Effectief Groningen stelt zege bij Heracles al voor rust veilig

14 januari 2017, 21:53   Bijgewerkt: 14 januari 2017, 22:09

Heracles Almelo is het nieuwe jaar niet goed begonnen. In de week waarin voorzitter en clubicoon Jan Smit aankondigde aan het einde van het seizoen na negentien jaar de voorzittershamer neer te leggen liep de ploeg van trainer John Stegeman in het thuisduel met FC Groningen tegen een pijnlijke nederlaag aan (1-4). De noorderlingen waren in een winters décor uiterst effectief en hadden aan tien minuten voldoende om Heracles op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Na ruim een half uur werd de ban gebroken door Mimoun Mahi en ruim vijf minuten voor rust was het Alexander Sørloth die de derde van Groningen binnenwerkte. Tussendoor pakte ook debutant Desevio Payne zijn doelpunt mee, door op fraaie wijze de 0-2 binnen te schieten. Vlak voor het einde van de wedstrijd wist Mahi na een tegenvallende tweede helft met een interessante slotfase nog zijn tweede van de avond te maken, voordat Daryl van Mieghem de eer van de thuisploeg redde door op fraaie wijze de 1-4 binnen te schieten.

Toen het weer omsloeg en het in Almelo behoorlijk ging sneeuwen leek Groningen pas echt aan de wedstrijd te beginnen. Het wist na ruim een half uur de score te openen, toen een uittrap van Bram Castro compleet mislukte en terecht kwam bij Sørloth. De spits gaf de bal mee aan Mahi, die buitenspel leek te staan maar door mocht van de arbitrage. Hij werd slecht gedekt en kon in alle rust binnenwerken: 0-1.

Toen de meeste supporters de koude tribunes al lang en breed hadden verlaten kwam er toch nog wat leven in de brouwerij. Enkele minuten voor tijd zette Groningen nog maar eens aan en wist het prompt de 0-4 te maken. Doelman Castro werd van afstand getest met een hard schot en kon het leer nauwelijks keren. Hij had de pech dat Mahi paraat stond om de rebound binnen te werken en dat ook deed. Zijn tweede van de avond bleek niet het laatste wapenfeit van deze wedstrijd, want even later was het Daryl van Mieghem die eindelijk de schroom van zich afgooide en na verschillende mislukte pogingen op fraaie wijze de eretreffer binnenwerkte. Het werd slechts een pleister op de wonden voor Heracles, dat beter voor de dag zal moeten komen wil het in de tweede seizoenshelft de strijd om de play-offplaatsen aan kunnen gaan.