Younes inspireert Ajax tot eenvoudige zege op Twente

12 maart 2017, 18:37

In het affiche waar Ajax zes jaar geleden met een 3-1 zege op FC Twente de eerste van vier landskampioenschappen op rij onder Frank de Boer pakte, zijn de Amsterdammers er zondag in geslaagd om in het spoor van Feyenoord blijven. Een defensief acterend Twente werd dankzij goals van Amin Younes en Kasper Dolberg (tweemaal) met 3-0 opzij geschoven door een dominant Ajax.

Het vrat aan Younes: de Duitser maakte dit seizoen slechts één doelpunt in bijna 1900 eredivisie-minuten. Maar ondanks zijn geringe doelpuntenproductie bleef coach Peter Bosz steeds vertrouwen in de beweeglijke flankspeler houden. Dat heeft Younes tegen Twente uitbetaald. Hij brak niet alleen met een treffer de ban tegen elf verdedigend ingestelde Tukkers, maar zorgde ook voor de assist bij de 2-0 van Dolberg, die daarna nogmaals trefzeker was. Toch was Younes de Ajacied van de wedstrijd: hij was de grote inspiratiebron voor de winst van Ajax.

Toch wist Ajax de ruim zeventig procent balbezit die het had in de eerste helft al om te zetten in meerdere goede kansen. Zo kreeg Dolberg twee aardige mogelijkheden, maar vond de Deense spits beide keren Nick Marsman op zijn weg. Deze goalie van Twente werd tot twee keer toe bijna verrast door geweldige pegels, maar Ziyech en Joël Veltman misten net een beetje geluk. Twente was met name aan het tegenhouden, maar creëerde met Enes Ünal wel een zeer goede kopkans. De Turk had echter het vizier niet op scherp staan.

Dat gold ook voor Bertrand Troaré, die geen gelukkige beurt maakte. De Chelsea-huurling uit Burkina Faso kreeg drie kansen om de score te openen, maar stuitte op Marsman met een puntertje, schoot een voorzet van Younes vanuit kansrijke positie wild naast en begon de tweede helft met een schot over het Enschedese doel. Na een uur spelen werd Traoré uit zijn lijden verlost. Tot vreugde van een deel van het Amsterdamse publiek. De wissel van de Afrikaan, die vervangen werd door Justin Kluivert, werd met gejuich begroet.

Na de goal van Dolberg – diens twaalfde van het seizoen in de Eredivisie – was het verzet van Twente wel gebroken. Ajax vond het, na de donderdagse inspanning tegen FC Kopenhagen (2-1 verlies), ook wel prima. Toch viel de 3-0 nog. Ziyech, die na een fraaie solo al een kans op de 3-0 liet liggen, wipte de bal naar Dolberg en stelde de Deen zo in de gelegenheid om zijn tweede goal van de dag te maken.

Na het laatste fluitsignaal konden de fans van Ajax weer tevreden naar huis. De achterstand op Feyenoord (5-2 zege op AZ) blijft vier punten, maar met de wetenschap dat de Rotterdamse koploper nu naar Heerenveen en dan naar Amsterdam moet, is er nog niets beslist.

[photo,105253,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen