punt, evenals thuis tegen Ajax. Tegen FC Utrecht nam de Belg met Senegalese roots zelfs, koud in het veld, de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening. Sinds zijn vertrek uit Kerkrade was Ngombo ook bij Milton Keynes Dons (League One) en Fortuna Düsseldorf (2. Bundesliga) voornamelijk actief als invaller.Door: Marco van der Heide


gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 12 augustus 2020

  2. dinsdag 11 augustus 2020

  3. maandag 10 augustus 2020