FIFA aan vooravond van belangrijke stemming over WK

9 januari 2017, 15:08

Er breekt een belangrijke dag aan voor het wereldwijde voetbal. Komende dinsdag stemt het bestuur van de wereldvoetbalbond namelijk over de mogelijke uitbreiding van het WK. Voorzitter Gianni Infantino hoopt dat het aantal landen op de mondiale titelstrijd uitgebreid kan worden tot 48 landen.

Infantino claimde onlangs dat de meeste landen voor een WK met 48 deelnemers zijn en hoopt het uitgebreide deelnemersveld bij het WK 2026 te kunnen introduceren. Gebeurt dat daadwerkelijk, dan wordt de mondiale eindronde voor het eerst sinds 1998 uitgebreid. Het 37-koppige bestuur van de FIFA heeft dinsdag vijf opties om op te stemmen: (1) een WK met 48 teams waarbij er zestien groepen van drie zijn, (2) een WK met 48 teams waarbij 32 teams een knock-outronde spelen en er zestien andere teams al geplaatst zijn voor de volgende ronde, (3) een WK met veertig teams waarbij er tien groepen van vier zijn, (4) een WK met veertig teams waarbij er acht groepen van vijf zijn en (5) een WK met 32 teams. Dat laatste format wordt momenteel gehanteerd.

Als belangrijkste argumenten voor een WK-uitbreiding naar 48 deelnemers noemde Infantino 'een hoger niveau', 'kansen voor meer teams' en de financiële voordelen omtrent uitzendrechten, marketing en ticketing. Er wordt gezegd dat een WK met 48 landen 605 miljoen euro meer kan opleveren dan nog bij het WK in Rusland (met 32 teams) het geval is. Tegenover het grotere WK staat wel het feit dat er meer kosten bij komen kijken voor de organisatoren. Een oplossing hiervoor kan zijn dat het gastheerschap verdeeld wordt.

Maradona

Als het aan Diego Maradona ligt, dan wordt het WK in ieder geval uitgebreid. Een dag voor de belangrijke stemming van de FIFA heeft hij dat laten weten. "Het klinkt als een fantastisch idee", zegt de Argentijnse voetballegende bij het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. "Het biedt meer kansen voor de landen die nog nooit op dat niveau geacteerd hebben. Het zal niet ten koste gaan van de kwaliteit."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen