Een kennismaking met de tegenstanders van Ajax en AZ

16 februari 2017, 12:04

Nu de kruitdampen van de eerste twee Champions League-dagen zijn opgetrokken, kan het vizier worden gericht op de duels in de Europa League. Vanuit Nederlands perspectief is het natuurlijk interessant om te kijken naar de duels van Ajax met Legia Warschau en de wedstrijden van AZ tegen Olympique Lyon. FCUpdate.nl legt de recente Europese prestaties van beide tegenstanders, die doorgestroomd zijn vanuit de Champions League, onder de loep.

Legia Warschau

Wie denkt aan Legia Warschau in de Champions League, gaat automatisch terug naar dinsdag 22 november 2016. Op die avond speelde de Poolse formatie een legendarische wedstrijd in de geschiedenis van het miljoenenbal. Het duel van Legia op bezoek bij Borussia Dortmund eindigde in 8-4 (!) en werd daarmee de meest doelpuntrijke Champions League-wedstrijd ooit. Hoewel Legia met lege handen achterbleef door de nederlaag, maakte de Poolse topclub wel naam bij vele Europese voetbalsupporters. Het commentaar van trainer Jacek Magiera na die partij zegt veel over zijn filosofie. "We hadden de bus kunnen parkeren, maar op deze manier spelen is veel beter. We hebben alles gegeven en ik verwijt mijn spelers niets", sprak hij.

Als we een nadere blik werpen op de CL-duels van Legia dit seizoen, dan valt op dat vrijwel alle zes wedstrijden veel spektakel boden. Zo eindigde de eerste wedstrijd van Legia in een 0-6 oorwassing tegen Dortmund, werd er uit bij Real Madrid met 5-1 verloren en speelde de Poolse club begin november thuis knap met 3-3 gelijk tegen tegen de Spaanse grootmacht. Kort voor tijd stond Legia zelfs nog met 3-2 voor, maar Mateo Kovacic redde een punt voor Real Madrid. Het grootste succes werd waarschijnlijk op 7 december behaald, in de laatste speelronde van de groepsfase. In een onderling duel maakten Legia en Sporting uit wie van die ploegen naar de Europa League zou gaan. Omdat de Poolse club thuis met 1-0 wist te winnen, was het sprookje van Dost en co voorbij.

Een opsteker voor Ajax is het feit dat Legia in de winterstop noodgedwongen afscheid moest nemen van één van haar beste spelers. Aanvaller Nemanja Nikolic, dit seizoen goed voor maar liefst zes Champions League-goals (inclusief voorrondes) en met dertien treffers nog steeds de aanvoerder van de nationale topscorerslijst, heeft de kampioen van Polen in december namelijk ingeruild voor het Amerikaanse Chicago Fire. Ook Bartosz Bereszynski (Sampdoria) vertrok, maar daar werd met Artur Jedrzejczyk (Krasnodar) meteen een waardig vervanger voor teruggehaald. Voormalig PEC Zwolle-speler Tomas Necid, gehuurd van Bursaspor, moet Nikolic doen vergeten. Met Valeri Qazaishvili (gehuurd van Vitesse) heeft de selectie van Legia Warschau nog een speler met een eredivisieverleden.

Olympique Lyon

Waar het in de Champions League-wedstrijden van Legia doelpunten regende, waren de goals in Groep H bij Olympique Lyon behoorlijk spaarzaam. In een groep met Juventus, Sevilla FC en Dinamo Zagreb werd in niet één duel van de Franse topclub meer dan drie keer gescoord. Zelf kwam Lyon, dat getraind wordt door Bruno Genesio, niet verder dan vijf doelpunten in zes wedstrijden. Dat is karig, zeker omdat de ploeg met een 3-0 zege op Zagreb nog voortvarend begonnen was aan de Champions League-campagne.

Noemenswaardig is ook dat Lyon momenteel absoluut geen sterke periode doormaakt. De zevenvoudig landskampioen verloor maar liefst vier van de laatste vijf officiele wedstrijden en zal dus gebrand zijn op een sterk optreden in Alkmaar. De Europa League is voor Lyon sowieso het podium om het te laten zien, aangezien de ploeg al uit de Franse beker is geknikkerd en in de competitie een achterstand van achttien punten heeft op koploper AS Monaco.

In een poging aan te haken bij de Franse top haalde Olympique Memphis Depay vorige maand voor 16 miljoen euro naar Lyon, maar hij kan het elftal nog niet op sleeptouw nemen. Bovendien is de Nederlandse aanvaller niet speelgerechtigd voor de ontmoetingen met AZ omdat hij eerder dit seizoen al voor Manchester United in de Europa League speelde. Daarnaast moet Lyon het tegen de Alkmaarders vanwege een blessure stellen zonder Mathieu Valbuena, een positiegenoot van Memphis. Voor wie AZ wel moet oppassen, is Alexandre Lacazette. De 25-jarige spits is met twintig treffers de nummer twee van de Ligue 1-topscorerslijst, achter Edinson Cavani (25 doelpunten). In zeven van de acht laatste competitieduels kwam Lacazette tot scoren. 

Zowel de wedstrijd van AZ (19.00 uur) als het duel van Ajax (21.05 uur) is live te volgen via FCUpdate.nl.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen