Sfeerverslag Feyenoord-PSV: titelkoorts in De Kuip

27 februari 2017, 10:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jarenlang was het niet altijd even leuk meer om Feyenoord-fan te zijn, maar dit seizoen hebben de teleurstellende prestaties weer plaatsgemaakt voor topclubwaardig voetbal. De eerste landstitel sinds 1999 gloort aan de horizon voor de Rotterdammers. FCUpdate.nl proefde zondag de sfeer bij de kraker tegen PSV en concludeerde: er heerst titelkoorts in De Kuip.

Na op zondagmiddag om 12.30 uur de auto te hebben geparkeerd nabij het meest klassieke stadion van Nederland - vanaf de Ring vang je al een geweldige glimp op - was het meteen voelbaar: hier ging iets groots gebeuren. Er hing een soort Klassiekerachtige sfeer rond De Kuip, waar het twee uur voor aanvang al volgepakt was met mensen. Een rood-wit-zwarte mensenmassa begaf zich in een door vuurwerk gecreëerd rookgordijn naar de thuishaven van Feyenoord, waar PSV uiteindelijk met 2-1 verslagen zou worden.

Om 13.15 uur, 75 minuten voor de aftrap dus, klonk het welbekende 'Hand in Hand' al luid in De Kuip, die op dat moment al aardig volgeladen was. Dat onderstreepte nog maar eens dat Feyenoord 'hot' is. Niet voor niets zijn alle thuiswedstrijden van de Rotterdamse topclub voor het hele seizoen al uitverkocht. Als Feyenoord op dit moment een oefenwedstrijd zou regelen tegen FC Bal op het Dak 7, zou De Kuip waarschijnlijk nog helemaal vol zitten.

Tijdens de warming-up van de spelers (inclusief Dirk Kuyt, die op de bank zat) viel al op dat er net even wat harder geschreeuwd en gefloten werd dan normaal. Elke speler werd los toegezongen door Het Legioen, dat ook nog even opgezweept werd door oud-speler en stadionspeaker Peter Houtman. Het uitvak met PSV-fans zat overigens ook stampvol, maar werd veelal overstemd door de thuissupporters.

De Kuip

De Kuip

Toch konden de fans en de spelers de waanzinnige sfeer en aanvalsdrift niet vasthouden. Het spel werd wat minder, het weer werd wat somberder en het werd wat stiller op de tribunes. Was het dan toch de spanning? Enfin, PSV kreeg meer controle en vocht zich uiteindelijk in de tweede helft naar een 1-1 stand. Net op het moment dat de gemoedstoestand van de Feyenoord-fans steeds negatiever werd, begon hun favoriete ploeg weer goed te spelen.

Wat er toen gebeurde, was ongekend. Het hele Legioen stond als een malle te springen, waardoor de Kuip op zijn grondvesten schudde. De perstribune leek wel een schommel te zijn geworden, zo hard bungelden de stoeltjes heen en weer. Gepaard met een eruptie van geluid was het een bijzondere ervaring.

Feyenoord kreeg wat het verdiende en had het heilige vuur daardoor weer terug. De passie en vechtlust waren weer he-le-maal zichtbaar. Rick Karsdorp raakte geblesseerd na een heldentackle, maar was tijdens zijn 'ereronde' nog wel het publiek aan het aanhitsen. Eric Botteghin deed hetzelfde, na het wegkoppen van een voorzet. Een gebalde vuist de lucht in en vervolgens het publiek opzwepen met wilde handgebaren. Het stormde tot het einde en PSV bleek niet sterk genoeg voor dat ene woord: Feyenoord. Een geweldig 'You'll Never Walk Alone' en een sjaaltjesdemonstratie waren het besluit van een heerlijke pot voetbal met een magische sfeer.

Na een kwartiertje hossen op happy hardcore keerde Het Legioen met een voldaan gevoel huiswaarts. En vooral met het besef dat het dit seizoen, na achttien jaar zonder landstitel, eindelijk weer eens kan gaan gebeuren.

Door: Koen Jans

[photo,104967,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen