Herboren AZ drukt ADO dieper in degradatiezorgen

19 maart 2017, 18:41

AZ heeft eindelijk weer het genoegen geproefd van een thuisoverwinning in de Eredivisie. Mede dankzij twee snelle doelpunten van Dabney dos Santos en een schitterende stift van Joris van Overeem waren de Alkmaarders veel te sterk voor ADO Den Haag. Ook Fred Friday deelde nog in de feestvreugde: 4-0.

De ploeg van John van den Brom was het thuispubliek in het AFAS Stadion wat verschuldigd na een thuisreeks met twee nederlagen en drie gelijke spelen in de competitie. Vooral de zwakke optredens tegen PEC Zwolle en Excelsior (beiden 1-1), waar AZ ook niet meer verdiende dan een punt, hadden voor chagrijn gezorgd in Alkmaar.

Trainer Van den Brom werd de laatste weken steeds vaker naar voren geschoven als zondebok voor de mindere prestaties van AZ. Het grillige selectiebeleid van de oefenmeester, met wekelijks wisselende basisopstellingen, werd mede gezien als oorzaak voor het matige veldspel van de subtopper. Het was voor de AZ-coach geen reden om concessies te doen aan zijn werkwijze.

Ron Vlaar, Wout Weghorst en Levi Garcia, basisspelers bij de 5-2 nederlaag tegen Feyenoord, moesten plaatsmaken voor Rens van Eijden, Dabney dos Santos en Fred Friday. Weghorst ontbrak vanwege een liesblessure, de blessuregevoelige Vlaar nam plaats op de bank omdat de trainer hem niet te veel wil belasten in aanloop naar de bekerfinale. De keuze voor Dos Santos was wel opvallend, hij kreeg de voorkeur boven Garcia, toch één van de lichtpuntjes van de laatste weken.

Juist die laatste keuze van Van den Brom pakte echter heel goed uit. Dos Santos benutte in het eerste kwartier twee van de vele kansen die AZ creëerde in de openingsfase. De linksbuiten klopte Robert Zwinkels eerst na een onbedoelde assist Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër had zijn hoofd net niet goed tegen de bal gekregen na een voorzet van rechtsback Jonas Svensson. Dos Santos stond precies op de juiste plaats om de aanval toch succesvol af te ronden met een stuiterend schot in de lange hoek: 1-0.

Dat de voorbereiding bij het doelpunt vanaf de flank werd verzorgd was geen toeval. Svensson speelde net als linkerverdediger Ridgeciano Haps meer als buitenspeler dan als back. ADO werd compleet overlopen op de flanken en wist daarnaast het centrum ook niet meer dicht te houden. Dat werd het beste geïllustreerd bij de tweede treffer. De meeverdedigende Ruben Schaken hief op rechts buitenspel op waarna Dos Santos in het midden de bal opnieuw kon binnenschuiven na een mooie steekbal van Jahanbakhsh en goed breed leggen van Stijn Wuytens: 2-0.

De twee goals waren slechts een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld. Doelman Zwinkels behoedde zijn ploeg een aantal keren voor verdere schade in het eerste half uur. Toch viel de definitieve beslissing al voor rust. Stijn Wuytens bracht met een strakke pass Joris van Overeem in stelling, de afronding van de middenvelder was achttienkaraats. Met een 'Bergkampiaanse stift' van een meter of vijftien liet Van Overeem Zwinkels voor een derde keer kansloos achter: 3-0.

Door de derde treffer werd de tweede helft een formaliteit. Voor de thuisploeg bleven er nog twee doelstellingen over. Het houden van de nul, voor het eerst in liefst vijftien competitieduels, en het uitbouwen van de score. Daarvoor bleek ADO Den Haag, dat in niets uitstraalde dat het tegen degradatie vecht, de ideale tegenstander.

Hoewel minder talrijk dan in de eerste helft, speelden de momenten van doelgevaar zich ook na rust af voor de neus van Robert Zwinkels. De geschorste cultheld Tom Beugelsdijk zag vanaf de tribune hoofdschuddend toe hoe AZ de score nog verder opvoerde via Fred Friday. De Nigeriaan joeg de bal hoog tegen de touwen na een knappe assist van uitblinker Van Overeem. De maker van de derde treffer stelde zijn spits in staat in staat om te scoren met een knap hakje achter het standbeen langs: 4-0.

In het laatste half uur bleek zowel een monsterscore voor AZ als een eretreffer voor ADO Den Haag niet meer haalbaar. Door het resultaat stijgt de Alkmaarse ploeg naar de vijfde plaats in de Eredivisie met 41 punten uit 27 duels. ADO en trainer Alfons Groenendijk blijven verstrikt in een hevige degradatiestrijd, met 22 punten bezetten zij de zeventiende plaats.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen