Go Ahead houdt met tien man stand en wint van zwak NEC

4 februari 2017, 20:36

Go Ahead Eagles heeft een cruciale zege geboekt in de strijd tegen directe degradatie. Ondanks twee gele kaarten voor Elvis Manu hield de ploeg van Hans de Koning stand in Nijmegen. Manu en Jarchinio Antonia hadden voor rust al geprofiteerd van het onthutsend zwakke optreden van NEC: 1-2.

NEC begon als één van de weinige keren dit seizoen als favoriet aan een Eredivisie-duel. De ploeg van Peter Hyballa werd de afgelopen maanden geprezen voor speelwijze, werklust en de inbreng van jonge talenten en mocht zich zelfs middenmotor noemen.

Tegen hekkensluiter Go Ahead bleek dat de Nijmegenaren die status en complimenten niet volledig verdienden. De thuisploeg had een air over zich dat het wel allemaal goed zou komen en liet zich volledig verrassen door de bezoekers.

De ploeg uit Deventer leek van zins gegroepeerd te verdedigen en van elke spaarzame mogelijkheid op de helft van de tegenstander gebruik te maken. Lang duurde het niet voordat die tactiek en instelling succes opleverde. Elvis Manu mocht, bij de eerste echte kans van de wedstrijd, zo tussen vijf opponenten doorlopen en tekende binnen het kwartier eenvoudig de 0-1 aan.

Na de tweede waarschuwing leek NEC wel een beetje wakker, maar tot uitgespeelde doelkansen leidde dat niet. Dumic was de enige NEC'er die dicht bij een doelpunt kwam. Na een corner van rechts stond de doelgerichte verdediger helemaal vrij, slechts het gezicht van Sander Fischer voorkwam de gelijkmaker.

Voordat de thuisploeg de 1-1 wel kon forceren stond het al 0-2. Dit keer ging Delle niet vrijuit bij het doelpunt van Jarchinio Antonia, al deed dat niets af aan de schitterende steekpass van Pedro Chirivella. De Liverpool-huurling stuurde zijn rechtsbuiten weg met een steekbal over de grond vanaf eigen helft. Antonia, stond na een machtige sprint, vervolgens oog-in-oog met Delle en schoof de bal kalm langs de doelman.

Hyballa probeerde na rust zijn ploeg te reanimeren door de zwakke Julian von Haacke en Kevin Mayi, die hun basisplaats geen moment konden waarmaken, te vervangen. Tot veel verbetering leidde dat niet bij NEC. De kansen bleven zelfs komen voor de bezoekers, maar in de tweede helft waren Antonia en Manu een stuk minder effectief bij counters.

Toch leek de 0-3 na een uur spelen dichterbij dan de aansluitingstreffer, tot Kuipers Manu van het veld stuurde met een tweede gele kaart. De scheidsrechter drukte daarmee een grote stempel op de wedstrijd. Manu had zijn eerste prent ontvangen voor het wegtikken van de bal en mocht zich bij de tweede kaart ook beklagen.

De buitenspeler werd reglementair gestuit met een sliding door Mikael Dyrestam, maar kon niet op de been blijven. Kuipers zag goed dat het geen penalty was, een tweede gele kaart voor een fopduik leek echter ook te veel van het goede aangezien er wel lichamelijk contact was.

Met de invallers Jordan Larsson, Ali Messaoud en Arnaut Groeneveld en het numerieke overwicht kreeg de thuisploeg nog bijna een half uur om de schade te repareren. De druk van NEC betaalde zich echter slechts uit in corners en doelpogingen van afstand en niet in veel kansen.

Na mogelijkheden voor Larsson en Golla wist Jay-Roy Grot toch te scoren: 1-2, maar die goal viel zo laat dat Kuipers bij de aftrap daarna direct affloot. Go Ahead kon zo de eerste uitzege van het seizoen vieren en de eerste overwinning sinds 6 november 2016. De ploeg uit Deventer blijft ondanks de drie punten onderaan staan. NEC verzuimt aansluiting te vinden bij het linkerrijtje en staat vast in de middenmoot.