Het beste Eredivisie-elftal tot nu toe in statistieken (deel 3)

Het beste Eredivisie-elftal tot nu toe in statistieken (deel 3)

12 januari 2017 – De tweede helft van het Eredivisie-seizoen gaat bijna van start. Een goed moment om nog even terug te blikken op de meest spraakmakende spelers van de eerste helft. Veel namen vielen op, maar welke elf spelers waren nou het beste? FCUpdate.nl bekeek de statistieken van elke speler die voor de winterstop in actie kwam en stelde zo het beste Eredivisie-elftal samen. In dit deel de aanval.Op elke positie zijn drie spelers gekozen die er qua statistieken uitsprongen in de eerste seizoenshelft. Om in aanmerking te komen moet een speler minimaal twaalf wedstrijden hebben gespeeld in de eerste seizoenshelft.

Linksbuiten

Op de positie van linksbuiten vielen vooral Sam Larsson, Jens Toornstra en Bersant Celina op. De gemiddelden liggen hier erg dicht bij elkaar en het is lastig om te zeggen wie van de drie nou echt de beste was. Wanneer je kijkt naar het aantal doelpunten ten opzichte van de kansen springt de naam van Larsson eruit. In 25 procent van de gevallen wordt een kans omgezet in een doelpunt waar dit bij Toornstra 19 procent en bij Celina 22 procent is.

Toornstra heeft ook de meeste assists (7), zorgde voor het meeste gevaar (26 schoten) en gaf de meeste key passes (2,3 per wedstrijd). Daarbij moet wel vermeld worden dat de Feyenoorder op verschillende posities in actie kwam tijdens de eerste seizoenshelft. Celina was het nauwkeurigst van de drie met het hoogste percentage geslaagde passes (81 procent) en de minste keren gevaarlijk balverlies (1,6 keer per wedstrijd). Omdat Toornstra daar niet zo ver vandaan zit krijgt hij de linksbuitenpositie.

Toornstra
Aantal voorzetten en assists: 32 voorzetten en 7 assists
Aantal voorzetten succesvol: 22 procent
Aantal schoten en doelpunten: 26 schoten en 5 doelpunten
Succesvolle dribbels: 53 procent
Succesvolle passes: 75 procent
Succesvolle passes aanvallend: 62 procent
Aantal kansen gecreëerd: 14
Key passes: 1,8 per wedstrijd
Balverlies: 1,6 keer per wedstrijd

Celina
Aantal voorzetten en assists: 20 voorzetten, 1 assist
Aantal voorzetten succesvol: 20 procent
Aantal schoten en doelpunten: 29 schoten, 4 doelpunten
Succesvolle dribbels: 55 procent
Succesvolle passes: 81 procent
Succesvolle passes aanvallend: 73 procent
Aantal kansen gecreëerd: 18
Key passes: 1,5 per wedstrijd
Balverlies: 1,6 keer per wedstrijd

Larsson
Aantal voorzetten en assists: 18 voorzetten en vijf assists
Aantal voorzetten succesvol: 17 procent
Aantal schoten en doelpunten: 28 schoten en zeven doelpunten
Succesvolle dribbels: 61 procent
Succesvolle passes: 75 procent
Succesvolle passes aanvallend: 67 procent
Aantal kansen gecreëerd: 30
Key passes: 2,3 per wedstrijd
Balverlies: 2 keer per wedstrijd

Linksbuiten: Jens Toornstra

Spits

In de punt van de aanval is er het hele seizoen al de vergelijking gaande tussen landgenoten Kasper Dolberg en Nicolai Jørgensen. Ook FC Twente-spits Enes Ünal mag hier op basis van de statistieken niet vergeten worden. Maar waar Dolberg en Ünal absoluut grote talenten voor de toekomst zijn, heeft Jørgensen in de eerste seizoenshelft de beste statistieken. De Feyenoorder scoorde van alle drie het vaakst, hoewel Ünal een net iets beter afmaker is. Van alle schoten van de Turkse aanvaller werd 26 procent omgezet in een doelpunt waar dit bij Jørgensen 22 procent is en bij Dolberg 21 procent.

Daartegenover staat dat de cijfers van Jørgensen duidelijk laten zien dat de Deen ook zijn ploeggenoten beter laat spelen. Hij gaf de meeste voorzetten: negen tegenover zes voor Ünal en drie voor Dolberg en met zes assists staat de Feyenoorder ook in die categorie bovenaan. Met 1,8 key passes per wedstrijd tegenover 0,9 voor Dolberg en 0,7 voor Ünal wordt dat gegeven nogmaals onderstreept. Daarbij komt dat Jørgensen met een passzuiverheid van 74 procent en 1,4 keer per wedstrijd gevaarlijk balverlies ook de minst slordige is.

Spits: Nicolai Jørgensen

Rechtsbuiten
Op de rechtsbuitenpositie komen Steven Berghuis, Arber Zeneli en Alireza Jahanbakhsh in aanmerking. Net als bij de linksbuitenpositie ligt het ook hier niet zo ver uit elkaar.Gekeken naar wie het vaakst een ploeggenoot in stelling brengt springt de aanvaller van AZ eruit. Van al zijn voorzetten eindigde zeven procent als een assist, waar dit bij Zeneli vijf procent was terwijl Berghuis in de Eredivisie nog geen assist op zijn naam heeft staan. Wel zet de Feyenoorder het vaakst een kans om in een doelpunt. Dat doet hij in 24 procent van de gevallen tegenover achttien procent voor Zeneli en Jahanbakhsh.

Berghuis heeft eveneens het hoogste percentage geslaagde passes, namelijk tachtig procent. Op de helft van de tegenstander was echter maar 67 procent van zijn passes correct en dat doet Zeneli met 78 procent in het algemeen en 68 procent op de helft van de tegenstander net iets beter. De Heerenveen-aanvaller creëerde eveneens de meeste kansen in de eerste seizoenshelft: 27.

Zeneli
Aantal voorzetten en assists: 39 voorzetten en twee assists
Aantal schoten en doelpunten: 33 schoten en zes doelpunten
Succesvolle dribbels: 51 procent
Succesvolle passes: 78 procent
Succesvolle passes aanvallend: 68 procent
Aantal kansen gecreëerd: 27
Key passes: 1,7 per wedstrijd
Balverlies: 2,4 per wedstrijd

Jahanbakhsh
Aantal voorzetten en assists: 58 voorzetten en 4 assists
Aantal schoten en doelpunten: 22 schoten en 4 doelpunten
Succesvolle dribbels: 60 procent
Succesvolle passes: 68 procent
Succesvolle passes aanvallend: 59 procent
Aantal kansen gecreëerd: 18
Key passes: 1,6 per wedstrijd
Balverlies: 1,2 keer per wedstrijd

Berghuis
Aantal voorzetten en assists: 38 voorzetten en geen assists
Aantal schoten en doelpunten: 17 schoten en vier doelpunten
Succesvolle dribbels:  100 procent
Succesvolle passes: 79 procent
Succesvolle passes aanvallend: 67 procent
Aantal kansen gecreëerd: 24
Key passes: 1,8 per wedstrijd
Balverlies: 0,8 keer per wedstrijd

Rechtsbuiten: Arber Zeneli

Het elftal van de eerste seizoenshelft: Lamprou, Veltman, Sanchez, St. Juste, Haps; Klaassen, El Ahmadi, Ziyech; Toornstra, Jørgensen en Zeneli

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 6 juli 2020

  2. zondag 5 juli 2020

  3. zaterdag 4 juli 2020