Portret Ødegaard: Noorse wonderboy met leeftijdrecords

10 januari 2017, 13:50   Bijgewerkt: 10 januari 2017, 21:06

Vrijwel alle clubs hebben het in de winterse transferperiode over 'buitenkansjes'. Maar als er één club een buitenkansje verzilverd heeft, dan is dat wel sc Heerenveen. De Friezen zijn erin geslaagd om het supertalent Martin Ødegaard voor anderhalf seizoen te huren van Real Madrid. Maar waarom is dit een stunt van jewelste van de nummer vier van de Eredivisie? FCUpdate.nl werpt een blik op de Noorse groeibriljant.

Stormachtig begin

Op 13 april 2014 werd er historie geschreven in de Noorse Eliteserien. Ødegaard was slechts 15 jaar en 117 dagen oud, toen hij tijdens de competitiewedstrijd tegen Aalesunds FK in de 72ste minuut inviel voor de Hongaar Péter Kovács. De jongeling werd de jongste debutant ooit in de Noorse competitie. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte hij een maand later (op 16 mei 2014) zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Daarmee werd hij ook de jongste doelpuntenmaker ooit in de Noorse liga. Het was meteen een fraaie treffer: vol bravoure zette Ødegaard een één-tweetje op met een medespeler en hij stuurde de bal vervolgens in één keer met gevoel laag de hoek in. Zijn tweede goal voor Strømsgodset was nog mooier: achter het standbeen draaide hij weg met zijn linkerbeen, alvorens hij met rechts hard raak schoot. In Noorwegen wisten ze het toen al zeker: dit wordt een grote.

Begeerde hype

Ondertussen circuleerden er al veel video's van Ødegaard op het internet. Met zijn doelpunten, assists, technische hoogstandjes en trucjes werd hij een hype. Bijna nog nooit was de voetbalwereld zo in de ban van een jonge speler. Het gevolg: de gehele internationale voetbaltop zat achter de diensten van de jonge Noor aan. Clubs als Real Madrid, Bayern, Liverpool, Man United en Arsenal werden nadrukkelijk genoemd en ook Ajax nodigde de getalenteerde Scandinaviër uit om een kijkje te nemen op sportcomplex De Toekomst. Real Madrid won, voor ongeveer 4 miljoen euro, de slag om Ødegaard. "De manier waarop Real Madrid mij benaderde, gaf een goed gevoel. Ik voelde mij meteen thuis, het was de beste optie. Ik heb voor deze club gekozen omdat dit de beste plaats is om mij verder te ontwikkelen. Dit is een droom die uitkomt, ongelooflijk", waren de woorden die de Noor sprak bij zijn officiële presentatie in Madrid.

Van Madrid naar Friesland

Zijn eerste basisplaats in de Madrileense hoofdmacht volgde pas op 30 november 2016, toen hij negentig minuten speelde in de Copa del Rey-wedstrijd tegen Cultural Leonesa (6-1 winst). Op dat moment was het al 679 dagen geleden dat hij in Bernabéu tekende. Tot dusver blijft het door zijn tijdelijke overstap naar Heerenveen tot twee optredens in het vlaggenschip van Real Madrid en 62 duels (vijf goals, acht assists) voor de beloften.

In Friesland slaat Ødegaard dus een nieuw hoofdstuk in zijn toch wel bijzondere voetbalboek open. Hij wordt door Heerenveen voor maar liefst achttien maanden van Real Madrid gehuurd. "Madrid is een grote club, met veel goede spelers. Ik leerde veel van de trainingen, maar het is ook belangrijk om speelminuten in een eerste team te maken. Ik zie mezelf niet als een wonderboy, maar als een 'normal boy'. Het is aan anderen om mij te beoordelen", sprak het Noorse talent bij zijn presentatie. Kan hij de hoge verwachtingen waarmaken?

Door: Koen Jans

[photo,103832,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen