Ajax staat voor zware klus na nederlaag in Kopenhagen

9 maart 2017, 21:00   Bijgewerkt: 9 maart 2017, 22:29

Ajax heeft zichzelf geen goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de laatste acht in de Europa League. De Amsterdammers herstelden zich via Kasper Dolberg van een dramatische start, maar incasseerden in de tweede helft toch de winnende treffer van Andreas Cornelius: 2-1.

Ajax moest het in het Parken Stadion stellen zonder de geschorste Joël Veltman en Davison Sánchez. Ook Hakim Ziyech stond niet aan de aftrap, de middenvelder was gepasseerd door Peter Bosz. De trainer gaf aan dat zijn meest creatieve speler kampte met vermoeidheid vanwege het zware programma. Als vervangers kwamen Kenny Tete, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek in de ploeg.

Voordat duidelijk zou worden hoe deze mutaties uit gingen pakken, stond Ajax al met 1-0 achter. Na slechts 26 seconden spelen was het al feest in Kopenhagen nadat Rasmus Falk zowel de Ajax-defensie als keeper André Onana te slim af was geweest. Het gebeurde niet aan de gewijzigde rechterkant van de verdediging maar op links, waar Lasse Schöne, Daley Sinkgraven en Van de Beek vooruit stapten in plaats van mee te lopen met de Deense rechtshalf. De bal verdween vervolgens feilloos in de verre hoek: 1-0.

Het verkeerd taxeren van een lange bal stelde Federico Santander in staat om Andreas Cornelius in schietpositie te brengen (schot recht op Onana), waarna ook Youssef Toutouh en Santander zelf (beide pogingen naast) niet wisten te profiteren van slippertjes van Viergever. De verdediger was ook een keer in aanvallend opzicht gevaarlijk, maar zag de bal na een volley in de handen van Robin Olsen verdwijnen.

Het was in het eerste half uur het enige moment waarbij Olsen echt in actie hoefde te komen. Verder kwamen de Amsterdammers niet verder dan wat schotpogingen van afstand die nooit voorbij het lichaam van de eerste verdediger van Kopenhagen raakten. Het enige lichtpuntje bij Ajax in die fase was Kasper Dolberg die met zijn beweeglijkheid en kort wegdraaien een aantal keren Matthias Zanka Jørgensen te kijk zette.

Het scoren van het belangrijke uitdoelpunt, na iets meer dan een half uur spelen, was een enorme opsteker voor Ajax. De foutjes verdwenen uit het spel en steeds meer combinaties op de helft van de tegenstander slaagden na de gelijkmaker wel. Een tweede goal van de Amsterdammers werd daarmee steeds waarschijnlijker zeker in het eerste kwartier na rust.

Vooral Bertrand Traoré was een plaag voor de Kopenhagen-defensie. De huurling uit Burkina Faso glipte regelmatig langs één of meerdere tegenstanders en bracht zowel zichzelf als zijn medespelers in stelling. Van de Beek leek te kunnen scoren na een steekbal van Traoré tot Zanka zich voor de bal wierp en de rechtsbuiten stuitte op Olsen na een geplaatst schot in de verre hoek.

Na de treffer leek het geloof verdwenen bij Ajax, tot de absolute slotfase. De redelijk goed spelende Traoré stond toen al niet meer op het veld, Bosz had juist hem geslachtofferd voor David Neres. Ook Ziyech mocht nog even opdraven voor Van de Beek. Zijn konden het verschil niet maken, twee andere Ajacieden bijna wel. Dolberg en Klaassen dachten tot twee keer toe gelijk te maken, maar in beide gevallen ging het feest niet door. Klaassen stuitte na een aanname, kapbeweging én schot met links op Olsen, Dolberg scoorde wel, maar werd teruggefloten voor een duw in de rug bij Uros Matic.

Dat moment koste Ajax niet alleen de belangrijke 2-2, maar ook aanvoerder Klaassen. De sleutelspeler ontving een gele kaart voor protesteren en is er volgende week niet bij in de Amsterdam Arena. De Amsterdammers, die al twee keer eerder werden uitgeschakeld door Kopenhagen in een Europees toernooi, staan er dus weer niet goed voor.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen